Vanhoja Raamattuja on myynnissä jatkuvasti niin nettihuutokaupoissa kuin antikvariaateissa. Keräilyn ja arvotavaran asiantuntija Pentti Avomaa tuntee niiden hinnat.

Uskonnollisuus on sitä merkittävämmässä osassa, mitä etäämmäs nykypäivistä mennään – myös kirjallisuudessa.

Niinpä Raamatut ja muut uskonnolliset kirjat ovat yleensä lähes ainoita kirjoja, mitä entisaikojen pirteistä löytyi. Niitä on säilynyt melkoisesti myös nykypäiviin saakka, koska eihän niitä ole tohdittu roskikseen heittää.

Kyllä keräilijöitäkin löytyy, muun muassa Pohjanmaalla. Mutta koska tarjontaa on runsaasti, hinnat eivät ole järin korkeita. Ei, vaikka kysymyksessä olisi yli 150 vuotta vanha Raamattu. Kuriositeetit ovat tietysti asia erikseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sattumoisin alan liikkeessä oli äskettäin myynnissä ilmeisesti kuvitettu Raamattu eli ”Biblia 1853 , Se on: Koko Pyhä Raamattu; Esipuhetten, Lukuin Sisällepitoin, Yhtäpitäväisten Raamatuin paikkain osoituksen ja lisättyin Rekisterein kanssa” + Uusi Testamentti 1853. Se on tehty ”B. Widerholmin tykönä Porvoossa, omalla kustannuksella., 1853”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjan koko on 22 x 28 cm. Hinta oli 80 euroa.

Taustaa: Kolmen kilon Raamattu – kuinka arvokas tämä on?

Raamattuja 1700-luvulta

Suomessa on säilynyt useita Raamattuja myös 1700-luvulta, eivätkä nekään ole niin arvokkaita kuin kunnioitettavasta iästä voisi luulla.

Esimerkiksi Lizeliuksen puukantinen Vanha kirkkoraamattu vuodelta 1776 – joka sisältää myös apokryfikirjat – arvostetaan kunnosta riippuen 200–500 euron arvoiseksi. Apokryfiset kirjat ovat kirjoituksia, jotka jätettiin jostain syystä pois koottaessa tekstejä yhteen kanonisoiduksi kokonaisuudeksi, joka nyt tunnetaan Raamattuna.

Vanhoista Raamatuista on tehty myös näköispainoksia, joilla myös on arvonsa.

Esimerkiksi SKS:n vuonna 1971 julkaisema näköispainos ja kokonahkasidos Biblia – Se on Coco Pyhä Ramattu Suomexi  on noteerattu antikvariaatissa 200–300 euron arvoiseksi. Siinä on 716 sivua.

WSOY:n vuonna 1992 julkaisema vuoden 1642 Raamatun näköispainos Biblia se on coco pyhä raamattu suomexi – numeroituna 354/500, on puolestaan noteerattu antikvariaatissa jopa 500 euron arvoiseksi.

Tuo ensimmäinen kokonainen suomalainen Raamattu vuodelta 1642 maksoi aikoinaan talon hinnan ja esimerkiksi papin kolmen vuoden palkan. Nyt se maksaisi kunnosta riippuen todennäköisesti 1 500 eurosta ylöspäin, ja Agricolan Se Wsi Testamenti todennäköisesti kymmenkertaisen hinnan.  Hinnat ovat karkeita arvioita, koska kirjoja ei ole huutokaupoissa vähään aikaan näkynyt.

Onko sinullakin kotona Marimekko-lottopotti?

Suomalaisharvinaisuuksia

Kansainvälisissä huutokaupoissa suomalaisia kirjaharvinaisuuksia on tarjolla todella harvoin.

Arvostetun kansainvälisen huutokauppayhtiön Sotbeby´sin Lontoon huutokaupassa myytiin vuonna 2008 kuitenkin varsin harvinainen suomenkielinen kirja. Se oli kooltaan 160 x 90 mm ja sisälsi kolme itsenäistä teosta. Kysymyksessä olivat seuraavat kirjoitukset:

  • Petraeus, Eskil (1593–1657): Linguae Finnicae Brevis Institutio. Turku
  • Peder Eriksson Wald, (1649): Rudimenta linguae finnicae breviter delineata. Saksa/Suomi, noin vuodelta 1700.
  • Petri Laurentius: Synopsis chronologiae finnonicae, rythmica eli ajan tieto Suomenmaan menoist ja vscost erinomaiesest Suomen pispoist cungin kuningan ajall. Turku: Johan Winter, 1671.

Kirja myytiin kovaan hintaan. Huutokaupan lähtö- eli arviohinta oli 1000–1 500 Englannin puntaa, mutta vasarahinta päätyi peräti 6 250 puntaan eli nykykurssilla lähes 7 500 euroon. Se on paljon suomalaisesta kirjasta Lontoossa.

Kirjan valmistuskustannuksista kirjapainohistorian alkuaikoina saa hyvän kuvan juuri maailman ensimmäisen painetun Raamatun kautta: Saksalainen kirjanpainaja Gutenberg keksi irtokirjakkeilla painamisen, mistä syystä häntä pidetäänkin kirjapainotaidon keksijänä.

Ensimmäinen merkittävä painotyö oli tietysti latinankielinen Raamattu, joka valmistui vuonna 1455. Siinä oli lähes 1 300 kaksipalstaista sivua, joita kuusi latojaa valmisti yli kahden vuoden ajan. Painos oli noin 180 kappaletta, joista lähes 50 on säilynyt näihin päiviin asti.

Sellaisen löytyminen piirongin laatikosta tuottaisi jo melkoisen rahasumman.

Lisää rahaa Kenillä? "Nukesta tarjotaan jopa 500 euroa"

Kurkista kaappiin!

Onko sinulla vaikkapa mökillä kiinnostava tavara, jonka arvon haluaisit tietää? Ota esineestä kuva ja lähetä se meille. Saatat olla onnekas ja juuri sinun esineesi voi päätyä Perittyä-palstallemme arvioitavaksi.
Esineet arvioi Pentti Avomaa. Lähetä kuvat osoitteella et-lehti@sanoma.com.

"Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Sisältö jatkuu mainoksen alla