Antti Luukkosen juhlaputki alkoi marraskuun lopussa neljä päivää kestäneistä 101-vuotispäivistä ja päättyi Linnan juhliin. Joulu menee rauhallisissa merkeissä.

ET-lehti kertoi aiemmin Linnan juhliin kutsutusta Antista. Antti ei ollut ensikertalainen Presidentinlinnassa, sillä hän kävi siellä maaliskuussa 2010, kun Tarja Halonen kutsui 180 talvisodan veteraania käymään. Silloin talvisodan päättymisestä oli kulunut 70 vuotta. 

– Seitsemän vuotta sitten olin vielä ketterä poika menemään enkä tarvinnut saattajaa. Nyt saattajan tehtävään tuli kutsu minun omaishoitajana toimivalle tyttärelleni Marja-Leenalle, Antti kertoo.

Marja-Leena pukeutui näyttävään Mikkelin Tuukkalan muinaispukuun ja Antti upouuteen pukuun. Sotaveteraaniliitto maksoi Antin majoituksen hotelli Vaakunassa. Kutsussa oli mukana taksikortit, joten kulkeminen paikan päällä sujui ongelmitta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Presidenttiparin kättelyn jälkeen meidät veteraanit ohjattiin omaan tilaan saliin, jossa presidenttipari kävi tervehtimässä meitä pari kertaa. Tarjoilijat toivat meille huonosti liikkuville koko ajan ruokaa ja juomaa. Lopulta jouduin jo sanomaan ei kiitos! Antti nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Boolin Antti kuvailee savolaisittain olleen "pirakkaa" eli raikasta.

Joulurauhaa Hurissalossa

Jouluaaton Antti-isä ja tytär Marja-Leena viettävät kahden. Perinteet ovat tärkeitä. Aamulla syödään riisipuuro ja sekahedelmäkeitto. Sen jälkeen ajetaan läheiseen Lamminniemen kappeliin yhdeksi aattohartauteen. Sen jälkeen Antti vie kynttilät vaimonsa, poikansa, veljensä ja kahden siskonsa haudoille.

– Sitten seuraa kahvit, jouluruoka ja joulusauna. Suosikkini ovat riisipuuro ja kinkku, Antti sanoo.

Seuraavana päivänä tulee enemmän porukkaa, lapsenlapset perheineen ja toinen tytärkin, kun töiltään ehtii.  Pöytä katetaan yhdelletoista. Lahjatkin jaetaan vasta silloin.

Vuodelta 2018 Antti odottaa itselleen terveyttä ja päättäjille tervejärkisyyttä päättää Suomen asioista.

– Erityisesti toivon, että nuorilla olisi töitä ja mahdollisuuksia hyvään elämään. Liika ahneus pois kaikilta ja sopua elämiseen, Antti summaa.

Linnasta jäi kiva muisto

Itsenäisyyspäivän juhlissa riittää muistelemista vielä pitkään.

Kolme kansanedustajaa kävi tervehtimässä veteraaneja, mutta Antti tunnisti heistä vain Ben Zyskowiczin. Kuorokin kävi esiintymässä. Presidenttipari tuli katsomaan ilotulitusta parvekkeelta, jonne on kulku siitä huoneesta, jossa veteraanit olivat.

– Lotat nappasivat rouva Haukion puhutteluunsa karjalaisen lupsakasti, Antti kertoo pilke silmäkulmassa.

Marja-Leena ja Antti viipyivät juhlissa kymmeneen asti. Kumpikaan ei kaivannut tanssilattialle.

– Ehkä siellä veteraanihuoneessa kävi vähän aika pitkäksikin, kun veteraanit istuivat siellä kaksi tuntia keskenään katsomassa televisiosta kättelyä. Isän naapureina olivat miehet Punkaharjulta ja Kauniaisista. Monilla on jo huono kuulo joten keskustelu ei ole kauhean helppoa, Marja-Leena pohtii.

– Mutta oli se hieno elämys käydä niissä juhlissa! Antti toteaa.

Antti Luukkonen

Antti Luukkonen syntyi 30.11.1916 elintarvikepulan ja säännöstelyn aikana Puumalan Hurissaloon. Suomen autonominen suuriruhtinaskunta kuului Venäjän keisarikuntaan.

Luukkonen on elänyt koko elämänsä Hurissalossa. Hän lähti pois pitkäksi aikaa vain talvi- ja jatkosodan vuoksi. Sotien välissä Luukkonen teki kotonaan maatalous- ja metsätöitä. Evakot auttoivat heinänteossa.

Luukkonen löysi vaimonsa vuonna 1947. Se oli yksi hänen elämänsä onnellisimmista hetkistä. Pariskunnan yhteinen matka kesti 66 vuotta, neljä kuukautta ja 11 päivää. He saivat kaksi tytärtä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla