
Kankeus karisee, kun kyykistelet, kumartelet ja kurottelet, koukistat ja ojennat. Terveysliikkuja Yrjö Mähönen neuvoo mukavat nivelliikkeet.
Yrjö Mähönen on geriatrian ja sisätautien erikoislääkäri. Eläkeikää lähestyessään hän kehitti yhdessä muutaman liikunta-asiantuntijan kanssa terveysliikuntamenetelmän nimeltä Asahi. Sitä voi harrastaa ympäri maata.
Asahi on vähän kuin tanssia, voimistelua ja taijita. Pehmeää, mutta ei lällyä. Se haastaa tasapainon, lihaskunnon ja liikkuvuuden ja samalla kehittää niitä. Ja nostaa hien huomaamatta pintaan.
Asahin idea on se, että jokainen liike harjoittaa tasapainoa, koska liikkeet tehdään seisten. Emme halua sänkypotilaiksi.
Rollaattorin kahvat pysyvät sitä kauempana, mitä paremmin tasapaino pitää. Jäykkyys heikentää tasapainoa, ja sitä kupsahtaa helposti kumoon. Ja miten ihminen könyää maasta pystyyn, jos on kankea sieltä täältä?
Tasapainoon vaikuttavat eniten nilkkojen, polvien, lonkkien ja selän kunto. Jalkaa ei tarvitse saada niskan taakse, mutta voima ja joustavuus ovat välttämättömiä jokapäiväisen elämän tarpeisiin.
Pehmeä, pumppaava venyttely lämmittää lihakset, nivelet ja niitä ympäröivät kudokset ennen liikuntaa. Venyvät lihakset antavat nivelille tilaa liikkua koko laajuudessaan.
Syö monipuolisesti
Liikapaino rasittaa niveliä, joten kun ravinto kevenee ja paino laskee, niveletkin pääsevät pinteestä.
Suosi monipuolista sekaravintoa, jossa on riittävästi proteiineja: vähärasvaista lihaa eli riistaa, lintua ja kalaa, kananmunaa, papuja ja kokojyväviljaa. Käytä antioksidantteina runsaasti marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja pähkinöitä, rasvaksi rypsi- ja oliiviöljyä.
Minimoi sokeri, pulla ja kovat rasvat.
Muista D-vitamiinia 20 μg (mikrogrammaa) vuorokaudessa yli 60-vuotiaille. Kalsiumia 800 mg (milligrammaa) vuorokaudessa (2 lasia maitoa tai piimää, pikari jogurttia ja viipale juustoa).
B12-vitamiini on tärkeä: sen imeytyminen voi häiriintyä iän myötä, mikä tuntuu mm. lihasheikkoutena.