Suomalaiset aikovat ostaa ennen joulua verkkokaupoissa enemmän kuin koskaan aiemmin.

Suomalaiset kuluttajat ovat alkuvuoden aikana käyttäneet välillä tammi-kesäkuu ennätykselliset 4,7 miljardia euroa ostoksiinsa niin kotimaisissa kuin ulkomaisissa verkkokaupoissa.

Edessä on vielä ennätyksellinen joulusesonki, jolloin suomalaiset tulevat käyttämään verkkokaupoissa enemmän rahaa kuin koskaan aiemmin.

Samaan aikaan erilaisten verkkohuijausten määrä on kasvanut kiihtyvällä tahdilla.

Suomalainen maailman johtava verkkosivustojen maineluokituksiin erikoistunut yritys Web of Trust (WOT Services Ltd.) ja ruotsalaislähtöinen turvallisiin maksupalveluihin verkossa erikoistunut Klarna Oy ovat jo vuosia työskennelleet turvallisen internetin puolesta.

Yritykset julkaisivat alla olevat ohjeet kuluttajille turvalliseen kaupankäyntiin verkossa.

Kuinka asioida turvallisesti verkkokaupoissa

1) Tarkista löytyykö kaupan etusivulta tuttuja sertifikaatteja

Ulkopuolisten tahojen myöntämät sertifikaatit osoittavat, että verkkokauppa täyttää todistetusti sille määritellyt kriteerit. Sertifikaatit todistavat, että sivusto käyttää varmennettua yhteyttä ja että sen tietosuojataso on korkea tai että sillä on hyvä maine.

2) Arvioi sivuston ulkonäkö ja toimivuus

Sivuston toimivuus ja viimeistelty ulkonäkö antavat viitteitä liiketoiminnan laadusta verkkokaupan taustalla. Helposti löytyvät tuotetiedot, kuvat kauppiaasta ja työntekijöistä sekä selkeästi esitetty yksityisyydensuojakäytäntö viestivät luotettavasta toiminnasta. Yksityisyydensuojakäytännöstä kannattaa tarkistaa erityisesti se, kuinka verkkokauppa hyödyntää asiakkaidensa yhteystietoja – näin välttyy roskapostilta ja mahdollisesti suuremmilta ikävyyksiltä.

Verkkokaupan ulkomuodon ei kuitenkaan kannata antaa hämätä. “Huijaussivustot rakennetaan lähes aina muistuttamaan oikeita, luotettavilta vaikuttavia nettisivuja”, muistuttaa Web of Trustin toimitusjohtaja Vesa Perälä.

Verkkoselaimelle ladattava ilmainen Web of Trust -lisäosa paljastaa aitoihin käyttäjäkokemuksiin perustuen nettisivun todellisen maineen. Yhdistettynä virustorjuntaan ja palomuuriin se varmistaa, että asiakas on suojassa teknisten uhkien lisäksi myös huonoilta ostokokemuksilta.

3) Kiinnitä huomiota maksutapoihin

Monipuoliset maksutapavaihtoehdot ovat osa hyvää palvelua, mutta ne osoittavat myös, että verkkokaupan taustat on parhaimmillaan tarkistanut ja sitä valvoo useampi rahoitusalan toimija. Maksettaessa ennakkoon kannattaa varmistaa, että maksuyhteys on suojattu. Suojatun sivun osoitteen alku on muotoa https://.

4) Asiakaspalvelu merkitsee myös verkkokaupassa

Luotettava, vakavasti otettava ja palvelualtis verkkokauppa kertoo yhteystietonsa reilusti verkkosivuillaan, viimeistään toimitusehdoissa. Sähköpostin lisäksi tulee asiakkaan saada helposti tietoon myös kauppiaan puhelinnumero ja y-tunnus. Asiakaspalvelun laadun voi testata etukäteen soittamalla tai lähettämällä sähköpostia. Jos tiedusteluun ei vastata ennen ostotapahtumaa, ei siihen todennäköisesti vastata sen jälkeenkään.

5) Hyödynnä vertaiskokemuksia

Internet tarjoaa monipuoliset kanavat vertaiskokemuksien jakamiseen ja löytämiseen. Näitä ovat muun muassa hakukoneet, keskustelufoorumit, Facebook ja Web of Trust. Kannattaa siis etukäteen tarkistaa, mitä muut asiakkaat ovat mieltä kyseisestä verkkokaupasta, ja jakaa myös omat kokemukset, jotta muut verkkoshoppailijat pystyisivät tekemään valistuneita ja turvallisia ostopäätöksiä.

Lisätietoja:

www.mywot.com

www.klarna.com

Vierailija

Näin ostat turvallisesti verkossa

Kannattaa ehdottomasti myös lukaista mitä muut ovat mieltä verkkokaupasta ennen ostamista. Samalla saa myös hyviä vinkkejä esim. kuinka kauan toimitus voi oikeasti kestää jne. Tällaisiä kokemuksia löytyy ainakin http://www.kokemuksia.org/ sivustolta. Itse kirjoita verkkokaupan nimen tai osoitteen hakuun ja katson mitä muut ovat mieltä.
Lue kommentti

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.