Jos tuntuu, että olet nähnyt Loma-Suomesta jo kaiken, älä menetä toivoasi, aina löytyy jotain uutta.

Oletko koskaan pohtinut silliä ja uusia perunoita popsiessasi suomalaisten silli-innostustusta?

Jos olet, varsinaissuomalainen Silliperinnekeskus Dikseli voi olla tutustumisen arvoinen kohde kesä-Suomessa. Ja vaikka nauttisit perunasi ilman silliä, ihan yleissivistyksen vuoksi. Silliperinnekeskuksen vetäjä Marja Kantonenkaan ei erityisesti sillin ystävää, ainakaan enää. 

– Sain lapsena syödä niin paljon silliä, että enää en vapaaehtoisesti sitä suuhuni pane, hän nauraa. Ja silti Kantonen rakastaa työtään. Sitä kun ei tarvitse syödä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sillihistorian loiskuntaa

Rymättylän kotiseutumuseon hoitajana työskentelevä Marja Kantonen keräsi muutama vuosi sitten näyttelyn Jäämereltä sillejä pyytäneen Saukkolaivaston esineistön pohjalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näyttelystä tuli niin kattava ja monipuolinen, että oli aika avata kunnostettuun sillivarastoon kesäkuukausiksi oma perinnekeskus. Rymättylä onkin mitä parhain paikka sillihistorian kartuttamiseen, sillä 1970-luvun puoliväliin asti yli 80 prosenttia suomalaisten ruokapöytien silleistä saapui juuri Rymättylän kautta.

–  Sillilaivat lähtivät täältä Jäämerelle pitkille ja vaativille työpesteille ja palattuaan paikalliset naiset sitten käsittelivät kalat. Sillillä on ollut paikkakunnalla valtava työllistävä vaikutus, Kantonen kertoo.

Purkitettu nykyperinne

Nykyään Rymättylän silli on enää muisto perinnekeskuksen seinillä, sillä sillikantojen pienennyttyä 1970-luvulla suomalaiset menettivät kalastusoikeutena Jäämerellä ja silli tuotu siitä lähtien purkitettuna Islannista.

– Perinnekeskus onkin herättänyt paljon kävijöissä muistoja, sillä aihe kosketti monia perheitä ja sillireissut ovat olleet aikamoisia seikkailuja, Kantonen kertoo.

Monet entiset sillityöläiset ovat innostuneet luovuttamaan omia esineitään keskukselle. Ihan ensimmäinen luovutettu esine oli muuten keskuksen nimeenkin päässyt dikseli.

– Dikselillä kiristettiin sillitynnyrien kannet, niin etteivät sillit pilaantuneet pitkillä kotimatkoilla eivätkä tynnyrit hajonneet, Kantonen selittää.

Silliperinnekeskus Dikseli, Sillitie 2, 21150 Röölä. Avoinna heinäkuussa ja muulloin sopimuksen mukaan.

www.dikseli.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla