Katri Helena sai Vuoden 2018 isovanhempi -tunnustuksen. Valli ry:n mukaan Katri Helena on omalla elämäntyöllään ja musiikillaan edistänyt sukupolvien välistä yhteyttä.  Kuva: Piia Arnould
Katri Helena sai Vuoden 2018 isovanhempi -tunnustuksen. Valli ry:n mukaan Katri Helena on omalla elämäntyöllään ja musiikillaan edistänyt sukupolvien välistä yhteyttä. Kuva: Piia Arnould

Katri Helenan mielestä ei ole sellaista asiaa, jota ei saisi puhumalla selvitettyä. – Perhe on se, joka on aina lähellä. On elintärkeää vaalia suhteita niin, että ne ovat avoimet ja lämpimät, laulaja sanoo.

Laulaja Katri Helena Kalaoja, 73, on valittu vuoden isovanhemmaksi. Valli ry eli Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto jakaa tunnustuksen joka vuosi ihmiselle, joka on edistänyt lasten ja isovanhempien suhteita ja isovanhempien arvostusta.

”On elintärkeää vaalia suhteita niin, että ne ovat avoimet.”

– Katri Helena Kalaoja näyttää esimerkillään, että isovanhemmista on moneksi. Isovanhemmalla saa olla oma elämä, ura ja arki. Monet isovanhemmat ovat aktiivisia tekijöitä, toimijoita ja kansalaisia. Heillä on monia rooleja, joista isovanhemmuus on yksi, järjestöpäällikko Marja Vuorinen Valli ry:stä perustelee valintaa tiedotteessa.

Puhumalla asiat selviksi

Katri Helena sai muusikko-säveltäjä Timo Kalaojan kanssa kolme lasta: Hanna syntyi vuonna 1974, Juha vuonna 1976 ja Maija vuonna 1977. Juha kuoli sairauskohtaukseen vain 33-vuotiaana vuonna 2009. Lapsenlapsia Katri Helenalla on kaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Ei ole sellaista asiaa, jota ei puhumalla saisi selvitettyä.”

– Perhe on se, joka on aina lähellä. On elintärkeää vaalia suhteita niin, että ne ovat avoimet ja lämpimät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Meille on annettu puheen lahja sen vuoksi, että tultaisiin toimeen toistemme kanssa. Ei ole sellaista asiaa, jota ei puhumalla saisi selvitettyä. Tuntuisi elämän tuhlaukselta, että tulisi vihanpitoa tai mököttämistä, Katri Helena sanoo tiedotteessa.

”Kun on osa neljän sukupolven ketjua, on näköala aikaan moneen asiaan.”

Laulajan oma äiti, Bertta, täyttää marraskuussa 101 vuotta.

– Kun on osa neljän sukupolven ketjua, on näköala aikaan moneen asiaan, Katri Helena sanoo.

Jokainen vastaa omista valinnoistaan

Katri Helena on puhunut julkisuudessa myös ristiriidoista, jotka liittyvät läheisiin ihmissuhteisiin. Vuonna 2017 laulaja kertoi Kotiliesi-lehden haastattelussa, että Bertta-äidin on ollut vaikea hyväksyä Katrin ja manageri Tommi Liimataisen, 41, suhdetta. Parilla on ikäeroa 32 vuotta.

”Olen sanonut äidille suoraan, että minä en  lupaa kysy keneltäkään.”

– Tähän olen sanonut äidille suoraan, että minä en siihen lupaa kysy keneltäkään. Teen omat valintani ja vastaan niistä. En minä kuitenkaan sen takia ole äitiäkään laiminlyönyt, Katri Helena kertoi haastattelussa.

Viime aikoina Katri Helenaa on nähty julkisuudessa harvakseltaan. Kesäkuussa hän jäi keikkatauolle rytmihäiriöiden takia. Heinäkuussa laulajalla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, minkä takia hän perui kaikki loppukesän keikkansa. Sittemmin hän perui myös kaikki talvelle sovitut keikat.

– Se tunne, ettei tarvitse varautua tulevaan keikkaan, on ihana. Olenkin ajatellut, että hiivutan pikkuhiljaa uraani, Katri Helena sanoi Ilta-Sanomille lokakuun alussa.

Lue myös:

Isovanhempien päivä

  • Isovanhempien päivää vietetään 20. lokakuuta. Päivää on vietetty vuodesta 1985.
  • Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota isovanhempien merkitykseen lapsenlapsilleen sekä isovanhempien arvostukseen yhteiskunnassa.
  • Valli ry on myöntänyt Vuoden isovanhempi -tunnustuksen aikaisemmin muun muassa kirjailija Kirsi Kunnakselle, rap-mummo Eila Nevanrannalle ja geriatrian professori Jaakko Valvanteelle.

Noin on, mutta kun ne tahot jotka arvonimiä jakelevat, tuskin ovat tietoisia niistä uhrauksista joita suurin osa isovanhemmista tekee lastenlastensa eteen, ja vain rakkaudesta. Siis jos noin ajatellaan, niin kaikki isovanhemmat tarvitsevat kunnianosoituksen, mutta kun isovanhemmuus kuuluu normaaliin elämään, millä sitä kaikkia palkitsisi?

Päättäjien on helpompi mennä siitä mistä aita on matalin, eli palkita ihminen joka on tuotu julkisuuteen näkyvänä vuosikymmenet. Kuka meistä tietää hänestä muuta kuin mitä lehdistö  on kirjoittanut.

Joten meidän omat lapsemme ovat tässä avainasemassa, siis kiitoksen ja huomion antajina, minä mummina saan sitä, ja olen todella iloinen ja kiitollinen heille kaikesta anteliaisuudestaa. Ja vielä vanhuuden päivilläni saan iloita pikkuisesta iltatähdestä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mitenkään väheksymättä Katri-Helenaa isovanhempana soisin kuitenkin tällaiset nimitykset "arjen sankareille" julkkisten sijaan. Esimerkiksi omalla, edesmenneellä, 1900-luvun alussa syntyneellä isoäidilläni oli myös oma  elämä ja oma ura yrittäjänä, mikä oli todella harvinaista 1900-luvun alku- ja puolivälissä  ihan tuonne 1970-luvulle asti.  Silti hän otti meistä lapsenlapsista kolme vanhinta hoitoonsa pitkiksi ajoiksi kun äitini oli näännyksissä jatkuvaan synnyttämiseen = kuusi lasta 10 vuodessa.  Luulenpa, että Katri-Helenalle ei ole minkäänlaista kokemusta isovanhempana hoitaa kolmea, alle kouluikäistä lapsenlasta oman laulajan työn ohessa? Siinä mielessä suon tällaiset nimitykset niille, joille ne ihan oikeasti kuuluvat. 

Samaa mieltä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla