Olen ollut sukulaiseni edunvalvoja vuodesta 2004. En ole vuosiraportissa nostanut palkkiota. Mikä on kohtuullinen vuosipalkkio ja meneekö siitä veroa? Voinko saada edunvalvojana ennakkoperintöä henkilöltä, jonka edunvalvoja olen? Hän on tehnyt hyväkseni testamentin vuonna 2004. Muita sukulaisia tai perinnönsaajia hänellä ei ole. Edunvalvoja

Edunvalvojan palkkio riippuu päämiehen tuloista ja varallisuudesta sekä siitä, kuinka vaativaa omaisuuden hoito on. Palkkion laskemiseen on oikeusministeriön ohje maistraatin verkkosivuilla www.maistraatti.fi.
Henkikirjoittaja Matias Partanen Lahden maistraatista kertoo, että monet edunvalvojana toimivat lähiomaiset nostavat palkkiota 0–500 euroa vuodessa. Palkkio on veronalaista tuloa, joten muista ilmoittaa siitä verottajalle.
Kysyt myös ennakkoperinnöstä. Sehän tarkoittaa lahjaa, jonka arvo otetaan myöhemmin huomioon perinnönjaossa. Ennakkoperinnöstä maksetaan normaali lahjavero.
– Edunvalvoja ei saa lahjoittaa päämiehen omaisuutta. Päämies saa itse lahjoittaa omaisuuttaan, jos hän ymmärtää asian eikä hänen toimintakelpoisuuttaan ole lahjoittamisen osalta rajoitettu, Matias Partanen sanoo.
Jos sukulaisesi, jonka etua valvot, on lahjoittamassa omaisuuttaan sinulle tai jollekulle muulle, sinun pitää edunvalvojana varmistua hänen ymmärryskyvystään ja oikeustoimikelpoisuudestaan. Voit esimerkiksi hankkia lausunnon häntä hoitavalta erikoislääkäriltä, joka osaa arvioida sukulaisesi oikeustoimikelpoisuutta.
– Pikavisiitti terveyskeskukseen tai yksityislääkärille ei välttämättä tuota lausuntoa, joka sitten oikeudessa pitäisi, Matias Partanen sanoo.
Lahjoituksessa on hyvä olla mukana riippumaton todistaja, esimerkiksi asianajaja, joka ei ole aiemmin hoitanut sinun asioitasi. Kun teet maistraatille vuositiliä, liitä siihen selvitys mahdollisesta lahjoituksesta ja em. lääkärinlausunto.
 Matias Partanen neuvoo edunvalvojia olemaan hyvin huolellisia tällaisissa lahjoituksissa.
– Ei ole harvinaista, että lahjoitettu omaisuus onkin jouduttu palauttamaan antajalle. Edunvalvoja saattaa myös joutua korvausvastuuseen lahjoituksen aiheuttamasta vahingosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla