Tuudittelua ja heilutusta, siltä tuntuu Trager-terapia. Silti rentouttava hoito tuntuu vielä pitkään koko vartalossa.

Makaan hoitopöydällä tai pikemminkin kellin. Trager-terapeutti Virve Mikkola heiluttelee jalkaani pehmein liikkein. Hän tuntuu saavan sen elämään ihan omaa elämäänsä. Välillä Virve kehottaa keskittämään hengityksen johonkin tiettyyn paikkaan. Huomaan unohtavani koko jalan.

Virve etenee raaja kerrallaan, painelee, heiluttelee, sivelee ja taputtelee. Hiljalleen olo alkaa tuntua lähes painottomalta. Jossain vaiheessa havahdun: Makaanko nyt selälläni vai vatsallani? No, sama se, totean raukeana, ja jatkan keskittymistä hengitykseen.

Alitajunta apuun

On helppo uskoa, kun Virve hoidon jälkeen kertoo, että hän on huomannut trager-hoidon sopivan erityisesti ihmisille, joiden on vaikea rentoutua. Hänellä käy hyvin paljon erilaisia asiakkaita, erilaisine vaivoineen.

– Suurella osalla asiakkaista on selkävaivoja, jotka hankaloittavat jo liikkumista, hän kertoo.

Virve pyrkii vapauttamaan kehon liikeratoja kosketuksen, hengityksen ja mielikuvien avulla. Mihinkään ei käytetä voimakeinoja.

– On aina hienoa huomata, kuinka rennon ihmisen liikeradat laajenevat, Virve toteaa.

Parhaiten Virve näkee hoidon vaikutuksen kaikkein haastavimmissa tapauksissa. Samoin näki myös hoidon kehittäjä, yhdysvaltalainen lääkäri Milton Trager.

Hän oli vakuuttunut, että kaikki meille tapahtunut on varastoituna kehoomme ja alitajuntaamme ja vain alitajunta voi vapauttaa meidät jännityksistämme. Siltä se myös tuntuu, sillä Virven keinuteltua ja lähes tuuditeltua kehoni osia, ajatukset ja mielikuvat lentelivät hauskan värikkäinä.

Trager-terapian avulla hoidetaan mm. niska-selkä-vaivoja, levottomia jalkoja, unettomuutta sekä kaikenlaisia liikerajoituksia.

Tunne itsesi, tunne kroppasi

Hoidon jälkeen ajantaju on hetken kadoksissa ja raajat tuntuvan rennoilta mötkäleiltä. Virve pyytää vielä istumaan ja kävelemään hetken. Hän antaa vinkkejä, mihin kannattaisi kävellessä kiinnittää huomiota, mitä paikkoja tunnustelemaan istuessa. Tuntuu kuin rintakehästä irtoisi vielä jokin möntti.

– Ennen kaikkea tässä onkin kyse kehontietoisuuden lisäämisestä. Niin ihminen on voi itse auttaa itseään, myös hoitojen jälkeen, Virve toteaa.

Lisätietoa trager-terapiasta löytyy osoitteesta www.trager.fi

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: