Lääkäripalvelujen käyttö jakaa kansaa. Tulotaso vaikuttaa tässäkin ja suomalaisten lääkärikäyntien määrä vähenee eläkkeelle siirryttäessä. Oletko huomannut saman asian?

Kun eläkeläinen hoitaa lääkärireissunsa terveyskeskuksessa pienellä rahalla, työssäkäyvä marssii yksityiselle – melkeinpä hinnasta viis.

Tulotaso vaikuttaa Suomessa tuntuvasti lääkäripalveluiden käyttöön ja jakaa kotitalouksia, kirjoittaa yliaktuaari Mira Kajantie Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsaus-lehdessä.

Tilastokeskuksen mukaan hyvätuloiset pulittavat vuosittaisista lääkärikäynneistään itse keskimäärin noin 90 euroa. Pienituloisempien suomalaisten lääkärilasku vuodessa on noin 25 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kolmikanavainen palvelujärjestelmämme, johon kuuluvat terveyskeskukset, työterveyshuolto ja yksityiset lääkäripalvelut, suosii hyvin toimeentulevia, Kajantie sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä suuremmat on kansalaisen tulos, sitä vähemmän hänellä on terveyskeskuskäyntejä ja vastaavasti enemmän työterveyslääkärin käyntejä.

55–74-vuotiaiden lääkärireissut vähäisiä

Se on siis selvä, että lääkärikäyntien määrä kasvaa tulojen myötä. Ikäryhmittäin tarkasteltuna 45‒54-vuotiaat käyvät lääkärissä eniten. He ovat työssäkäyvää, ruuhkavuotensa ohittanutta väkeä, jotka ovat työterveyshuollon piirissä.

Eläkkeelle siirryttäessä työterveyshuollon palvelut eivät ole enää käytössä. Silloin lääkärikäyntien määrä luonnollisesti pienenee. Vasta yli 75-vuotiaat käyvät lääkärissä yhtä usein kuin 45–54-vuotiaat suomalaiset, Kajantie selvittää.

Kaikkiaan suomalaiset tekivät 13 miljoonaa lääkärikäyntiä vuonna 2012. 

Pienituloisimmat, joita ovat muun muassa eläkeiän saavuttaneet, kävivät keskimäärin kaksi kertaa vuodessa lääkärissä. Yli 75-vuotiailla ja hyvätuloisilla oli keskimäärin kolme lääkärinkäyntiä vuoden aikana.

Keskimäärin suomalaiset kävivät lääkärissä 2,4 kertaa vuodessa, kertoo Tilastokeskus.

Kuinka monta kertaa sinä olet käynyt tänä vuonna lääkärissä? Paljonko olet maksanut lääkärinkäynneistäsi? Kerro kokemuksesi ja keskustele aiheesta alla olevassa kentässä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla