Alkuperäiset JonSukat. Kuva: <span class="photographer">Jonna Nordström.</span>
Alkuperäiset JonSukat. Kuva: Jonna Nordström.

Miten määritellään käsitöiden tekijänoikeudet? ET:n villasukkakilpailuun osallistuneet villasukat saivat aikaan runsasta keskustelua. 

ET-lehden villasukkakilpailuun saapui yli 100 paria erilaisia, upeita villasukkia. Lehden raati valitsi niiden joukosta 15 sukkaparia finaaliin. Sukista on käynnissä äänestys ET:n netissä. 

Kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan putkeen. 

Äänestyksen julkaisun jälkeen saimme yhteydenottoja, joissa kerrottiin finaalissa mukana olevien lepakkopolvisukkien olevan kopioituja erään Facebookissa suositun sukantekijän omasta sukkamallista. Sukat oli tehty Jonna Nordströmin JonSukka-mallin mukaan, mutta sydänten tilalle oli neulottu lepakoita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alla olevassa kuvassa ovat vasemmalla kilpailuun osallistuneet sukat, oikealla JonSukat:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lepakkopolvisukkien tekijä oli liittänyt sukkiensa ohjeen tekstin, jossa hän kertoi sukkien olevan tehty "mukaillen Jonsukkia". ET:n villasukkakilpailun ohjeiden mukaan kilpailuun osallistuvien sukkien mallin tuli olla tekijän oma, mutta inspiraatiota sai hakea muualta. Kilpailuun tulleiden sukkien inspiraationlähteitä ei tarkistettu. Jatkossa olemme viisaampia tämän asian suhteen.

Alkuperäiset JonSukat laatinut Jonna Nordström kertoo, että komea sukkamalli sai alkunsa vahingossa, kun Nordström neuloi siskoltaan saamistaan syntymäpäivälahjalangoista "jotain kivaa itselleen". Facebookissa julkaistun kuvan jälkeen muut käsitöiden tekijät alkoivat kysellä sukkiin ohjetta.

– Aluksi kehotin ihmisiä tekemään samanlaiset sukat kuvien perusteella. Lopulta erään neuleryhmän ihana ihminen tarjoutui tekemään sukkien kirjoneuleosuudesta kaavion, ja yhdessä saimme aikaan JonSukkien ohjeen, Nordström kertoo.

Nordström lupasi aluksi blogissaan lähettää ohjeet halukkaille sähköpostiin. Kahden päivän aikana pyyntöjä tuli satoja, ja lopulta sukille perustettiin oma Facebook-ryhmä, josta ohjeet saa tulostaa ilmaiseksi. Ryhmässä on jo yli 18 000 jäsentä.

– En olisi ikinä uskonut, että sukat saisivat niin hurjan suosion. On ihanaa nähdä, että sukkiani tehdään ympäri maata ja jopa ulkomailla, Nordström sanoo.

– Minulle oli selvää, että annan ohjeet ilmaiseksi halukkaille. Muistutan kuitenkin ryhmässäkin, että on ohjeen tekijän kunnioitusta mainita sukan nimi tai mallin suunnittelijan nimi, jos sukkaa myy tai antaa eteenpäin. 

Millaiset tekijänoikeudet on villasukalla?

Kysyimme lakiasiantuntijalta, millaiset tekijänoikeudet villasukilla on.

– Käsityö voi saada tekijänoikeudet, mikäli se tai siinä oleva kuvio ylittää teoskynnyksen, eli silloin kun se on luova ja omaperäinen, kertoo asianajaja Mari Lampenius

– Villasukkahan on mallina sellainen kuin on, eli itse sukan mallia ei ole suojattu tekijänoikeuksilla. Käsityötuotteiden, kuten sukkien, erityisyys ilmenee yleensä niissä olevien kuvioiden kautta. Tapaukset ovat aina yksittäistapauksia, ja niissä arvioidaan käsityön kuvion omaperäisyyttä. Graafinen kuvio voi siis saada tekijänoikeussuojan riippumatta siitä, mille alustalle se tehdään – oli kyseessä sitten taulu tai vaate. 

Lepakkopolvisukissa tekijän omaa on varteen neulottu lepakko, ja muuten sukat on tehty Nordströmin JonSukka-ohjeiden mukaan. ET:n kilpailun sääntöjen mukaan mallin tulee olla tekijän oma.

Niinpä sinänsä erittäin hienot ja taidokkaasti tehdyt lepakkopolvisukat poistetaan finaaliäänestyksestä.

Lisäksi äänestyksestä on poistettu pöllösukat sekä lakusukat, sillä niissä sukkien pääelementin eli niihin neulotun pöllökuvion sekä lakupekkakuvion katsottiin löytyvän monista eri sukista ja sukkaohjeista netistä. 

Poistettujen tilalle valittiin kolme muuta sukkaparia. Pääset äänestämään suosikkejasi täällä.

Pahoittelemme aiheuttamaamme mielipahaa ja toivotamme kaikille kilpailuun osallistuneille sekä muille käsitöiden ystäville lämpöisää syksyn jatkoa! 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Muo myös ihmetyttää tämä haloo tästä, mä nään noissa sukissa paljonkin eroja, onko jatkossa kaikki pitkävartiset kuvioraitaiset sukat kopioita jonsukista? Kyllä vastaavia on ennenkin tehty ja nähty, myös tuollaisella korostusraidalla jalassa.

Tässä taas oiva esimerkki piilomarkkinoinnista. JonSukka saa ilmaista mainosta kun tuo itsensä esille. Sellaista on nykyaika muillakin aloilla.

Täti

Jonsukissa juju on värien yhdistelmässä. Nuo kuviot on olleet iät ja ajat olemassa, joten niissä ei ole mitään uutta. Samoja kuvioita neuloin itse ala-asteella sukkiini. Nuo värit tuovat sukat tähän päivään ja kivallehan ne näyttävät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla