Meillä on rivitalon aidattu pihamaa  joka on n. neliön muotoinen. Reunoilla kasvaa pensaita, pari tuijaa ja kalustuksena puutarhakeinu, muuten se on nurmikolla. Avoin terassi avautuu pihalle ja terassin edessä on laatoitusta. Olen kovasti pohtinut miten elävöittäisin pihaa. En tahdo mitään  kukkapenkkejä, enkä keskelle pensasistutuksia, joten onko paras vaihtoehto suuret koristeruukut ja niihin istutukset? Eniten mietityttää istutusten helppohoitoisuus. Jos ruukkuihin istuttaa esim. tuijaa, niin miten on talven kestävyys ja onko muita sopivampia istutettavia kasveja? Pari isoa kukka-allastakin voisi laittaa. Mikä ruukku/allasmateriaali olisi paras? Piha on länteen ja kesällä tosi paisteinen (silloin kun paistaa). Aidan vieruksiakin pitäisi vähän kohentaa, sillä sammalleviää sieltä uhkaavasti nurmikolle.

Kovin seikkaperäistä suunnitelmaa ei näin netin välityksellä pysty antamaan, mutta toivottavasti muutamasta ideasta pääsee eteenpäin.

Aidan reunustat ovat hankalia paikkoja, koska ne ovat usein varjossa ja
kukkapenkkien hoitaminen on melko vaivalloista. Kuvasta päätelleen aidan vierustalla kasvaa jättitatarta ja joku pensas sekä kukoistava köynnösruusu.

Ruusua lukuun ottamatta muut pensaat voisi poistaa ja tehdä tilalle isot istutusastiat. Helppo keino on tehdä kestopuusta pohjattomat laatikot. Ennen kuin ne täytetään mullalla, laitetaan juurimatto, joka estää rikkaruohojen ja  puiden juurien tunkeutumisen astiaan. Siihen voi istuttaa joko varjossa viihtyvä kesäkukkia tai varjon perennoja. Tällaista kohopenkkiä on helppo hoitaa, kun ei tarvitse kyykkiä maan rajassa.

Terassin edustalle voisi laittaa pari kaunista ruukkuistutusta. Kannattaa
valita sellaiset ruukut, jotka kestävät pakkasta. Betoniruukut ovat hyviä,
mutta painavia. Ns. polystone ruukut ovat talven kestäviä ja kevyitä.
Istutuksiin pitää valita aurinkoisen paikan kasveja, jotka menestyvät
paahteessakin.

Havukasvien kasvattaminen astioissa ympäri vuoden onnistuu, jos puun juuret eivät jäädy talvella. Tästä syystä pohjasta avoin istutusallas on hyvä, koska multa on kosketuksissa maaperään. Pitää olla riittävän tilava astia.

Nurmikon kasvattamisessa on kaksi puolta. Hyvin kasvavaa nurmikkoa pitää leikata, kitukasvuinen näyttää rumalta.  Nurmikkoa perustaessa pitäisi valita siemenseos, jonka lajikkeet kestävät kuivuutta ja jäävät
matalaksi. Näin hoito on helpompaa.

Ehdottaisin kunnon kevätlannoitusta kivennäislannoitteella. Sopiva annostelu on sellainen, että lannoiterakeita on noin 2-3 cm päässä toisistaan.

Nurmikko ei kasva varjossa, jolloin sammal valtaa alaa. Näin se on
luonnossakin. Jos sammalta ei halua, tilalle pitäisi laittaa jokin varjon
maanpeittokasvi. Sammal vähenee hieman, kun nurmikko on kunnolla
lannoitettu.

Suosittelen, että teette piirroksen pihasta, jossa on mittakaava. Siihen on
helppo sitten sijoittaa haluttuja asioita. Monesta puutarhamyymälästä saa
neuvontaa, jos sinne menee piirustuksen ja omien toiveiden kanssa.

Maltillinen haravointi ja nurmikonleikkuu auttavat nyt parhaiten pihanurmea selviämään talven koettelemuksista. Puutarha-asiantuntijan neuvoilla pääset keväällä nauttimaan vehreästä pihasta. 

Oikea leikkauskorkeus ratkaisee, missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Syksyllä nurmikko kerää vararavintoa juuristoonsa ja siksi nurmen leikkauskorkeus pitää nostaa viiteen senttiin. Näin yhteyttävää lehtipinta-alaa on enemmän.

Vaikka nurmikon ajaminen jo kesän jälkeen kyllästyttäisi, säännöllistä leikkuuta ei voi lopettaa. Puutarhaneuvoja Riikka Kerttula suosittelee, lyhentämään syysnurmea vain yksi–kaksi senttiä kerrallaan. Leikkuujätettä tulee tästä vähän, joten se voi jäädä lierojen ravinnoksi. 

− Turmiollisin tilanne syntyy, jos nurmikon annetaan kasvaa syksyllä vapaasti, ja sitten kerralla nurmikko leikataan lyhyeksi. Tällöin nurmikon kasvuun käyttämää energiaa häviää leikkuujätteeseen ja nurmikko joutuu käyttämään uusien lehtien kasvattamiseen talven varalle keräämiään ravintovarastoja. Tällainen nurmikko ei ehkä viherry ensi keväänä, Kerttula varoittaa.

Kun päivälämpötila laskee alle viiden asteen, nurmikko lopettaa pituuskasvunsa. Silti nurmikko jatkaa yhteyttämistä, kun valoa on riittävästi. Tässä vaiheessa nurmikon korkeuden pitäisi Kerttulan mukaan olla viisi senttiä.

−  Myös liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis talvituhoille. Erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa. Etenkin lumihome vaivaa pitkäksi jääneitä nurmikkoja sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt, 

Yksittäiset pudonneet lehdet voi Kerttulan mielestä jättää nurmikolle haravoimatta.

– Ne maatuvat talven aikana ja ravitsevat nurmikkoa. Kovat ja hitaasti hajoavat lehdet, kuten vaahtera ja tammi, kannattaa ajaa silpuksi ruohonleikkurilla. Näin pieneliöiden on helpompi hajottaa niitä.

− Jos nurmikolla näkyy syksyllä pelkkiä lehtiä eikä lainkaan nurmikkoa, on aika ottaa harava käteen ja rapsutella nurmikkoa esiin. Puiden alla olevaa paksua lehtikerrosta voi levittää laajemmalle alueelle, Kerttula opastaa.

Viimeiset lehdet putoavat yleensä vasta pakkasöiden puraisemana. Jäätynyt nurmikko rapsahtelee poikki kengän alla, joten nurmella liikkuminen kannattaa ajoittaa pakkasettomaan hetkeen.

Lähde: Puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, Biolan

Loppukesä on parasta aikaa puiden ja pensaiden leikkaamiseen. 

Puut ja pensaat kasvavat runsaasti kesällä, joten loppukesä ja alkusyksy ovat parasta leikkausaikaa lähes kaikille kasveille. Leikkuukohtiin kasvaa pian uutta puuainesta, joten kasvit pystyvät hoitamaan haavansa kuntoon ennen talvea.

Leikkaus kannattaa ajoittaa aurinkoisiin ja poutaisiin päiviin, jolloin leikkuupinnat pääsevät kuivumaan hyvin.

Mitä pitää leikata?

Syksyllä kannattaa leikata erityisesti mahlaa virtaavat ja luumarjaiset puut, kuten luumut ja kirsikat. Myös tuijien ja muiden havukasvien uutta kasvua on helpompi leikata alkusyksystä. 

Poikkeuksen tekevät omena- ja päärynäpuu, jotka kannattaa leikata varhain keväällä.

Puita ei kannata leikata turhaan: esimerkiksi koivun luontainen kasvutapa paranee vain harvoin, jos sitä leikataan.

Liian tiheät hedelmäpuut ja marjapensaat tuottavat pienempiä hedelmiä ja kypsyvät epätasaisemmin kuin harvennetut kasvit. Hyvän leikkauksen avulla voi siis parantaa sadon laatua ja kokoa. Esimerkiksi hyvän omenapuun läpi näkyy valo, kun taas liian tiheä puu on tukossa.

Vadelmien satoa tuottaneet versot on hyvä leikata syksyllä kokonaan pois, jotta kasvi uudistuu. 

Leikkaus parantaa myrskyn jäljet

Jos kesä on ollut myrskyisä, kasvit ovat saattaneet saada repeymiä tai muita haavoja. Syysleikkaukset hoitavat puita niin, että kuolleet, vioittuneet ja teräväkulmaiset oksat poistetaan. Siten oksan kuivettuminen ja kasvitaudit eivät pääse leviämään puuainekseen.

Puut ja pensaat kestävät tulevan talven lumikuormaa paremmin, kun ne leikataan hyvin alkusyksystä.

Pidä huolta vanhuksista

Vanhojen puiden kohdalla on syytä käyttää harkintaa ja olla mahdollisesti yhteydessä ammattilaiseen. Vanhat puut ovat arvokkaita ja kestävät usein terveinä ja hyvin hoidettuina monenlaisia sääilmiöitä, joten niitä ei kannata hävittää hetken mielijohteesta. 

Vinkkejä puiden leikkaamiseen

  1. Puiden leikkaamisessa tärkeintä on kuolleiden oksien poistaminen ja latvan harventaminen.
  2. Puun latva pysyy kauniina, jos jätät vain ylimmän verson leikkaamatta.
  3. Leikkaa pois oksat, jotka kasvavat samaan suuntaan tai ovat liian lähellä valitsemaasi pääoksaa. Näin oksat eivät joudu kilpailemaan keskenään.
  4. Varmista, että oksat eivät hankaa toisiinsa.
  5. Suoraan rungosta lähtevät oksat ovat yleensä vahvimpia, myös kestämään hedelmäsatoa tai lumikuormaa. Oksat, jotka ovat alle 45 asteen kulmassa runkoon nähden, kannattaa leikata pois.
  6. Leikkaa pois kaikki sisäänpäin kasvavat oksat. Kun oksat kasvavat ulospäin, muodostuu terve, ilmava latvus.
  7. Puu toipuu trimmauksesta nopeasti, kunhan oksatappi jää lyhyeksi ja välineet ovat kyllin terävät.


Pensaat

Pensaista on syytä leikata vuosittain noin neljännes, jotta pensas pysyy kauniina ja elinvoimaisena. Jos pensaita ei leikata, niistä tulee helposti liian tiheitä, ja uudet versot kuolevat valon puutteesta.

Monia runsaasti versoavia ja voimakaskasvuisia pensaita (esimerkiksi angervo) voi nuorentaa leikkaamalla ne syksyllä ns. tapille. Keväällä pensaat tekevät uusia versoja. 

Satsaa välineisiin

Niin puiden kuin pensaidenkin karsimisessa on tärkeää käyttää päteviä välineitä. Sahojen ja saksien on oltava erittäin teräviä, ettei leikkuukohtaa ympäröivä kuori rikkoudu. Jos niin pääsee käymään, puu toipuu hitaammin ja on alttiimpi sairauksille.

Monissa uusimmissa puutarhasaksissa, sahoissa ja leikkureissa on ergonomiset kahvat, jotka geelipehmusteineen takaavat rennon työasennon ja tehokkaan iskunvaimennuksen.