Klassinen laskiaispulla on saanut runsaasti haastajia: hodarisämpylän muotoon pyöriteltyjä pullia ja litteäksi rieskaksi paistettuja wrap-kääreitä.

Maistuisiko laskiaispulla uudessa muodossaan? Näitä Soppa365:n herkullisia reseptejä tekee ja syö vielä mielellään laskiaisen jälkeenkin.

Laskiaispullawrap

Ainekset

  • 2 1/2 dl maitoa
  • 25 g (1/2 pakettia) hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 rkl kardemummaa
  • 1 dl sokeria noin
  • 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 100 g voita tai margariinia

Täyte

  • 1 1/2 dl vadelmahilloa
  • 4 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon ja lisää suola, kardemumma ja sokeri.
  • Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikin aon valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  • Peitä kulhossa oleva taikina kelmulla tai leivinliinalla. Anna kohota vedottomasa paikassa 30-40 minuuttia.
  • Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  • Kaada kohonnut taikina työpöydälle. Jaa se kahtia ja pyöritä kumpikin pala tangoksi. Jaa kumpikin tanko 8 osaan. Pyöritä palat palloiksi, paina litteiksi ja kauli halkaisijaltaan noin 20 sentin ympyröiksi. Nosta kaulitut pullawrapit leivinpaperilla peitetyille pelleille. Taikinan ei tarvitse enää kohota, eikä wrappeja tarvitse voidella.
  • Paista pullawrappeja 5-7 minuuttia. Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit paistaa kolmekin pellillistä kerrallaan. Pidä paistoaika lyhyenä, jotta wrapit säilyvät pehmeinä ja taivuteltavina.
  • Vaahdota täytteeseen tuleva kerma tukevaksi vaahdoksi. Mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla.
  • Lusikoi jäähtyneiden pullawrappien keskiosaan vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Kääri samaan tapaan kuin käärisit wrapin.

Laskiaishodari

Ainekset

  • 1 annos pullataikinaa
  • 1 muna

Täyte

  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 1/2 rkl sokeria
  • 1/2 tl sokeria
  • 1 pkt (150 g) mantelimassaa
  • 1 dl vadelmahilloa

Valmistusohje

  • Valmista taikina laskiaswrapin ohjeella (katso yllä) Jaa se 16 osaan ja muotoile palat pitkulaisiksi ”sämpylöiksi” (pituus noin 7 cm).
  • Kohota sämpylät vedottomassa paikassa liinan alla, noin 30 min.
    Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  • Riko muna lasiin, vatkaa sen rakenne rikki ja voitele kohonneet sämpylät. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Jaa mantelimassa 16 osaan ja pyöritä palat ohuiksi pötköiksi.
  • Halkaise jäähtyneet sämpylät ja täytä ne kermavaahdolla ja mantelimassanakeilla. Valuta hilloa koristeeksi.

    Lähde: Soppa365

Laskiaistiistaita vietetään 9. helmikuuta 2016.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.