Moni nainen nimeää autonsa ja jopa käsilaukkunsa. Isäntämiehet personoivat vaikka ruohonleikkurinsa. Niin sitä on hauskempi käyttää. Nimeätkö sinä esineitäsi?

Kuopiolainen pariskunta osti viime kesänä robottileikkurin eli itsekseen homman hoitavan ruohonleikkuukoneen.

– Aloimme miettiä robotille alun alkaen nimeä siksi, koska meistä robotti oli niin inhimillisen oloinen liikkuessaan nurmikolla. Kokeilimme monenlaisia nimiä, mutta Ensio tuntui heti oikealta. Se on vähän samanlainen prosessi kuin lapsen nimeäminen.

Pariskunta kertoo, että Ension puuhia on mukava seurata terassilta. Se osaa itse mennä latauspisteeseenkin, kun voimat uhkaavat vähetä.

Eräs eläkeläinen risti päältä istuttavan ruohonleikkuukoneessa Murreksi. Se tuli luontevasti Murray-merkistä. Samainen mies osti lekan rautakaupasta samana päivänä, kun lapsenlapsi syntyi. Koska poika sai nimen Jalmari, siitä tuli myös lekan nimi.

Oma Helmi-mummuni tarvitsi viime vuosinaan kävelykeppiä. Se oli Hermanni, häntä tukeva miesystävä.

Ihana Igor, autoista paras

Ammatikseen autoa ajava mies kutsuu rekkaansa Kaarinaksi. Nimi lähti siitä, että Scaniasta tuli suomalaisittain ”kaania” ja siitä oli lyhyt matka Kaarinaan.

– Yksi mosseni oli Igor, ja erään autoni nimesin edellisen omistajan mukaan Kalle Päätaloksi, joka oli muuten Taivalkoskelta kotoisin.

Kun 19-vuotias Selma osti vanhalta mummulta itselleen auton, vihreän Ladan, tuli autosta heti paikalla Bertta entisen omistajan mukaan. Vaikka auto on vaihtanut omistajaa, on se edelleen Berttakin.

Muitakin auton nimeämistapoja on. Tiinan Renault Clio oli aina Reiska. Miran VW Passat on Erkkiyrjömatti rekisterin mukaan (EYE). Erään perheen Opel Asconasta tuli heti Asko. Eevan mintun värinen auto on Karkki.

Nimi päivän merkkihenkilön mukaan

Maarianhaminalaisen Hannelen nykyinen suloisen sininen auto Honda Jazz on nimeltään Jazz-Otto, edelliset olivat Rudolf ja Reinhold.

– Annan nimen sen mukaan, kenen nimipäivä hankintapäivä on. Kun muutimme mökillemme, oli Jonaksen nimipäivä, joten ristimme sen nimeksi Jonas. Kännykkäni on J.L. Runeberg. Ruohonleikkurini on Eirik, ulkovessa Tora, maajyrsin on Eskil ja sen peräkärry on Hemming, Hannele nauraa.

– Lapsenlapseni Savannakin tietää, mitä tehdään, kun lähden tervehtimään Toraa.

Kaikista hauskinta lienee käsilaukun nimeäminen. Erään ystäväni rakas ja vuosia hyvin palvellut laukku oli Elma. Uusi ei ole saanut nimeä.

– Lähdetäänpäs töihin, Elma, oli tuttavallani tapana sanoa laukulleen aamuisin.

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.