Komeat jättikatkaravut ovat juhlava aloitus viikonlopun aterialle. Raikkaan salaatin ja hyvän leivän kanssa annos käy myös vaikka iltapalaksi.

Marinoidut jättikatkaravunpyrstöt

4:lle

1 ps (400/320 g) kuorimattomia, raakoja jättikatkaravunpyrstöjä pakasteena

  • Sulata katkaravunpyrstöt yön yli jääkaapissa ja heitä sulamisvesi pois.
  • Leikkaa pienillä, terävillä saksilla kuori auki pyrstön ylä- ja alapuolelta, mutta älä irrota kuorta.
  • Pane katkaravut kulhoon.

Marinadi

½ punaista chilipalkoa hienonnettuna

½ pienestä punasipulista

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1 rkl inkivääriä raastettuna

1 dl persiljaa hienonnettuna

2 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa

1–2 tl sokeria

loraus kuivaa valkoviiniä

(loraus calvadosia)

  • Poista chilistä siemenet ja hienonna.
  • Lisää marinadin ainekset katkarapujen päälle ja sekoita hyvin. Peitä astia ja anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia.
  • Kuumenna pannussa tai paistokasarissa öljyä ja lisää katkaravut. Paista sekoitellen muutama minuutti, kunnes katkaravut ovat muuttuneet punaisiksi.
  • Liekitä annos halutessasi. Lisää pannulle loraus calvadosia ja sytytä palamaan. Ota pannu pois liesituulettimen alta, kun liekität. Anna liekin palaa rauhassa loppuun.
  • Tarjoa raikkaan salaatin ja hyvän leivän kera.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.