Klassinen laskiaispulla on saanut runsaasti haastajia: hodarisämpylän muotoon pyöriteltyjä pullia ja litteäksi rieskaksi paistettuja wrap-kääreitä.

Maistuisiko laskiaispulla uudessa muodossaan? Näitä Soppa365:n herkullisia reseptejä tekee ja syö vielä mielellään laskiaisen jälkeenkin.

Laskiaispullawrap

Ainekset

  • 2 1/2 dl maitoa
  • 25 g (1/2 pakettia) hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 rkl kardemummaa
  • 1 dl sokeria noin
  • 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 100 g voita tai margariinia

Täyte

  • 1 1/2 dl vadelmahilloa
  • 4 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmistusohje

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon ja lisää suola, kardemumma ja sokeri.
  • Lisää jauhot taikinaan koko ajan hyvin vaivaten. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vielä vähän jauhoja. Vaivaa hyvin. Taikin aon valmis, kun se on kimmoisaa ja pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista.
  • Peitä kulhossa oleva taikina kelmulla tai leivinliinalla. Anna kohota vedottomasa paikassa 30-40 minuuttia.
  • Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  • Kaada kohonnut taikina työpöydälle. Jaa se kahtia ja pyöritä kumpikin pala tangoksi. Jaa kumpikin tanko 8 osaan. Pyöritä palat palloiksi, paina litteiksi ja kauli halkaisijaltaan noin 20 sentin ympyröiksi. Nosta kaulitut pullawrapit leivinpaperilla peitetyille pelleille. Taikinan ei tarvitse enää kohota, eikä wrappeja tarvitse voidella.
  • Paista pullawrappeja 5-7 minuuttia. Jos sinulla on kiertoilmauuni, voit paistaa kolmekin pellillistä kerrallaan. Pidä paistoaika lyhyenä, jotta wrapit säilyvät pehmeinä ja taivuteltavina.
  • Vaahdota täytteeseen tuleva kerma tukevaksi vaahdoksi. Mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla.
  • Lusikoi jäähtyneiden pullawrappien keskiosaan vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Kääri samaan tapaan kuin käärisit wrapin.

Laskiaishodari

Ainekset

  • 1 annos pullataikinaa
  • 1 muna

Täyte

  • 2 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 1/2 rkl sokeria
  • 1/2 tl sokeria
  • 1 pkt (150 g) mantelimassaa
  • 1 dl vadelmahilloa

Valmistusohje

  • Valmista taikina laskiaswrapin ohjeella (katso yllä) Jaa se 16 osaan ja muotoile palat pitkulaisiksi ”sämpylöiksi” (pituus noin 7 cm).
  • Kohota sämpylät vedottomassa paikassa liinan alla, noin 30 min.
    Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  • Riko muna lasiin, vatkaa sen rakenne rikki ja voitele kohonneet sämpylät. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Jaa mantelimassa 16 osaan ja pyöritä palat ohuiksi pötköiksi.
  • Halkaise jäähtyneet sämpylät ja täytä ne kermavaahdolla ja mantelimassanakeilla. Valuta hilloa koristeeksi.

    Lähde: Soppa365

Laskiaistiistaita vietetään 9. helmikuuta 2016.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.