Hämäläinen rievä sopii niin arki- kuin juhlaleiväksi.

2 leipää

  • 5 dl vettä tai esim. kasvisten keitinlientä
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia tai sokeria
  • 5–6 dl ohrajauhoja
  • 5–6 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
  • 50 g voita sulatettuna  tai ½ dl öljyä

Voiteluun

  • vettä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen tai kasvisliemeen hiiva, suola ja siirappi. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita hyvin. Lisää loppuvaiheessa jäähtynyt voisula tai öljy. 

Alusta taikina kimmoisaksi ja kulhon reunoista irtoavaksi. Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia liinan alla vedottomassa ja lämpimässä paikassa.

Vaivaa taikina ja leivo siitä kaksi limppua. Kohota ne liinan alla hyvin, noin 20 minuuttia. Pistele leivät tai tee muutama viilto leipien pintaan terävällä veitsellä. Sivele leivät vedellä ja nosta uuniin.

Paista 200 asteessa, alimmalla ritilätasolla 30–40 minuuttia.

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander