Internetissä pulppuaa usein vihan maustama keskustelu. Kansainvälinen Turvallisemman internetin päivä muistuttaa, että asiallinen  käytös kuuluu myös keskustelupalstoille.

Kun kaksi suomalaissukeltajaa kuoli traagisesti Norjassa, iltapäivälehden keskustelupalstat tulvivat osanottoja ja murhetta.

Hiljalleen viestien lomaan alkoi kuitenkin eksyä kummaa puhetta, ”mitäs menivät, oma syy” -tyyppistä ketkuilua, joka lopulta kärjistyi toisten kommentoijien sättimiseksi huonoista sukellustiedoista.

Tuntuu, ettei maailmasta löydy niin suurta murhetta, ettei siitä syntyisi netissä asiantuntijuuteen verhottua riitelyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä internetin viha ja rähinä oikein kumpuavat? Empaattisten, informatiivisten ja usein syvällistenkin keskustelujen joukkoon sorahtaa turhan usein räyhääviä toraääniä, vähintään pientä leukailua, pahimmillaan ISOIN kirjaimin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein keskustelu lopahtaakin siihen, kun räyhääjä ottaa vallan, yleensä nimimerkin takana lymyillen.

Tavat tuovat turvaa

Lisää huonoja uutisia: netissä pulpahtelevia huonoja kommentteja ei paranneta kuin petraamalla omia käytöstapoja. Keskustelut eivät siitä siistiydy, vaikka kuinka ojentaisimme muita.

11.2. vietetään kansainvälistä  Safer Internet Dayta eli Turvallisemman internetin päivää.

Päivä kuuluu nuorille suunnattuun mediataitoviikkoon, mutta tämänvuotisen teemapäivän viesti on tärkeä kaikenikäisille: internetin turvallisuudesta vastaavat lainsäätäjät, palveluntarjoajat ja me kaikki käyttäjät, sillä me vastaamme yhteisöllisyydestä ja keskustelun tasosta.

Miten sitten parantaa nettitapoja? Eräs mediataitoviikon nettikyselyyn vastannut nuori ehdotti seuraavaa: ”Laske kymmeneen, ennen kuin osallistut mihinkään keskusteluun.”

Siitä on hyvä aloittaa, ja laskea oikein hitaasti, samalla lempeästi hymyillen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla