Menin naimisiin kaksi vuotta sitten, ja teimme mieheni kanssa avioehdon, että kumpikin pitää omaisuutensa. Asunto on minun. Kun toisen kuollessa leski voi jäädä asumaan entiseen kotiinsa ja minulla on lapsia, joutuvatko he maksamaan veroa, kun he perivät sen? Kuka maksaa asunnon vastikkeen ja muut kulut?-Jos kuolen ennen miestäni

Leski maksaa yleensä asunnon menot, lapset maksavat perintöverot.
Lesken vähimmäissuoja tarkoittaa sitä, että leski saa pitää jäämistön jakamattomana hallinnassaan siltä osin kuin siihen sisältyy puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto, jollei leski itse omista kodiksi sopivaa asuntoa.
Avioehto ei vaikuta tähän lesken asumissuojaan. Asumissuoja on jopa vahvempi kuin rintaperillisen lakiosaoikeus.

Sen sijaan vainajan velat on hoidettava lesken asumissuojasta huolimatta.
Lapset maksavat kuitenkin perintöveroa asunnosta, vaikka leski asuisi siinä asumissuojansa nojalla eikä muuta perittävää olisi. Lapset voivat saada alennusta perintöveroihin hallintavähennyksen kautta. Hallintavähennyksen saamiseksi perukirjassa tehdään verottajalle selvitys, jossa ilmoitetaan lesken käyttävän oikeuttaan pitää asunto hallinnassaan.

Hallintavähennyksen suuruuteen perintöverotuksessa vaikuttavat muun muassa lesken ikä ja asunnon käypä arvo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lesken on vastattava asunnon laskennallisen vuokratuoton rajoissa taloyhtiön perimistä hoitovastikkeista ynnä muista. Taloyhtiöön päin lapset vastaavat kuitenkin asunnon vastikemaksuista taloyhtiölle omistajan ominaisuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla