Juttusarjassa ihmiset kertovat, millaisen neuvon antaisivat nuoremmalle itselleen.

”Kartuta kielitaitoasi”

”Lauloin Puhelinlangat viimeisenä talvena ennen kaksivuotisen kauppakoulun päättymistä. Kun koulun jälkeen lähdin laulajan uralle, systemaattinen kieltenopiskelu jäi. Olen tuntenut kielitaidon puutteen nahoissani koko elämäni ajan.

Yksityisesti olen opiskellut englantia ja ruotsia sen verran, että hyvätpäivät ja kirvesvarret osaan puhua, mutta syvällisempiä keskusteluja en pysty näillä kielillä käymään. Ja kun vuosia kuluu ilman että kieltä ei juuri joudu käyttämään, puhumista ei sitten enää oikein uskalla yrittääkään.

”Euroviisuissa nyökyttelin sen minkä osasin.”

Toisten ihmisten kielitaidot ovat usein olleet pelastukseni. Nuorempi tyttäreni oppii helposti kieliä, ja aina matkalle lähtiessään hän opiskelee uutta kieltä sen verran, että tulee sillä ainakin välttävästi toimeen. Kun olimme yhdessä Espanjassa, hän selvitti kaikki tilanteet espanjaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkomaankeikoilla olen oppinut ennakoimaan haastattelutilanteet ja varannut niihin tulkin. Esimerkiksi Euroviisuissa nyökyttelin sen minkä osasin, ja tulkki varmensi asiat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen tehnyt urani upposuomalaisena artistina. 1970-luvulla yritin joskus laulaa englanniksi, mutta minulle tultiin pian sanomaan, että ”laula sää vaan suomeks”. Ja koska syvennyn teksteihin niin voimakkaasti, tuntuu myös rehellisemmältä laulaa äidinkielellään.

Kielten opiskeluun ei kyllä olisi ollut oikein aikaakaan. Olen odotellut kiireiden loppumista, mutta puuhaa näköjään riittää yhä.

”Nuorelle itselleen pitää antaa anteeksi.”

Minulla on oikein missiona, ettei menneitä asioita kannata jossitella, senkin ajan voi käyttää tehokkaasti tulevaisuutta suunnittelemalla. Nuorelle itselleen pitää antaa anteeksi.

Jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, siitä on turha syyttää itseään tai ketään muutakaan. Mennyt on mennyttä. Olen tehnyt ratkaisuja sen hetkisellä järjelläni ja minuudellani, enkä pahassa tarkoituksessa.

Neuvoja voi tulla sivusta, mutta lopulta kokemus on ainoa, joka opettaa.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 13/2018.

Minkä neuvon kirjailija Tiina-Liina Varis antaisi nuorelle itselleen:

Sisältö jatkuu mainoksen alla