Meitä on neljä sisarusta, joista kolme on maksanut itse oman asuntonsa. Nuorin sisaruksista on asunut lähes koko yli 50-vuotisen elämänsä äidin asunnossa maksaen vain juoksevat kulut. Äiti on jo vanha, ja mietin tulevan perintöjaon tasapuolisuutta. Voiko yksi sisaruksista päästä näin helpolla? Äiti asuu osakkeessa, joka on puoleksi hänen ja meidän sisarusten. Talo, jossa nuorin asuu, on äidin lunastama, kun se olisi muuten mennyt ulosottoon. Vanhempi sisar

Sisaruksenne vastikkeeton asumisetu on mahdollista ottaa perinnönjaossa ennakkoperintönä huomioon, jos äitinne on nimenomaan näin määrännyt tai hänen voidaan olettaa näin tahtoneen.

Teillä muilla sisaruksilla on oikeus vaatia asumisedun huomioon otta­mista ennakkoperintönä. Asumisedusta nauttineen sisarenne asia on tuolloin näyttää, että olosuhteet huomioon ottaen äitinne ei voida otaksua tarkoittaneen asumisetua ennakkoperinnöksi. Keskustelin kysymyksestäsi varatuomari Pirkko Kemppaisen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitäs tehdä kun pesänilmoittajaksi itsensä nimittänyt vainajan veli ei päästä muita perikuntaan kuuluvia vainajan asuntoon eikä näytä papereitä, kantaa vaan arvokkaimmat tavarat omaan kotiinsa.

Vierailija
Vierailija

Herra jestas sentään,tasapuolisuus onnistuu tuomarin avulla.

 

Kuka maksaa tuomarin palkkion? Saa olla tukeva perintö ettei oikeutta hakevan koko summa uppoa tasa-arvotaisteluun.

Jos isä lahjoittaa pojalleen osakehuoneiston vaikkapa 10 vuotta ennen kuolemaansa ja lahjakirjassa lukee, että tämä lahja ei ole ennakkoperintöä niin silloin on aivan turha heittää rahojaan kankkulan kaivoon palkkaamalla tuomari tai asianajaja, koska he eivät voi asialle yhtikäs mitään!!!

Lahjoitus ei tule esiin edes perunkirjaan koska perunkirjaan ei kirjata yli 3 vuotta vanhoja lahjoja. Poika ilmestyy siis perinnönjakoon niin kuin ei koskaan olisi mitään isältä saanutkaan ja vaatii lopustakin perinnöstä yhtä paljon kuin muut perilliset.

Suomesta aina puhutaan tasa-arvon maana vaan kun ei ole. Perintö- ja lahjalaissa olisi paljon korjattavaa. Ja sitten toisekseen tuntuu, etteivät jotkut vanhemmat yhtään välitä mitä riitoja jättävät jälkeensä kunhan eivät joudu niitä elinaikanaan kuulemaan. Itsekästä ja halpamaista.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla