
Tee maukas ruisleipä limpuiksi tai reikäleiviksi. Ihan miten haluat!
3 limppua tai 5 reikäleipää
Juuri
3–4 ruisleipä- tai hapankorppuviipaletta
1 l haaleaa vettä
1 l ruisjauhoja
Taikinaan
50 g hiivaa
1 dl haaleaa vettä
1 rkl suolaa
noin 1 ½ l ruisjauhoja
Tee näin
Valmista juuri. Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois. Murenna sisus tai hapankorput kulhoon.
Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita siihen ruisjauhot. Anna juuren seistä liinalla peitettynä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalta ennen kuin aloitat hapanleivän leipomisen.
Lisää juureen veteen sekoitettu hiiva ja suola. Alusta joukkoon ruisjauhot ja tee taikinasta melko tiivistä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Voit korvata osan jauhoista vehnäjauhoilla, mikä tuo taikinaan paremman sitkon ja leipoutuvuuden.
Ota taikinasta pala (noin 1 dl) seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta se. Kun teet seuraavan kerran ruisleipää, liuota se puoliksi sulaneena haaleaan veteen ja lisää ruisjauhot ja menettele muuten tämän ohjeen mukaan.
Kohota taikinaa 2–6 tuntia. Aika riippuu juuren nostatuskyvystä ja nostatuslämpötilasta.
Leivo taikinasta 3 limppua tai 5 reikäleipää. Anna kohota liinan alla, kunnes leipien pinta alkaa verkkoilla. Paista limppuja uunin alatasolla 200 asteessa 45–60 minuuttia. Koputa leivän pohjaan. Kypsä leipä kuulostaa ontolta.
Jäähdytä leivät liinalla peitettynä.
No onnäillä sivuilla ihmeellinen formaatti!!!! Vetää tekstit miten sattuu!!!!
Tässä vielä näköispainoksena kun ettehän sitä reseptiä muuten tunnu löytävän.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Tee maukas ruisleipä limpuiksi tai reikäleiviksi. Ihan miten haluat!
3 limppua tai 5 reikäleipää
Juuri
3–4 ruisleipä- tai hapankorppuviipaletta
1 l haaleaa vettä
1 l ruisjauhoja
Taikinaan
50 g hiivaa
1 dl haaleaa vettä
1 rkl suolaa
noin 1 ½ l ruisjauhoja
Tee näin
Valmista juuri. Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois. Murenna sisus tai hapankorput kulhoon.
Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita siihen ruisjauhot. Anna juuren seistä liinalla peitettynä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalta ennen kuin aloitat hapanleivän leipomisen.
Lisää juureen veteen sekoitettu hiiva ja suola. Alusta joukkoon ruisjauhot ja tee taikinasta melko tiivistä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Voit korvata osan jauhoista vehnäjauhoilla, mikä tuo taikinaan paremman sitkon ja leipoutuvuuden.
Ota taikinasta pala (noin 1 dl) seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta se. Kun teet seuraavan kerran ruisleipää, liuota se puoliksi sulaneena haaleaan veteen ja lisää ruisjauhot ja menettele muuten tämän ohjeen mukaan.
Kohota taikinaa 2–6 tuntia. Aika riippuu juuren nostatuskyvystä ja nostatuslämpötilasta.
Leivo taikinasta 3 limppua tai 5 reikäleipää. Anna kohota liinan alla, kunnes leipien pinta alkaa verkkoilla. Paista limppuja uunin alatasolla 200 asteessa 45–60 minuuttia. Koputa leivän pohjaan. Kypsä leipä kuulostaa ontolta.
Jäähdytä leivät liinalla peitettynä.