Hämäläinen rievä sopii niin arki- kuin juhlaleiväksi.

2 leipää

  • 5 dl vettä tai esim. kasvisten keitinlientä
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia tai sokeria
  • 5–6 dl ohrajauhoja
  • 5–6 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
  • 50 g voita sulatettuna  tai ½ dl öljyä

Voiteluun

  • vettä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen tai kasvisliemeen hiiva, suola ja siirappi. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita hyvin. Lisää loppuvaiheessa jäähtynyt voisula tai öljy. 

Alusta taikina kimmoisaksi ja kulhon reunoista irtoavaksi. Anna taikinan kohota vähintään puoli tuntia liinan alla vedottomassa ja lämpimässä paikassa.

Vaivaa taikina ja leivo siitä kaksi limppua. Kohota ne liinan alla hyvin, noin 20 minuuttia. Pistele leivät tai tee muutama viilto leipien pintaan terävällä veitsellä. Sivele leivät vedellä ja nosta uuniin.

Paista 200 asteessa, alimmalla ritilätasolla 30–40 minuuttia.