Meillä on rivitalon aidattu pihamaa  joka on n. neliön muotoinen. Reunoilla kasvaa pensaita, pari tuijaa ja kalustuksena puutarhakeinu, muuten se on nurmikolla. Avoin terassi avautuu pihalle ja terassin edessä on laatoitusta. Olen kovasti pohtinut miten elävöittäisin pihaa. En tahdo mitään  kukkapenkkejä, enkä keskelle pensasistutuksia, joten onko paras vaihtoehto suuret koristeruukut ja niihin istutukset? Eniten mietityttää istutusten helppohoitoisuus. Jos ruukkuihin istuttaa esim. tuijaa, niin miten on talven kestävyys ja onko muita sopivampia istutettavia kasveja? Pari isoa kukka-allastakin voisi laittaa. Mikä ruukku/allasmateriaali olisi paras? Piha on länteen ja kesällä tosi paisteinen (silloin kun paistaa). Aidan vieruksiakin pitäisi vähän kohentaa, sillä sammalleviää sieltä uhkaavasti nurmikolle.

Kovin seikkaperäistä suunnitelmaa ei näin netin välityksellä pysty antamaan, mutta toivottavasti muutamasta ideasta pääsee eteenpäin.

Aidan reunustat ovat hankalia paikkoja, koska ne ovat usein varjossa ja
kukkapenkkien hoitaminen on melko vaivalloista. Kuvasta päätelleen aidan vierustalla kasvaa jättitatarta ja joku pensas sekä kukoistava köynnösruusu.

Ruusua lukuun ottamatta muut pensaat voisi poistaa ja tehdä tilalle isot istutusastiat. Helppo keino on tehdä kestopuusta pohjattomat laatikot. Ennen kuin ne täytetään mullalla, laitetaan juurimatto, joka estää rikkaruohojen ja  puiden juurien tunkeutumisen astiaan. Siihen voi istuttaa joko varjossa viihtyvä kesäkukkia tai varjon perennoja. Tällaista kohopenkkiä on helppo hoitaa, kun ei tarvitse kyykkiä maan rajassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terassin edustalle voisi laittaa pari kaunista ruukkuistutusta. Kannattaa
valita sellaiset ruukut, jotka kestävät pakkasta. Betoniruukut ovat hyviä,
mutta painavia. Ns. polystone ruukut ovat talven kestäviä ja kevyitä.
Istutuksiin pitää valita aurinkoisen paikan kasveja, jotka menestyvät
paahteessakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Havukasvien kasvattaminen astioissa ympäri vuoden onnistuu, jos puun juuret eivät jäädy talvella. Tästä syystä pohjasta avoin istutusallas on hyvä, koska multa on kosketuksissa maaperään. Pitää olla riittävän tilava astia.

Nurmikon kasvattamisessa on kaksi puolta. Hyvin kasvavaa nurmikkoa pitää leikata, kitukasvuinen näyttää rumalta.  Nurmikkoa perustaessa pitäisi valita siemenseos, jonka lajikkeet kestävät kuivuutta ja jäävät
matalaksi. Näin hoito on helpompaa.

Ehdottaisin kunnon kevätlannoitusta kivennäislannoitteella. Sopiva annostelu on sellainen, että lannoiterakeita on noin 2-3 cm päässä toisistaan.

Nurmikko ei kasva varjossa, jolloin sammal valtaa alaa. Näin se on
luonnossakin. Jos sammalta ei halua, tilalle pitäisi laittaa jokin varjon
maanpeittokasvi. Sammal vähenee hieman, kun nurmikko on kunnolla
lannoitettu.

Suosittelen, että teette piirroksen pihasta, jossa on mittakaava. Siihen on
helppo sitten sijoittaa haluttuja asioita. Monesta puutarhamyymälästä saa
neuvontaa, jos sinne menee piirustuksen ja omien toiveiden kanssa.

Kuinka väljäksi rivitalon takapihan puu/kukkaistutukset pitää jättää ajatellen mm pelastuslaitosta palo ja sairasauto liikkumiset,vaatiiko laki näille mahdollisen liikkumisen puutarhan kautta vai riittääkö etupiha

Luultavasti palomiehet kyllä pääsevät muutaman pensaan yli. Tuskin mitään viidakkoa kuitenkaan suunnittelit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla