Alkuperäiset JonSukat. Kuva: <span class="photographer">Jonna Nordström.</span>
Alkuperäiset JonSukat. Kuva: Jonna Nordström.

Miten määritellään käsitöiden tekijänoikeudet? ET:n villasukkakilpailuun osallistuneet villasukat saivat aikaan runsasta keskustelua. 

ET-lehden villasukkakilpailuun saapui yli 100 paria erilaisia, upeita villasukkia. Lehden raati valitsi niiden joukosta 15 sukkaparia finaaliin. Sukista on käynnissä äänestys ET:n netissä. 

Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan putkeen. 

Äänestyksen julkaisun jälkeen saimme yhteydenottoja, joissa kerrottiin finaalissa mukana olevien lepakkopolvisukkien olevan kopioituja erään Facebookissa suositun sukantekijän omasta sukkamallista. Sukat oli tehty Jonna Nordströmin JonSukka-mallin mukaan, mutta sydänten tilalle oli neulottu lepakoita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alla olevassa kuvassa ovat vasemmalla kilpailuun osallistuneet sukat, oikealla JonSukat:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lepakkopolvisukkien tekijä oli liittänyt sukkiensa ohjeen tekstin, jossa hän kertoi sukkien olevan tehty "mukaillen Jonsukkia". ET:n villasukkakilpailun ohjeiden mukaan kilpailuun osallistuvien sukkien mallin tuli olla tekijän oma, mutta inspiraatiota sai hakea muualta. Kilpailuun tulleiden sukkien inspiraationlähteitä ei tarkistettu. Jatkossa olemme viisaampia tämän asian suhteen.

Alkuperäiset JonSukat laatinut Jonna Nordström kertoo, että komea sukkamalli sai alkunsa vahingossa, kun Nordström neuloi siskoltaan saamistaan syntymäpäivälahjalangoista "jotain kivaa itselleen". Facebookissa julkaistun kuvan jälkeen muut käsitöiden tekijät alkoivat kysellä sukkiin ohjetta.

– Aluksi kehotin ihmisiä tekemään samanlaiset sukat kuvien perusteella. Lopulta erään neuleryhmän ihana ihminen tarjoutui tekemään sukkien kirjoneuleosuudesta kaavion, ja yhdessä saimme aikaan JonSukkien ohjeen, Nordström kertoo.

Nordström lupasi aluksi blogissaan lähettää ohjeet halukkaille sähköpostiin. Kahden päivän aikana pyyntöjä tuli satoja, ja lopulta sukille perustettiin oma Facebook-ryhmä, josta ohjeet saa tulostaa ilmaiseksi. Ryhmässä on jo yli 18 000 jäsentä.

– En olisi ikinä uskonut, että sukat saisivat niin hurjan suosion. On ihanaa nähdä, että sukkiani tehdään ympäri maata ja jopa ulkomailla, Nordström sanoo.

– Minulle oli selvää, että annan ohjeet ilmaiseksi halukkaille. Muistutan kuitenkin ryhmässäkin, että on ohjeen tekijän kunnioitusta mainita sukan nimi tai mallin suunnittelijan nimi, jos sukkaa myy tai antaa eteenpäin. 

Millaiset tekijänoikeudet on villasukalla?

Kysyimme lakiasiantuntijalta, millaiset tekijänoikeudet villasukilla on.

– Käsityö voi saada tekijänoikeudet, mikäli se tai siinä oleva kuvio ylittää teoskynnyksen, eli silloin kun se on luova ja omaperäinen, kertoo asianajaja Mari Lampenius

– Villasukkahan on mallina sellainen kuin on, eli itse sukan mallia ei ole suojattu tekijänoikeuksilla. Käsityötuotteiden, kuten sukkien, erityisyys ilmenee yleensä niissä olevien kuvioiden kautta. Tapaukset ovat aina yksittäistapauksia, ja niissä arvioidaan käsityön kuvion omaperäisyyttä. Graafinen kuvio voi siis saada tekijänoikeussuojan riippumatta siitä, mille alustalle se tehdään – oli kyseessä sitten taulu tai vaate. 

Lepakkopolvisukissa tekijän omaa on varteen neulottu lepakko, ja muuten sukat on tehty Nordströmin JonSukka-ohjeiden mukaan. ET:n kilpailun sääntöjen mukaan mallin tulee olla tekijän oma.

Niinpä sinänsä erittäin hienot ja taidokkaasti tehdyt lepakkopolvisukat poistetaan finaaliäänestyksestä.

Lisäksi äänestyksestä on poistettu pöllösukat sekä lakusukat, sillä niissä sukkien pääelementin eli niihin neulotun pöllökuvion sekä lakupekkakuvion katsottiin löytyvän monista eri sukista ja sukkaohjeista netistä. 

Poistettujen tilalle valittiin kolme muuta sukkaparia. Pääset äänestämään suosikkejasi täällä.

Pahoittelemme aiheuttamaamme mielipahaa ja toivotamme kaikille kilpailuun osallistuneille sekä muille käsitöiden ystäville lämpöisää syksyn jatkoa! 

Iso aurinko

Törmäsinpä juuri tähän artikkeliin: https://www.etlehti.fi/artikkeli/vapaa-aika/kasityot/tee-itse-somat-peri...  - alkusanat tuovat esille yleisiä totuuksia neulemaailmasta: malleja voi muokata ja värimaailmaa ei kukaan omista, olipa se maakuntalipussa tai omassa pipossa.

Eiköhän lepakkopolvisukkien tekijällä kuitenkin ollut aivan oma malli sukissaan, hänelläkin, vaikka hieman oli värimaailmaansa vaikutteita jostain saanutkin. Kuviot olivat molemmissa sukissa täysin yleisiä, ja varsissa keskenään aivan erilaiset. Raitoja on niin ikään kaikkialla. Monissa muissakin kuin JonSukissa. Väriyhdistelmät neuleissa ovat ennemminkin ideoita kuin mitään uniikkeja teoksia.

Iso aurinko

No näin paljonkin myöhemmin satuin sivulle ja täytyy sanoa, että sukkien varrethan ovat ihan erilaiset! Sukissa samankaltaista on väritys, joskaan keltainen ei taida olla edes aivan samaa sävyä. Teräosan keltainen raita taitaa olla myös kerrosta leveämpi kuin Jonsukissa. Komppaan aiempia kommentoijia kyllä siinä, että vastaavia kuvioita on neulottu iät ja ajat erilaisina yhdistelminä ja tyypillistä varsisukissa on, että yläreuna, nilkka sekä kantapää-kärki-yhdistelmä kokoavat työn, ja varsi  ja terä ovat niitä, missä käytetään  erilaisia kuvioita ja raitoja. Tässä neuloja jopa itse ilmoitti, että on mukailtu jotain mallia, mikä mielestäni oli ihan turhaa. Ihan turhaan on myös ao. työ poistettu äänestyksestä. Täytyyhän sukissa voida käyttää esim. omia lempivärejään vaikka ne joku toinen olisi joskus omaan työhönsä sommitellut samoin tai lähes samoin. Itse inhoan toisten kunnian anastajia, mutta mielestäni tässä ei kyllä ole sellaista tapahtunut. Ennemminkin uudet sukat Jonsukkien innoittamana, erilaisena kuitenkin, tuovat kunniaa myös Jonsukille. Harmi, että tilanne päätyi noin kuin on kerrottu. Molemmat tosi kivat sukat, mutta värejä kyllä täytyy voida käyttää miten haluaa. Eihän punavalkoruutuyhdistelmääkään kukaan omista, tai mustavalkoista kukonaskelkuviota. Jos väreistä ollaan mustasukkaisia, niin voidaanhan tässä kysyä sitäkin onko Jonsukkamestari saanut väriyhdistelmään innoituksen SukuLakun Mint-version värityksestä?  Ja miten on tilanne minkä tahansa puna-musta-valkoisen yhdistelmistä, nehän tuovat aina mieleen salmiakin. Ja ennen kuin karamellejä edes oli, niin väritys löytyi muualta. Joskus keskiajalla oli kiellettyä rahvaan käyttää purppuraa jne. Ei kai me sille ajalle enää palata? Joustavuutta, hyvät ystävät, joustavuutta, ihan kuin villasukissa muutenkin pitää olla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla