Eläkeyhtiön asiakaspalvelijat tietävät, mistä suomalaiset haluavat kysyä. ET-lehti etsi vastaukset viiteen yleisimpään kysymykseen eläkeasioista.

1. Miten haen työeläkettä?

Täytä vanhuuseläkehakemus ja toimita se omaan työeläkeyhtiöösi kuukautta ennen kuin saavutat vanhuuseläkeiän. Kovin paljon aiemmin hakemusta ei kannata tehdä, sillä eläkeyhtiö laskee eläkkeesi määrän vasta, kun on saanut työnantajaltasi vihoviimeisen ansiotietosi.
Kun tiedot ovat tulleet työeläkeyhtiöön, siellä tehdään laskelmat ja niiden perusteella sinulle lähetetään eläkepäätös. Siitä näet koko työhistoriasi, eläkkeen määrän ja sen, miten se on laskettu.
Jos laskelmasta mielestäsi puuttuu tietoja, tee kirjallinen valitus eläkeyhtiöösi.

2. Milloin saan eläkkeeni?

Työeläke maksetaan etukäteen, siis sen kuukauden alussa, jota maksu koskee.
Maksupäivä on aina kuukauden ensimmäinen pankkipäivä. Jos kuukausi alkaa esimerkiksi viikonloppuna, maksupäivä on maanantai.
Maksupäivää ei voi aikaistaa edelliseen perjantaihin, sillä saman kuukauden aikana ei voida maksaa eläkettä kuin kerran.

3. Kuinka saan selville eläkkeeni tarkan määrän?

Omalta eläkeyhtiöltä voi pyytää eläkearvion. Se on ennakkolaskelma tulevasta eläkkeestä. Eläkearvion voi myös tehdä oman eläkeyhtiön verkkosivuilla kirjautumalla verkkopalveluun omilla henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Mistä näen työeläkeotteeni?'

Oman työeläkeyhtiösi verkkosivuilla voit tutustua omaan työeläkeotteeseesi milloin vain. Tähän tarvitset verkkopankkitunnukset. Paperinen työeläkeote tulee postitse kotiin joka kolmas vuosi ellet ole ilmoittanut käyttäväsi vain verkko-otetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Olen 63-vuotias ja vanhuuseläkkeellä. Haluaisin jatkaa töitä. Vaikuttaako se nykyiseen eläkkeeseeni?

Voit työskennellä vanhuuseläkkeen rinnalla kuinka paljon vain eikä työskentely vaikuta maksussa olevan eläkkeesi määrään. Työnteko kannattaa eläkeläisenäkin. Jokainen ansaitsemasi euro kasvattaa eläkettäsi silloinkin. Eläkeläisenä tekemäsi työ tuo sinulle uutta eläkettä 1,5 prosenttia palkastasi kunnes täytät 68 vuotta.

Kysymyksiin vastasi eläkeyhtiö Ilmarisen asiakaspalvelupäällikkö Arja Flod.

Sisältö jatkuu mainoksen alla