Lähtiessään ihmisten ilmoille muotisuunnittelija Jukka Rintala, 69, valitsee asunsa tarkkaan. Kotona hän ottaa rennommin ja maalaa joskus myös verkkareissa.

kauneus / ­käytännöllisyys

Työskentelen yhdessä mieheni, visualisti Matti Vaskelaisen kanssa. Tehtävämme on luoda kauneutta ja elämyksiä. Meillä on pukupankissa 300 uniikkiasua, jotka olen suunnitellut vuosikymmenten varrella. Teemme niistä näyttelyihin erilaisia yhdistelmiä.

Työ on toisaalta hyvin käytännöl­listä: siirrämme pukuja ja maalauksia paikasta toiseen, rakennamme ja puramme näyttelyitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keräämme myös kotiin kauniita esineitä. Yhdistämme moderneja maalauksia ja kauniita antiikkiesineitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

aamu / ilta

Herään aamukuudelta, syön aamupuuron ja juon kupin kahvia kauramaidon kera. Aamulla on hyvää aikaa järjestää kuitteja ja tehdä muita yrittäjän hommia.

Sitten teen pukuluonnoksia käsin kynän ja siveltimen avulla. Kangaskuosit suunnittelen käsin akvarelli­paperille. Tauluja maalaan akryyli- ja akvarelliväreillä.

Nukkumaan menen yhdentoista maissa. Tarpeen vaatiessa pärjään lyhyilläkin yöunilla.

kotona / menossa

Olemme puolet vuodesta messu- ja näyttelymatkoilla eri puolilla Suomea, koska haluamme aina olla itse paikan päälle. Matti ajaa 50 000 kilometriä joka vuosi.

Liikkuva elämäntapa vaatii tarkkaa ajankäytön suunnittelua. Haluan, että minulla jää aikaa myös luovuudelle ja yksinololle.

maaseutu  / kaupunki

Kotimme on Punavuoressa ja myymälämme Fredrikinkadulla Helsingissä, mutta vietämme paljon aikaa myös maaseutukodissamme Uudellamaalla. Se on ollut meillä jo parikymmentä vuotta.

Maalla pystyn rauhoittumaan. Minulla on siellä ateljee ja puutarha, jossa kasvaa upeita liljoja, pioneja ja nauhuksia, neitoperhojen suosikkeja.

ahkeruus/ joutenolo

Lenita Airisto sanoi kerran, että Matti ja Jukka ovat Suomen ahkerimmat ihmiset. Olemme yrittäjiä henkeen ja vereen. Ahkeruus ei aina tuota rahaa, mutta se tekee elämästä rikasta. Kun tekee ja liikkuu paljon, saa uusia ystäviä, lämpimiä ihmissuhteita ja uusia työmahdollisuuksia.

En juuri löhöä sohvalla, mieluummin vaikka kitken rikkaruohoja puutarhassa. Se rentouttaa ja on hyvää vastapainoa työlle.

puku / farkut

Yritän vastata mielikuvaa, joka ihmisillä on muotisuunnittelija Jukka Rintalasta.

En kuitenkaan mieti viikkotolkulla, mitä laitan päälleni. Pukeudun tilanteen mukaan. Kotona maalaan verkkareissa ja muissa vapaa-ajan asuissa.

Tyylissäni ratkaisee, mitä vaatteita ja asusteita yhdistän keskenään. Vaatteeni ovat usein näyttäviä ja kalliitakin, mutta myös pitkäikäisiä. Uuden hankinnan täytyy sopia jo aiemmin hankittuihin vaatteisiin. Ostan usein vaatteeni Pariisista.

On minulla farkkujakin, ei vain pukuja, paitoja ja pikkutakkeja.

kotiruoka / ­ravintola

Koska liikumme paljon, syömme usein ravintolassa. Ravintolaruoka vastaa harvoin hintaansa.

Fine dining -paikkojen ruoka on hyvää, ja hyvän ruuan ja viinin parissa on kiva tavata ystäviä.

Eniten pidän kuitenkin yksinkertaisesta arkiruuasta ja keitoista, kuten borssi-, kaali- ja suppilovahverokeitosta. Lammaskin maistuu. Matti kokkaa meillä näitä herkkuja.

eläke / työ 

Olen korona-aikana pitänyt useita näyttelyjä, joista tärkein oli viime kesän 45-vuotisjuhlanäyttely Savonlinnassa. Näyttelyissä myymme suunnittelemiani vaatteita ja maalauksiani. Nuoret ­parit ostavat niitä mielellään.

Lokakuussa teen akryyli- ja akvarellimaalauksia marraskuussa alkavaan näyttelyyn Helsingissä, uniikkitöitä kaikki.

Muodin ja taiteen, maalausten ja pukujen yhdistäminen on minun ja Matin juttu. Eläkkeelle jäämistä en ole edes ajatellut.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 21/2021.

Jukka Rintala

Syntyi 1952 Porissa, asuu Helsingissä.

Työ Muoti- ja sisustussuunnittelija, taiteilija ja yrittäjä.

Perhe Puoliso Matti Vaskelainen, aikuinen poika ja kaksi lastenlasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla