Sairastuminen voi estää matkalle lähdön. Onneksi rahat voi saada takaisin – tietyin ehdoin.

Lomamatka on varattu jo kuukausia sitten ja laukkukin on kohta pakattu. Muutama päivä ennen reissua iskee keuhkokuume, ja matkaan lähtö stoppaa siihen.

Muun harmistuksen lisäksi iskee huoli matkan hinnasta. Voiko rahoja edes saada takaisin?

Valmismatkaehdot suojaavat

Helpoin tilanne on, jos tarkoituksena on ollut lähteä valmismatkalle. Silloin matkailijan turvana ovat yleisen valmismatkaehdot, joissa todetaan, että matkustajalla on oikeus peruuttaa matka ja saada takaisin matkasta maksettu hinta, jos hän tai hänelle läheinen henkilö sairastuu yhtäkkiä vakavasti, joutuu onnettomuuteen tai kuolee. Matkanjärjestäjällä on kuitenkin oikeus periä palautettavasta summasta toimistokulut. Ne ovat yleensä sitä suuremmat, mitä lähempänä matkustusajankohtaa peruutus tehdään. Läheisenä henkilönä pidetään sukulaisten lisäksi myös kaveria, jonka kanssa matka on varattu, jos tarkoitus on ollut yöpyä samassa huoneessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samassa huoneessa majoittuva kaverikin katsotaan läheiseksi ihmiseksi

Sairaus ei ole ainoa syy, jonka takia matkan saa viime tingassa perua. Vakava vahinkokin voi estää reissaamisen. Sellaisena pidetään esimerkiksi asunnon palamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sairastuminen matkalla – kotiinkuljetus jopa 100 000 euroa!

Jos sairastuminen tai muu vakava syy estää matkustamisen, on asiasta ilmoitettava välittömästi matkanjärjestäjälle. Esteestä on esitettävä luotettava selvitys, kuten vakuutusyhtiön lausunto tai lääkärintodistus.

Vakuutus korvaa muut kulut

Vaikka matkanjärjestäjä palauttaakin suurimman osan matkan hinnasta, jäävät toimistokulut omalle kontolle. Niihinkin voi saada korvauksen matkavakuutuksesta.

– Valmismatkan peruuntuessa korvataan yleisten valmismatkaehtojen mukaiset toimistokulut,  jotka ovat yleensä 50–100 euroa, kertoo Heidi Ristilä vakuutusyhtiö Ifistä.

Jos kyseessä on erityisehtoinen valmismatka, korvataan If:ssä peruuntumisesta kohtuulliset kulut enintään 500 euroon asti ja sen ylittäviltä osin enintään 25 prosenttia.

Omatoimimatkailijakaan ei ole omillaan

Yhä usempi järjestää matkansa itse ja ostaa sekä lentoliput että majoitukset suoraan verkosta. Silloin on hyvin mahdollista, ettei lentoyhtiö tai hotelli ole velvollinen korvaamaan mitään, vaikka sairastuminen matkustamisen estäisikin. Omatoimimatkailijan kannattaakin olla erityisen tarkkana matkavakuutuksen suhteen – muuten taloudellinen tappio voi olla suuri.

– Meillä omatoimimatkan osalta korvataan se osuus kustannuksista, joita matkanjärjestäjä tai muu palveluntuottaja ei matkaehtojen mukaan ole velvollinen hyvittämään. Korvaus on kuitenkin enintään 3 000 euroa matkaa ja vakuutettua kohden, Ristilä kertoo.

Yleiset valmismatkaehdot Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla