Vanhoja Raamattuja on myynnissä jatkuvasti niin nettihuutokaupoissa kuin antikvariaateissa. Keräilyn ja arvotavaran asiantuntija Pentti Avomaa tuntee niiden hinnat.

Uskonnollisuus on sitä merkittävämmässä osassa, mitä etäämmäs nykypäivistä mennään – myös kirjallisuudessa.

Niinpä Raamatut ja muut uskonnolliset kirjat ovat yleensä lähes ainoita kirjoja, mitä entisaikojen pirteistä löytyi. Niitä on säilynyt melkoisesti myös nykypäiviin saakka, koska eihän niitä ole tohdittu roskikseen heittää.

Kyllä keräilijöitäkin löytyy, muun muassa Pohjanmaalla. Mutta koska tarjontaa on runsaasti, hinnat eivät ole järin korkeita. Ei, vaikka kysymyksessä olisi yli 150 vuotta vanha Raamattu. Kuriositeetit ovat tietysti asia erikseen.

Sattumoisin alan liikkeessä oli äskettäin myynnissä ilmeisesti kuvitettu Raamattu eli ”Biblia 1853 , Se on: Koko Pyhä Raamattu; Esipuhetten, Lukuin Sisällepitoin, Yhtäpitäväisten Raamatuin paikkain osoituksen ja lisättyin Rekisterein kanssa” + Uusi Testamentti 1853. Se on tehty ”B. Widerholmin tykönä Porvoossa, omalla kustannuksella., 1853”.

Kirjan koko on 22 x 28 cm. Hinta oli 80 euroa.

Taustaa: Kolmen kilon Raamattu – kuinka arvokas tämä on?

Raamattuja 1700-luvulta

Suomessa on säilynyt useita Raamattuja myös 1700-luvulta, eivätkä nekään ole niin arvokkaita kuin kunnioitettavasta iästä voisi luulla.

Esimerkiksi Lizeliuksen puukantinen Vanha kirkkoraamattu vuodelta 1776 – joka sisältää myös apokryfikirjat – arvostetaan kunnosta riippuen 200–500 euron arvoiseksi. Apokryfiset kirjat ovat kirjoituksia, jotka jätettiin jostain syystä pois koottaessa tekstejä yhteen kanonisoiduksi kokonaisuudeksi, joka nyt tunnetaan Raamattuna.

Vanhoista Raamatuista on tehty myös näköispainoksia, joilla myös on arvonsa.

Esimerkiksi SKS:n vuonna 1971 julkaisema näköispainos ja kokonahkasidos Biblia – Se on Coco Pyhä Ramattu Suomexi  on noteerattu antikvariaatissa 200–300 euron arvoiseksi. Siinä on 716 sivua.

WSOY:n vuonna 1992 julkaisema vuoden 1642 Raamatun näköispainos Biblia se on coco pyhä raamattu suomexi – numeroituna 354/500, on puolestaan noteerattu antikvariaatissa jopa 500 euron arvoiseksi.

Tuo ensimmäinen kokonainen suomalainen Raamattu vuodelta 1642 maksoi aikoinaan talon hinnan ja esimerkiksi papin kolmen vuoden palkan. Nyt se maksaisi kunnosta riippuen todennäköisesti 1 500 eurosta ylöspäin, ja Agricolan Se Wsi Testamenti todennäköisesti kymmenkertaisen hinnan.  Hinnat ovat karkeita arvioita, koska kirjoja ei ole huutokaupoissa vähään aikaan näkynyt.

Onko sinullakin kotona Marimekko-lottopotti?

Suomalaisharvinaisuuksia

Kansainvälisissä huutokaupoissa suomalaisia kirjaharvinaisuuksia on tarjolla todella harvoin.

Arvostetun kansainvälisen huutokauppayhtiön Sotbeby´sin Lontoon huutokaupassa myytiin vuonna 2008 kuitenkin varsin harvinainen suomenkielinen kirja. Se oli kooltaan 160 x 90 mm ja sisälsi kolme itsenäistä teosta. Kysymyksessä olivat seuraavat kirjoitukset:

  • Petraeus, Eskil (1593–1657): Linguae Finnicae Brevis Institutio. Turku
  • Peder Eriksson Wald, (1649): Rudimenta linguae finnicae breviter delineata. Saksa/Suomi, noin vuodelta 1700.
  • Petri Laurentius: Synopsis chronologiae finnonicae, rythmica eli ajan tieto Suomenmaan menoist ja vscost erinomaiesest Suomen pispoist cungin kuningan ajall. Turku: Johan Winter, 1671.

Kirja myytiin kovaan hintaan. Huutokaupan lähtö- eli arviohinta oli 1000–1 500 Englannin puntaa, mutta vasarahinta päätyi peräti 6 250 puntaan eli nykykurssilla lähes 7 500 euroon. Se on paljon suomalaisesta kirjasta Lontoossa.

Kirjan valmistuskustannuksista kirjapainohistorian alkuaikoina saa hyvän kuvan juuri maailman ensimmäisen painetun Raamatun kautta: Saksalainen kirjanpainaja Gutenberg keksi irtokirjakkeilla painamisen, mistä syystä häntä pidetäänkin kirjapainotaidon keksijänä.

Ensimmäinen merkittävä painotyö oli tietysti latinankielinen Raamattu, joka valmistui vuonna 1455. Siinä oli lähes 1 300 kaksipalstaista sivua, joita kuusi latojaa valmisti yli kahden vuoden ajan. Painos oli noin 180 kappaletta, joista lähes 50 on säilynyt näihin päiviin asti.

Sellaisen löytyminen piirongin laatikosta tuottaisi jo melkoisen rahasumman.

Lisää rahaa Kenillä? "Nukesta tarjotaan jopa 500 euroa"

Kurkista kaappiin!

Onko sinulla vaikkapa mökillä kiinnostava tavara, jonka arvon haluaisit tietää? Ota esineestä kuva ja lähetä se meille. Saatat olla onnekas ja juuri sinun esineesi voi päätyä Perittyä-palstallemme arvioitavaksi.
Esineet arvioi Pentti Avomaa. Lähetä kuvat osoitteella et-lehti@sanoma.com.

"Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Kotitarveviljelijä ja kalastaja säästävät ruokalaskussa, mutta onnistuu se ostoruuan varassa olijaltakin. Avainsana on ajoitus.

1. Tunne satokaudet ja osta oikeaan aikaan

Saatavuus vaikuttaa merkittävästi vihannesten ja marjojen hintaan kesällä. Selvitä, mihin ajankohtaan pääsatokaudet kotimaassa osuvat. Koska vuodet eivät ole veljeksiä, seuraa uutisia ja tutkaile erityisesti torikauppiaiden tarjontaa. Kannattaa piipahtaa torilla lähellä sulkemisaikaa, koska silloin voi tehdä todella edullisia ostoksia.

Tuontilajikkeista kesäsesonkiin kuuluvat muun muassa aprikoosi, kirsikka, luumu, maissi, melonit, munakoiso, nektariini ja persikka.

2. Tiedosta tarpeesi, älä haali

Vaikka halvalla saisit, älä hamstraa marjoja metsästä tai tomaatteja torilta enempää kuin käytät heti tai talven mittaan. Kalleimmaksi tulee heittää ruokaa pois.

Taloutesi talvivarastojen tarve on ehkä vuosien mittaan vähentynyt: sunnuntaivierailulla käyvät lapset eivät edes perheineen jaksa syödä yhtä paljon kuin kasvuikäisinä kotona asuessaan. Jos pakastin pursuilee ja kellarin hyllyt notkuvat vielä juhannuksen alla edellisvuoden satoa, on aika päivittää säilömisen määrää.

Lue myös: Herkuttele pakastin tyhjäksi – näitä uskaltaa vielä käyttää 

3. Jos kasvatat itse, laske tuotoksi myös hyvä mieli

Ahkera kotitarveviljelijä voi omalla työllään pitkän päälle säästää ruokakaupan laskussa. Aloitusinvestointeja silti kertyy esimerkiksi työkaluista, kasteluvälineistä, suojarakenteista, taimista, siemenistä ja lannoitteista.

Jos omaa viljelymaata ei ole, palstan voi vuokrata kunnalta tai puutarha- tai asukasyhdistykseltä. Pienimuotoista kasvatusta pystyy harrastamaan vaikka parvekkeella. Jos rahansäästö on ykkösasia, kannattaa keskittyä yrtteihin ja salaatteihin.

Itse kasvatettuun ruokaan liittyy kuitenkin myös muita etuja, jotka voi laskea tuotoksi: parvekkeella ja kasvimaalla puuhaillessa saa hyötyliikuntaa ja mielihyvää. Moni arvostaa kotona kasvaneen ruuan puhtautta ja tuoreutta.

4. Luonnostakin saat vihanneksia

Nokkonen, voikukka ja vuohenputki ovat runsassatoisia luonnonvihanneksia, joiden keruu puhtailta kasvupaikoilta on silkkaa säästöä talousmenoissa.

Syötäväksi sopivia yleisiä villivihanneksia on useita kymmeniä, joten syötävää riittää. Lajitunnistuksen kanssa pitää olla tarkkana.

Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nuppuisina, joten pääkeruukausi on alkukesästä. Vielä sen jälkeenkin ehtii mainiosti kerätä esimerkiksi mustikan, villivadelman ja horsman lehtiä sekä mesiangervon ja apilan kukkia teehen.

Jokamiehenoikeuden ulkopuolelle jäävät muun muassa kuusenkerkät, puiden silmut, lehdet ja versot.

5. Sata kiloa marjoja tarjolla jokaiselle

Suomen luonnossa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjaa. Huononakin satovuonna marjoja kypsyy sata kiloa jokaista suomalaista kohti. Eniten kerätään puolukkaa ja mustikkaa, mutta niidenkin sadosta 90 prosenttia jää metsään.

Kerää ja syö marjoja reilusti jo tuoreina, älä tyydy vain säilömään niitä talven varalle.

Lue myös: Marjat säilöön! Älä tee näitä virheitä pakastaessasi

6. Lavenna sienien tuntemustasi

Peräti 60 prosenttia suomalaisista ei sienestä. Lisäksi suurin osa sienten kerääjistä keskittyy vain 5-10 sienilajiin.

Elintarvikeviranomaisen suositeltavien ruokasienten listalla on 23 helposti tunnistettavaa lajia. Kun opettelet tunnistamaan niistä muutaman uuden ja teet hieman nykyistä useamman sienireissun, saat helposti lisää ilmaista ruokaa pöytään ja pakastimeen.

Lue myös: Tunnetko syötävät sienet? Testaa tietosi

7. Suunnittele ja säilö

Mieti, miten hyödynnät satokauden parhaiten. Arvioi realistisesti käyttösi ja säilytystilasi. Laadusta tinkiminen voi kostautua, jos halvasta marjalaatikosta puolet onkin homeisia.

Käytä hyväksi kaupan pakasteiden edulliset hinnat ja säästä oma pakastustila taloutesi kannalta arvokkaimmille tuotteille. Säilö sienet ja yrtit kuivaamalla. Hyvinä omenavuosina etsi tarhureita netistä tai kysy reilusti lähiseudun kotipuutarhureilta, voiko omenoita ostaa edullisesti vaikka korjuuapua vastaan.

+ Hyödynnä sesongit!

Kesäkuu

Kaupoista ja toreilta kannattaa hakea kotimaisia retiisejä, varhaiskaalia, nippusipulia, kurkkua, paprikaa ja varhaisperunaa. Metsästä löytyy kantarelleja sekä koivu- ja keltahaperoita.

Heinäkuu

Sesonkiruokaa ovat kukka- ja parsakaali, salaatit, herneet, avomaankurkku, pinaatti, porkkana, kesäperuna ja mansikka.

Herkku- ja punikkitatit, kangashaperot ja leppärouskut nousevat. Mustikka kypsyy.

Elokuu

Tarjolle tulee suomalaista kesäkurpitsaa, papuja, fenkolia ja varsiselleriä sekä viinimarjoja ja omenoita.

Sienikoriin ilmestyvät haapa- ja kangasrouskut. Metsävadelmat ja hillat kypsyvät.

Syyskuu 

Syksy tuo mukanaan kotimaisen sipulin ja purjon, mukulasellerin, kurpitsan, raitajuuren ja lehtikaalin. Metsästä saa karvarouskuja, viinihaperoita, mustavahakkaita, lampaankääpiä ja puolukoita.

Lähteet: Anja Hopsu-Neuvonen, Marttalitto, Jaana Vetikko ja Mika Oraluoma, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Mika Jääskeläinen, Kalatukku Eriksson.

Painaako mieltäsi iäkkään läheisen yksinäisyys? Osta hänelle virkistävää seuraa! "Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa", sanoo senioreille palveluja tarjoava Mirka Saarinen. 

– Sopiiko, että etsin papalle maksullisen naisen?

Näin räväkästi Mirka Saarinen kertoi lähipiirille ideastaan – ja murheestaan. Mirkan sydäntä puristi huoli isoisän yksinäisistä ja ilottomista päivistä  palvelutalossa. Omaiset ehtivät vanhuksen luokse Pirkanmaalle vain viikonloppuisin, eivät aina silloinkaan.

Mirka lähti etsimään papalle säännöllistä seuranpitäjää. Mukavaa ja luotettavaa naista, joka kerran pari viikossa ulkoilisi ja seurustelisi puheliaan miehen kanssa. Veisi kuoroharjoituksiin, lukisi ääneen, kuuntelisi tarinoita. Saisi vanhuksen tuntemaan itsensä merkitykselliseksi.

Mirkan laatukriteerit täyttävää ihmistä ei Mäntän seudulta ehtinyt löytyä. Isoisä kuoli pari vuotta sitten.

Seuraa vanhuksille ja helpotusta omaisille

Papan kohtalo oli lähtölaukaus uudelle uralle. Markkinarako ja liikeidea olivat kirkastuneet kuin itsestään. Mirka perusti Seuranan, joka tarjoaa palveluja senioreille.

Samalla Mirka Saarinen tuli tehneeksi suuren henkilökohtaisen elämänmuutoksen, joka oli muhinut mielessä jo vuosia. Ennen Seuranan perustamista hän oli työskennellyt liki parikymmentä vuotta johtotehtävissä Management Eventissä, joka järjestää tapahtumia yritysjohdolle.

Kulunut vuosi on todistanut, että moni omainen on valmis maksamaan vanhuksen laadukkaasta viriketoiminnasta ja asiointiavusta. Tarjolla on myös rupattelua puhelimessa.

Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.
Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.

Moni seniori on tilannut seuraa myös itselleen. Kahvilaan, teatteriin tai lenkille on mukavampi lähteä kannustavassa seurassa.

Palvelua voi tilata myös kertaluonteisesti esimerkiksi omaisten lomareissun ajaksi.

– Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa, huomauttaa Mirka.

Asiakkaat asuvat joko kotona tai palvelutalossa.  

Seuranan toiminta on Valviran ja kunkin kunnan virallisesti hyväksymää sosiaalipalvelua.

Palvelun tilaaja on oikeutettu kotitalousvähennykseen – 50 %.

Mitä seura maksaa?

Hinta määräytyy palvelupaketin  mukaan tai omien tarpeiden mukaan räätälöimällä.

  • 2 tuntia joka toinen viikko: 229 e/ kk (kotitalousvähennys 114 e)
  • 3 tuntia joka toinen viikko:  269 e/kk  (kotitalousvähennys 134 e)
  • 2 tuntia viikossa: 320 e/kk (kotitalousvähennys 160 e)
  • 2+2 tuntia viikossa & 2 puhelua (30 min): 769 e/kk (kotitalousvähennys 384 e)

Jokaisen käynnin jälkeen omaisille raportoidaan päivän kulusta ja seniorin tunnelmista.

Lisää tietoa Seurana-palvelusta löydät täältä.

Vertaile

  1. Markkinoilla on myös muita uusia, senioreille tukipalveluja tarjoavia yrityksiä, kuten Ida Kujanpään johtama Ilostu Oy, jonka toimialaan seurustelun ohella kuuluvat siivoukset ja puutarhatyöt.  
  2. Hämeenlinna seudulla apua askareisiin, ulkoiluun ja muuhun asiointiin tarjoaa Pirkko Ratisen luotsaama toiminimi Kummityttö.
  3. Pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Seniorihoiva tarjoaa seurapidon lisäksi myös sairaanhoidollisia  palveluja.