
Mustikan ystävän herkkuaterialla makoisia marjoja on monessa muodossa.
Mustikkasalaatti
4 annosta
1 dl kvinoaa
3 dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 pussi jääsalaattia
½ kurkku
2 dl herneitä riivittynä
2 dl mustikoita
150 g fetaa
½ ruukkua herneenversoja
- Huuhdo kvinoa huolellisesti tiiviissä siivilässä. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kvinoa ja suola. Keitä kypsäksi 8 minuuttia. Valuta mahdollinen neste pois. Lisää kvinoan joukkoon öljy. Sekoita irtonaiseksi ja jäähdytä.
- Revi jääsalaatti, kuutioi kurkku, revi herneet ja pese mustikat. Sekoita ainekset ja murenna feta salaatin päälle. Koristele salaatti herneenversoilla.
Mustikkavinaigrette
3 dl mustikoita
½ dl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
- Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi kastikkeeksi.
Mustikkaleipä
2 vuokaleipää
½ l piimää
1 rkl hunajaa
1½ tl suolaa
2 dl kauraleseitä
noin 8 dl vehnäjauhoja
1 pussi (11 g) kuivahiivaa
2 tl inkiväärijauhetta
50 g voita tai leivontamargariinia
2–4 dl mustikoita
- Lämmitä piimä 42-asteiseksi. Lisää nesteen joukkoon hunaja, suola ja leseet. Sekoita vehnäjauhoihin kuivahiiva ja inkiväärijauhe. Alusta jauhot kahdessa osassa nesteeseen.
- Sulata rasva ja lisää vähän jäähtyneenä taikinaan. Vaivaa tasaiseksi.
- Nostata taikinaa 30 minuuttia leivinliinan alla.
- Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Kauli kumpikin suorakaiteen (30 x 40) muotoon. Ripottele pinnalle mustikoita. Kääri levyt rullalle ja nosta ne voideltuihin leipävuokiin. Jos käytät silikonivuokia, voitelua ei tarvita.
- Kohota leipiä 30 minuuttia leivinliinan alla.
- Leikkaa leipien pintaan saksilla noin kolme senttiä syvät viillot parin sentin välein. Nostele taikinaa leikkauskohdista hieman erilleen.
- Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia.