Helsinkiläinen Doris Stockmann, 78, liittyi 8-vuotiaana partioon, josta löytyivät myös elämänmittaiset ystävyyssuhteet.

"Olin kahdeksanvuotias, kun liityin partioon. Minusta tuli Tonttu. Nyt pienimpiä kutsutaan Sudenpennuiksi. Sain partionimekseni Dodo. Meripartiolippukuntaan pääseminen on aina merkinnyt minulle paljon. Purjehtimisesta tuli tärkeä harrastus, ja aikuisena pääsin veneessä irrottautumaan kiireisestä Akateemisen kirjakaupan johtajan työstä. Parhaat ystäväni ovat partiosta.

Jotkut kuvittelevat, että paraatit ja solmut ovat partiolaisille ne tärkeimmät jutut. Solmut ovat kyllä olleet hyödyllisiä. Mutta aatteet ja ihanteet ovat pitäneet minut järjestössä. Minulle tärkein asia on toisen ihmi­sen kunnioittaminen. Myös kansainvälisyys on merkinnyt paljon.

Partio on tytöille tärkeä asia arabimaissa

Partiotyttöjen maailmanliitossa toimiminen on tuntunut mielekkäältä. Arvostan erilaisia ihmisiä ja olosuhteita uudella tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Partio on äärettömän tärkeä arabimaissa, koska se on usein ainoa paikka, mihin tyttö voi mennä kodin ulkopuolella."

'Opi tekemällä' on edelleen yksi partion perusperiaatteista. Nyky-yhteiskunnassa on uusavuttomuutta. Partio opettaa pärjäämään luonnossa ja erilaisissa tilanteissa. Kykenee toimimaan, jos asiat eivät menekään suunnitelmien mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi on hyvä yhdessä, toinen toisessa asiassa

Luontoelämykset ja vastuun antaminen nuorille on tärkeää. Jokaisen taitoja tarvitaan: yksi on hyvä yhdessä, toinen toisessa. Minä olin lapsena kovin ujo. Partiossa olen saanut olla oma itseni enkä aina vain joku Stockmann.

Aikanaan partioliikettä pidettiin sotilaallisena oikeistolaisuusliikkeenä. Toiminta oli kuitenkin tasa-arvoista: kaikki tekivät kaikkea. Jokainen saa olla mukana tavalla, joka sopii itselle.

Yli puoli vuosisataa jatkuneen partiotaipaleen varrella olen ollut monissa johto­tehtävissä. Nyt olen Euroopan alueen varapuheenjohtaja Suomen Pyhän Yrjänän Partiokillat -yhdistyksessä. Yksi sen tehtävistä on tukea nuoria. Kun vanhenemme, voimme killan kautta pitää huolta toisistamme. Monet kuuluvat soittorinkiin. Turvallisuuden tunne lisääntyy, kun tietää jonkun tarkistavan, että kaikki on hyvin.

'Kerran partiolainen aina partiolainen' on hyvä motto.”
 

Partio kasvaa

  • Kansainvälinen partioliike syntyi vuoden 1907 elokuussa, kun englantilainen kenraalimajuri Robert Baden-Powell järjesti leirin. Partio opettaa sosiaalista kanssakäymistä tekemisen kautta.
  • Suomi kuului ensimmäisten partiomaiden joukkoon. Ensimmäinen ryhmä perustettiin jo vuonna 1910.
  • Partiolaisten jäsen­määrä on meillä kasvussa. Viime vuoden lopussa heitä oli noin 46 400.
Sisältö jatkuu mainoksen alla