Määräaikaisen matkavakuutuksen voi saada vaikka 100-vuotiaana, mutta terveysselvityksen se usein vaatii. Vertailimme vakuutuksien hintoja.

Saako vanhakin matkavakuutuksen?

Saa, mutta ikärajat ja ehdot vaihtelevat vakuutusyhtiöittäin. Silläkin on merkitystä, koskeeko vakuutus yhtä matkaa vai onko se voimassa koko ajan.

Jotkut yhtiöt joustavat ikärajoissa tai muissa ehdoissa, jos asiakkaalla on yhtiössä muitakin vakuutuksia. Ammattiliittojen kautta otettuja matkavakuutuksia pystyy joskus jatkamaan myös eläkeiässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matkavakuutus eli matkustajavakuutus korvaa matkasairauden ja matkatapaturman hoitokuluja sekä tuo turvaa matkan peruuntumisen, keskeytymisen ja matkalta myöhästymisen varalle. Matkatavaroille pitää ottaa oma vakuutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä on määräaikaisen ja jatkuvan matkavakuutuksen ero?

Moni vakuutusyhti√∂ my√∂nt√§√§ m√§√§r√§aikaisen matkavakuutuksen ilman ik√§rajaa. Jatkuvien vakuutusten my√∂nt√§misik√§rajat vaihtelevat 69‚Äď80 vuoden v√§lill√§. Kysy my√∂s ylin voimassaoloik√§raja ‚Äď vakuutus voi p√§√§tty√§ jo 70-vuotiaana.

Vakuutuksen saamisen ehtona saattaa olla terveysselvitys iän tai matkan pituuden perusteella. Sai­rauksia saa olla, mutta niistä johtuvia vaivoja ei pääsääntöisesti korvata. Terveysselvityksessä pitää kertoa sydänsairaudet, aivoverenvuodot, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, diabetes ja verenpainetauti sekä tapaturmat, joista on jäänyt pysyvää haittaa.

Miten matkan pituus vaikuttaa?

Määräaikainen vakuutus on voimassa aina juuri sen pituisen ajan kuin kulloinkin sovitaan. Jatkuvalla on rajansa, esimerkiksi yli kolmen kuukauden reissulle saattaa joutua ottamaan lisävakuutuksen ja tekemään terveysselvityksen. Pitemmästä ulkomaanmatkasta kannattaa keskustella yhtiön kanssa.

Matkavakuutus myönnetään Suomen sairausvakuutuslain piiriin kuuluville, joiden kotipaikka on Suomessa. Jos oleskelet yli puolet kalenterivuodesta ulkomailla, sinun ei katsota asuvan vakituisesti Suomessa.

Onko matkakohteella merkitystä?

Määräaikainen matkavakuutus otetaan tiettyä matkaa varten, ja hinnat vaihtelevat matkakohteen mukaan. Jatkuvat vakuutukset voivat olla voimassa myös kotimaassa matkan peruuntumisen ja keskeytymisen sekä matkalta myöhästymisen osalta.

Kattaako vakuutus harrastukset?

Saatat tarvita lisävakuutuksen, jos harrastat riskialttiita lajeja, kuten riippuliitoa, kuumailmapallolentoja, laitesukellusta, moottoriurheilua tai retkeilet asumattomilla seuduilla. Samoin, jos osallistut jonkin urheiluseuran järjestämiin kilpailuihin tai jos menet vaikka vapaaehtoistyöhön ulkomaille.

Mitä vakuutuksen pitäisi korvata?

Varmista, että vakuutus korvaa sairauden tai tapaturman hoitokulut ilman euromääräistä ylärajaa ja tarvittaessa sairaskuljetuksen kotimaahan. Selvitä, miten kauan hoitokuluja korvataan matkan jälkeen.

Matkasairaus on matkan aikana alkanut sairaus. ‚ÄĚVanhoista‚ÄĚ sairauk¬≠sista korvataan vain ensiapuhoito matkakohteessa, jos sairaus yll√§tt√§en pahenee. Jos sairastuminen kuuluu sairauden tyypilliseen vaihteluun, saattaa korvaus j√§√§d√§ saamatta. N√§m√§ s√§√§nn√∂t p√§tev√§t kaikenik√§isiin.

Vakuutukseen olisi hyvä kuulua oikeusturva- ja vastuuvakuutus sekä erillinen matkatavaravakuutus. Markkinoilla on myös niin sanottuja sirpalevakuutuksia, jotka kattavat rajattuja asioita, kuten vain matkan peruuntumisen, tai vakuutuksia, joissa rajoitetaan hoitokulusummaa.

Mikä on Kelan myöntämän Eurooppalaisen sairausvakuutus­kortin merkitys?

Se on hyvä täydennys, mutta ei korvaa matkavakuutusta. Kortti takaa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä tilapäisesti matkaavalle samantasoisen hoidon samalla hinnalla kuin paikallisille.

Kortilla ei saa esimerkiksi sairaankuljetusta kotimaahan, eikä se korvaa matkan peruuntumista, keskeytymistä tai matkan myöhästymisestä aiheutuvia kustannuksia.

Kortti kannattaa hankkia ja pitää mukana, jos esimerkiksi osa sairaudesta jää matkustajavakuutuksen korvauksen ulkopuolelle. Se on erityisen tärkeä sellaiselle, jolla on jokin perussairaus.

Asiantuntijoina Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn vakuutusasiantuntija Katja Lappi, If:n henkilövakuutusasiantuntija Petri Laine ja Pohjola Vakuutuksen asiantuntijapäällikkö Leena Alapuranen.

Vierailija

Hei!
Ikävä kokemus oli tuo ay-liiton matkavakuutus. Meille molemmille puolisoille annettiin liiton matkavakuutukset. Kerran mietimme vakuutuksiamme ja havaitsimme paljon turhaa maksetun, niinpä sitten sanoimme joustoturvasta pois jatkuvat matkavakuutukset (ne, jotka liitto antoi). Kävipä sitten silleen, että mieheni sairastui sepelvaltimotautiin.
Sitten hän jäi pois työstään ja liiton vakuutus oli voimassa sen vuoden loppuun, jolloin hän jäi työstä sairaseläkkeelle.
Menin vakuutusyhtiöön ja sanoin, että mieheni matkavakuutus on liitettävä takaisin joustoturvan yhteyteen. Vakuutusyhtiö sanoi, ettei hän enää saa jatkuvaa matkavakuutusta, kun on sairauseläkkeelle jäävä. Eli summasummarum; Jos hän olisi jatkanut joustoturvassa matkavakuutusta ja antanut terveysselvityksen, kuten määräys kuului, niin hänen matkavakuutuksensa olisi jatkunut kuolemaansa saakka. Matkustelimme tosi paljon.
Minä menin heti vakuutusyhtiöön ja laitatin matkavakuutukseni joustoturvaan ja maksoin siis päällekkäisyysvakuutuksia.

Nyt minun vakuutusehtoni ovat niin, että aina kuolemaani saakka (vaikka 110v) on matkavakuutus voimassa jatkuvana.
Yleensähän on ehtoihin merkitty, että tulleet perussairaudet on ilmoitettava, vaikkeivat ne vaikutakaan vanhan vakuutuksen keskeytymisiä.

Sitten kuulin ystävältäni, että kun hänellä ontuo 70 ikävuoteen saakka oleva liiton vakuutus, niin hän ei aikonut ottaa vielä jatkuvaa vakuutusyhtiöltä, niin tuli eteen tuo vakuutetun ikäkysymys? Minkä ikäisenä terveenä saa vielä lopuksi ikäänsä jatkuvan vakuutuksen? Moni matkustelee paljon ja jatkuva vakuutus olisi edullisempi.

Nikki

Liittojen vakuutuksissa saattaa tulla muitakin ylläreitä eli sen suhteen mitä ne korvaavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla