Valkoisista pavuista saa maukkaan lisukkeen, kun niihin tekee marinadin.

1 pkt (500 g) valkoisia papuja
2 tl suolaa

Marinadi

3 rkl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
2 tl sokeria
4 valkosipulinkynttä
1 ruukku basilikaa
1–2 punasipulia
1 ruukku ruohosipulia
rouhittua mustapippuria
sormisuolaa

  1. Liota papuja runsaassa vedessä yön yli. Siivilöi vesi.
  2. Keitä papuja hiljalleen suolalla maustetussa vedessä noin tunnin ajan. Varo, etteivät pavut hajoa.
  3. Valmista marinadi. Mittaa kulhoon valkoviinietikka, oliiviöljy, sokeri, kuoritut valkosipulin kynnet ja basilikan lehdet.
  4. Soseuta marinadiainekset sauvasekoittimella tasaiseksi ja kaada keitettyjen ja siivilöityjen, vielä lämpimien papujen joukkoon. Hienonna punasipuli ja nostele papujen sekaan. Anna makujen imeytyä viileässä seuraavaan päivään.
  5. Silppua ruohosipuli ja sekoita papusalaattiin ennen tarjoilua.
  6. Kumoa tarjoiluastiaan. Viimeistele mustapippurilla ja sormisuolalla.
  7. Punasipuliviipaleet ovat kestäviä koristeita salaatin pinnalla.

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander