Jauhoinen vai kiinteä? Vihreä vai punainen perunapussi? Valinta ei ole helppo: peruna­lajikkeita on tarjolla kymmeniä.

Jos viikon ruuat eivät ole kauppareissulla vielä suunniteltuina, helpoiten mukaan tarttuu yleisperuna – ja epävarmuuden tilanteessa se onkin mainio valinta. Perunan rakenteissa on kuitenkin eroja. Yleensä hieman liisterisestä muusista voi saada ihanan kuohkeaa vain vaihtamalla perunaa.

Valintaa hyllyn edessä on yritetty helpottaa pottupussien erilaisilla värikoodeilla. Ne kertovat muun muassa tärkkelyspitoisuudesta.

Juuri tärkkelyksen määrästä riippuu ­perunan kiinteys ja sen sopivuus eri ruokiin.  Kiinteissä perunoissa tärkkelyksen määrä on pieni. Nämä sopivat keittämiseen, salaatteihin ja kaikkeen, missä perunan koossapysyminen on tärkeää. Jauhoisissa perunoissa tärkkelyksen määrä on suuri, ja ne soveltuvat parhaiten uuniperunoiksi tai muusiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Entä sitten se yleispottu? Se pysyy hienosti kasassa, kun muistaa keittää maltilla. Yleis­peruna maistuu hyvältä kaikessa, mutta se käy erityisesti gratiineihin ja uuniruokiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunnistatko eri perunalajikkeet?

Kiinteät perunat:
Nicola, Siikli, Annabella

Yleisperunat:
Velox, Van Gogh, Bellarosa

Jauhoiset perunat:
Pito, Puikula, Rosamunda

Erikoisperunat:
Blue kongo: Tummansinisen värin aiheuttaa sama antosyaaniväri, jota on myös mustikassa. Sen kerrotaan olevan erityisen terveellistä.
Ylämaan burgundinpunainen: Viktoriaanisen ajan peruna on kirsikanpunainen.
Kestrel: Lilaroiskeinen peruna on maailmalla tunnettu herkku, jota on käytetty muun muassa Michelin-­ravintoloissa.

Muista perunapussien värikoodit

Vihreä:Perunat soveltuvat keitettäväksi ja salaatteihin, sekä rösti­perunaksi tai kasvispihveihin sidos­aineeksi. Näillä perunoilla on alin tärkkelyspitoisuus.

Keltainen: Perunat soveltuvat ­keitettäväksi, keittoihin ja uuni-
sekä pataruokiin.

Punainen: Nämä perunat soseutuvat helposti ja sopivat uuniperunoiksi, muusiin tai leivontaan.

Lila: Perunat sopivat parhaiten keitettäväksi, soseeksi ja imellettyyn peruna­laatikkoon.

Musta: Puikulaperunat ovat herkkujen herkku. Ne sopivat juhlaruokiin ja muusiksi, soseutettuna keittoihin sekä uuniperunoiksi.

Kyllähän ne artikkelin tarkkaan harkitut perunasetelmat hienolta näyttää, artikkelia lukiessa voi jo kuvitella maukkaat perunat lautasen reunalla.

Olen ostanut nyt viime aikoina Prismasta perunoita, yleisperunoita, kiinteitä ja kokeeksi myös jauhoisia perunoita, voitteko kuvitella, kaikki antoivat saman keittotuloksen !

Joka kerran vain pari perunaa jäi ehjäksi kattilaan ja loput hajosi mössöksi. Ensin arvelin, että olen vahingossa ottanut pussiin väärästä laarista mutta uusintakierroksella ei mikään muuttunut. Aivan sama mitä laarissa luki, kunnollinen lopputulos jäi saamatta. Perunat ovat täältä lähiviljelijältä, perunalajikkeen ja viljelijän nimi lukee laarin reunassa.

Artikkeli kertoo ihannetarinaa, minun kokemukseni eivät niinkään.

 

-lumihuntu-

Lehtenne sivuilla oli virhe perunoiden nimissä kuvassa. Blue gongon ja Rosamundan nimet olivat väärin päin

Sisältö jatkuu mainoksen alla