Pankkitilien verkkohuijauksista on tullut entistä monitasoisempia. Myös nettihuutokaupassa saa olla tarkkana. 

Huijaussähköposti saapuu usein pankin, poliisin, verottajan tai muun virkatahon edustajaksi tekeytyvältä henkilöltä. Viestin kieliasu on usein huono tai vaikeaselkoinen. Huijari saattaa väittää, että verkkopankki lukkiutuu, ellet klikkaa auki viestin sisältämää linkkiä.

– Älä avaa kyseenalaisia sähköpostilinkkejä. Tavallisesti niiden takaa löytyvä sivusto on jäljitelmä verkkopankin alkuperäisestä etusivusta. Huijari haluaa, että syöttäisit sivustolle käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. Jos kirjaudut, sinulta kysytään tavallisesti henkilökohtaisia tietojasi, kuten osoitetta ja puhelinnumeroa, sanoo OP Ryhmän johtava asiantuntija ja yksikköpäällikkö Elias Alanko.

Huijarisivuston tunnistaa esimerkiksi osoiteriviä tarkkailemalla. Kirjautuminen aitoon verkkopankkiin on salattu. Sen todistaa osoitteen https:// -alku. Tämän tunnisteen viereltä löytyy tavallisesti myös lukkoikoni. Huijaussivustojen osoitteet ovat yleensä www. -alkuisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Petoksen seuraavassa vaiheessa uhri saa puhelun, jossa häneltä vaaditaan käyttäjätilin avainlukua. Yleensä verukkeena on turvallisuuspäivitys, jonka ainoastaan pankkivirkailija tai muu vastaava taho pystyy tekemään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pankki ei koskaan pyydä asiakkailtaan henkilökohtaisia tilitietoja puhelimitse tai sähköpostitse. Väitettyjen turvallisuuspäivitysten tekeminen on myös kielletty sopimusehdoissa, Alanko muistuttaa.

Avainluvun kavaltanut voro pyrkii ensimmäiseksi verkkopankkiin murtautuessaan poistamaan maksunlisävahvistuksesi. Kyseinen asetus takaa sen, että saat tekstiviestillä ilmoituksen poikkeuksellisesta tilitapahtumasta. Tällainen voi esimerkiksi olla merkittävän suuri nosto tai rahojen siirtäminen epäilyttävälle tilille.

– Kun maksunlisävahvistus yritetään poistaa, saat siitä tekstiviestin. Jos et ole muuttanut asetuksia itse, ota viimeistään tässä vaiheessa yhteys pankin asiakaspalveluun, Alanko kertoo.

Ole tarkkana nettihuutokaupassa

Onko sinulla suunnitelmissa hankkia uusi vene tai traktori? Kesän korvilla nettihuutokauppojen kautta tehtävät huijaukset yleistyvät. Verkkovoro asettaa tuotteensa hinnan yleensä keskimääräistä tasoa alemmas. Kuva myytävästä kohteesta voi olla aito tai netistä kopioitu.

Potentiaalisen ostajan ottaessa yhteyttä huijari vaatii yleensä suurta varaus- tai etukäteismaksusummaa. Perusteena on kohteen tuntuva kysyntä, jonka takia myyjä tahtoo solmia varmat kaupat. Halutun summan saatuaan kaupustelija kuitenkin jättää vastaamatta yhteydenottoihin ja katoaa.

– Nettihuutokaupasta ei koskaan tule ostaa tuotetta näkemättä sitä. Jos jokin tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, kannattaa se jättää välistä, Alanko kertoo.

Vaikka tietojenkalastelu- tai maksuhuijauksia esiintyy, on sähköinen asiointi Alangosta turvallisin menetelmä hoitaa raha-asioita. Hänen mukaansa todellisuus joutua huijatuksi verkossa on pienempi, kuin väärennetyn vaihtorahan saaminen lähimarketissa.

– Maalaisjärjellä ja varovaisuudella pääsee jo pitkälle. Hyödyllisiä vinkkejä turvalliseen verkkokäyttäytymiseen saa myös Viestintäviraston tietoturva-artikkeleista. Jos jokin yhteydenotto tai kauppatilanne vaikuttaa epäilyttävältä, ota aina yhteyttä poliisiin, hän neuvoo.

Muista myös nämä:

  • Älä koskaan avaa epäilyttävien sähköpostiviestien liitteitä. Lataamalla tuntemattomia tiedostoja koneellesi voit tulla imuroineeksi tietojasi jäljittäviä haittaohjelmia ja viruksia.
  • Pidä palomuurisi, virustorjuntasi ja selaimesi ajan tasalla. Kätevintä on ottaa tietokoneesta käyttöön automaattiset päivitykset. Näin suojauksia ei tarvitse ylläpitää manuaalisesti.
  • Jos luet sähköpostiasi älylaitteella, tarkista aina lähettäjän tiedot ennen epäilyttävään viestiin vastaamista. Toisinaan puhelin tai tabletti voi piilottaa sähköpostiosoitteen, jotta näytölle mahtuisi enemmän tekstiä.
  • Aseta korteille nosto- ja ostorajat. Pidä summat pieninä ja korota niitä vain silloin, kun olet tekemässä suuremman yksittäisen hankinnan. Rajoituksilla voit parhaimmassa tapauksessa pienentää varkauden tai huijauksen aiheuttamaa vahinkoa.
  • Opettele verkkopankkisi käyttäjätunnus ja salasana ulkoa. Pidä huolta avainlukulistastasi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla