Asun omistamassani paritalohuoneistossa, joka kuuluu taloyhtiöön. Tontti on kauppakirjan mukaan oma. Onko taloyhtiöllä oikeus palkata joku ulkopuolinen tekemään pihatöitä pihalleni ilman lupaani ja lähettää lasku?
Sain tällaisen ”uhkauksen”, jos en tee, kuten taloyhtiö on käskenyt– eli tiettyjä pihatöitä.Ansmann

Katsopa ensin, mitä yhtiöjärjestyksessä lukee. Jos asuntojen pihat on yhtiöjärjestyksessä määritelty osakkaiden hallintaan, vastaat omalla kustannuksellasi ”oman” pihasi kunnossapidosta.

Yhtiö taas vastaa omaan hallintaansa kuuluvan piha-alueen kunnostuksesta, siitä maksat yhtiövastiketta. Jos asia ei selviä yhtiöjärjestyksestä, noudatetaan asunto-osakeyhtiölakia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Jos joku osakas laiminlyö vastuullaan olevan pihan kunnossapidon ja siitä aiheutuu esimerkiksi haittaa muille osakkaille tai yhtiölle, voi yhtiö velvoittaa osakkaan tekemään kunnossapitotyön tai teettää sen osakkaan kustannuksella, neuvoo Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos et halua tehdä työtä itse, teetä se ja hyödynnä kotitalousvähennys. Vähennyksen voi saada sellaisista kunnossapitotöistä, jotka kuuluvat lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaalle ja joita ei yhtiökokouksen päätöksellä ole siirretty yhtiön vastuulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla