Moni 55 vuotta täyttänyt haluaisi eroon oman talon pihatöistä ja ylisuurista tiloista, mutta mielessä jäytää pelko, löytyykö nykykodille ostajaa? Kaikille ei löydy, sanovat asiantuntijat.

Koti on liian suuri. Haluaisin asua lähempänä lapsia ja lapsenlapsia. Löydänkö nykyiselle asunnolleni ostajaa? Saanko siitä niin paljon, että minulla on varaa asua toisella paikkakunnalla?

Tällaista rataa kulkevat monen yli 55-vuotiaan muutosta haaveilevan aatokset, osoittaa Nordean teettämä tutkimus.  Siihen vastasi helmikuussa  tuhatkunta 18-65-vuotiasta.

Tutkimuksen mukaan joka kolmas yli 55-vuotias arvelee ettei sopivan hintaista asuntoa löydy sieltä, mihin haluaa. Joka neljäs pelkää, että nykyisen asunnon myynti on vaikeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valitettavasti ainakin osa peloista osuu oikeaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hinnoista hävisi jopa viidennes

– Alueiden erilaistuminen on vahvistuva ilmiö. Valtaosassa isojen kaupunkikeskittyminen ulkopuolista Suomea asuntojen hintataso on joko vakaa tai laskeva. Siellä asuntokauppa käy selvästi hitaammin kuin kasvukeskuksissa, sanoo Kiinteistömaailma-ketjun toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

– Suurimmilla laskualueilla, kuten Kainuussa, asuntojen hinnat ovat laskeneet huipulta vajaan viidenneksen. Jos sieltä sattui ostamaan 100 000 euron asunnon juuri hintojen ollessa korkeimmillaan, menetys on 20 000 euroa, laskee Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Huoneistokeskus-ketjun toimitusjohtaja Antti Asteljoki mainitsee pitkien myyntiaikojen paikkakuntana myös Iisalmen Pohjois-Savossa.

10 kasvukeskusta korjaa potin

Hintojen eriytyminen on sidoksissa työpaikkojen määrään ja sijoittumiseen.

– Tulevaisuuden työpaikat, palvelut ja kulttuuritarjonta pakkautuvat muutamiin kasvukeskuksiin Suomessa, Brotherus sanoo.

Hypoteekkiyhdistys listaa kymmenen merkittävimmän kasvukeskuksen joukkoon Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Lahden, Jyväskylän, Kuopion, Seinäjoen, Vaasan ja Hämeenlinnan sekä näiden kaupunkien ympäristöt.

Antti Asteljoki muistuttaa koko pääkaupunkiseudun ylivertaisesta asemasta.

"Ennusteiden mukaan tälle alueelle tulee 30 vuodessa jopa 600 000 uutta asukasta."

Erkki Heikkinen näkee joitakin valonpilkahduksia myös pienemmillä paikkakunnilla. 

– Esimerkiksi Varkaudessa ja Äänekoskella teollisuuden investoinnin ovat selvästi piristäneet myös asuntokauppaa. Investoinnit ovat joko pysäyttäneet laskevan trendin tai jopa kääntäneet sitä.

Sijainnilla on Heikkisen mukaan iso merkitys: taannehtivillakin paikkakunnilla suosituilla paikoilla olevat hyväkuntoiset asunnot menevät parhaiten kaupaksi.

– Mutta jos kaupungin tilanne on todella vaikea esimerkiksi korkean työttömyyden vuoksi, ei hyväkään sijainti tee tilanteesta helppoa.

Vierailija

Kyllä monet muutkin ovat jääneet kotinsa "vangiksi" kuin eläkeläiset.

Täällä pikku kaupungissa ei näytä menevän kaupaksi mikään asunto !

Ostajia ei ole.  Hintataso on laskenut jo huimasti, eikä siltikään ketään tunnu kiinnostavan.

Eikä kaikissa isommissakaan kaupungeissa  kovin parempi tilanne ole. Tuttavamme on myynyt  asuntoaan Oulussa jo lähes vuoden, ja myynti jatkuu........

Nythän on ns. ostajan markkinat, kun asunnot eivät mene kaupaksi, ostajalla on oiva tilaisuus tinkiä hintaa.

Puhumattakaan kirkonkylistä, siellähän kerrostalo asunnon saisi muutamilla kymppitonneilla,

niitä ostajia vaan puuttuu.

Myyntiä ei tapahdu.

Etelä-Suomi on eri juttu. Kuin myös tämä muu Suomi.  Täällä myyntijonot vaan kasvavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla