Suolle ei tarvitse suksia, vaan sitä voidaan hoitolassa levitellä selkää lämmittämään, kasvoja kaunistamaan tai hoitamaan kolottavia jalkoja. Testasimme, miltä turve tuntuu.

 Jotain lämmintä läjähtää selkään.

– Eikös vaan tunnu aika mukavalta, rentouttaa makiasti! turveyrittäjä Heikki Ruha kahmaisee vielä ison turvesatsin hartioilleni ennen kuin peittää selkäni kelmulla.

Vielä parikymmentä vuotta sitten sama mies kaivoi veljensä kanssa ähtäriläisiä soitaan energiakäyttöön. Sitten veljekset löysivät ilmoituksen turvehoitokurssista ja päättivät osallistua. Sille tielle jäätiin, turvetta lätkimään.

– Muistan kuinka ensimmäisiä kertoja tuolla suolla otin turvenäytteitä ja sekoittelin niitä vaimon sähkövatkaimella. Silloin jo ajattelin, että tämä on minun juttuni, Ruha nauraa.

Vaikka nykyään vähän suuremmat koneet hoitavat Lehtopeat Oy:n turpeiden sekoituksen, edelleen hoidoissa ja turvetuotteissa käytetään oman suon turvetta. 

Kuplivaa raukeutta

– On se vaan ihme ainetta, ei siitä pääse mihinkään. Kun turvehoidon jälkeen hierotaan, niin päästään todella pintaa syvemmälle, Ruha kertoo.

Parinkymmenen minuutin kuluttua turve pyyhitään pois ja hieronta alkaa. Selkähoito on Lehtopeatilla suosituin, ja siksi Ruha opiskeli välillä hierojaksikin.

Selän käsittelyn jälkeen on vuorossa jalat. Niihin sidotaan muoviset turvepussit. Jaloissa kuplii ja nuljuu lämpimästi. Tämä tuntuu oikeastaan vielä mukavammalta kuin selän hieronta.

Välillä on juotava vettä, sillä turvehoito tuntuu janottavat vietävästi. Olo on raukea ja samalla kevyt.  Mikä tässä on niin ihmeellistä, muu kuin että tuntuu mukavan lämpimältä? Turvetta on viime vuosina alettu tutkia yhä enemmän. Sen tärkeimpien vaikuttavien aineiden, humus- ja fulvohappojen, on todettu pystyvän tunkeutumaan ihon läpi hoitamaan lihaksia ja vilkastuttamaan verenkiertoa.

Syvälämpöä

Lämmitetty turve on siis eräänlainen syvälämpöhoito. Monet allergikot, reumapotilaat tai vaikkapa vaihdevuosista kärsivät ovat saaneet turvehoidoista apua.

– Turve lämmitetään 44-asteiseksi, silloin sen vaikuttavat aineet tunkeutuvat hyvin ihon alle, Ruha kertoilee. Hän myöntää, että on hurahtanut syvälle turpeeseensa. Seuraavaksi hän aikoo rakentaa suonsa laitaan turvesaunan.

– Ja sieltä sitten suonsilmäkkeeseen kastautumaan, mikäs voisi olla sen mukavampaa.

Lisätietoja suon terveysvaikutuksista löytyy Suomen Suoseuran sivuilta. Ähtäriläinen Lehtopeat antaa turvehoitoja, mutta samoja hoitoja löytyy yrityksen verkkosivujen kautta myös ympäri Suomen.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju