Mustikkaa, kahvia ja kardemummaa – tämä yhdistelmä toi voiton Aleksis Kiven nimikkoleivos-kilpailussa. Kokeile sinäkin!

Uudenmaan Martat järjesti leivontakilpailun 85-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Voittajaksi raati valisti puuppolalaisen Raija Sipisen Mustikkakivi-leivoksen, jossa yhdistyivät hienolla tavalla mustikan, kahvin ja kardemumman maut.

Paitsi herkullinen, mustikkakivi on myös käytännöllinen leivonnainen. Se säilyy mehevänä ja kosteana, ja sen voi tehdä ajoin ennen ennen tarjoilua. Raadin mielestä leivos oli uudenlainen ja erottui muista ehdokkaista. Sen ulkomuodolla oli myös hyvä symboliarvo: siinä voi nähdä kiven ja Taaborinvuoren.

Leivoksen kehittänyt Raija Sipinen kuuluu itse Aleksis Kiven sukupuuhun, ja aihe oli hänelle siksi hyvin läheinen.

– Yksi lapsenlapsistani on vielä syntynyt Aleksis Kiven päivänä, ja kun hän juhlii tänä vuonna 19-vuotispäiväänsä, teemme tietysti näitä leivoksia silloin, Raija Sipinen kertoi.

Kilpailu oli kaikille avoin. Kolmen parhaan joukkoon valittiin ruokolahtelaisen Seija Sikiön kehittämä Aleksin puolukkaherkku ja imatralaisen Leena Henttosen Aleksin marjakori.

Uudenmaan Marttojen kokoamaan raatiin kuuluivat piirin hallituksen puheenjohtaja Tanja Rantanen, varapuheenjohtaja Tarja Kujala ja hallituksen jäsen Heidi Aho, Aleksis Kivi-seuran johtokunnan jäsen, professori Anto Leikola, kotitalousopettaja Marita Joutjärvi, koulutuspäällikkö Satu Nygård Stadin ammattiopistosta, ruokapalvelualue-esimies Suvi Huotari Aleksia ruokapalveluista, Martat-lehden toimituspäällikkö Helena Kokkonen ja Uudenmaan Marttojen järjestöpäällikkö Anne Lempinen.

Mustikkakivi-leivos

noin 20 kpl

200 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
1,5 dl hapanta kermaa (creme fraiche)
0,5 dl piimää
400 g hienoa sokeria
400 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl hienoa suolaa
1 tl kaardemummaa
2 dl kuivattuja tai 3 dl tuoreita kokonaisia mustikoita

Kostutukseen
mustikkamehua

Väliin ja kuorrutukseen
mustikkamokkaa
500 g voita
200 g tomusokeria
0,5 dl vahvaa kahvia
0,5 dl mustikkamehua

  1. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, niiden joukkoon lisätään mustikat, sulatettu voi, kerma-pimäseos ja kananmunat.
  2. Taikina vaivataan puulastalla tai käsin sekaisin ja annostellaan soikeisiin, pieniin voilla voideltuihin leivosvuokiin tai esimerkiksi silikonimuffinssivuokiin ja paistetaan 180-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
  3. Valmista mustikkamokka ja vatkaa kaikki ainekset sähkövatkaimella kuohkeaksi kreemiksi.
  4. Leivokset kumotaan leivinpaperin päälle ja annetaan jäähtyä. Jäähtyneet leivokset halkaistaan kahteen osaan, kostutetaan tikalla mustikkamehua ja väliin levitetään ohut kerros mustikkamokkaa.
  5. Toinen osa leivoksesta laitetaan päälle ja sen pintaa hieman kostutetaan, jonka jälkeen koko pinta peitetään mustikkamokalla. Leivoksen alareunaan laitetaan noin sentin levyisesti fariinisokeria ikäänkuin hiekkapannaksi. Päälle kirjoitetaan sulatetulla suklaalla kirjaimet A.K.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Gluteeniton brita-kakku täytetään raparperilla, mansikoilla ja maustetaan vaniljarahkalla. Tällä herkullisella kakulla hurmaat taatusti vieraat!

Raparperi-brita

10 palaa

  • 125 g voita tai leivontamargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 3 keltuaista
  • 1 ½ dl (75 g) mantelijauhetta
  • ½ dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ dl maitoa

Marenki

  • 3 valkuaista
  • 1 ½ dl sokeria

Täyte

  • 2 raparperinvartta
  • 2 dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • ½ l mansikoita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
  • 1 rkl sokeria

Tee näin

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen samalla vatkaten voi-sokerivaahdon joukkoon. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi maito. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle 25 x 30 senttiseksi levyksi. Käytä apuna mantelijauhoja.
  3. Paista kakkupohjaa 10 minuuttia.
  4. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri. Vatkaa kunnes vaahdosta tulee jämäkkää ja kiiltävää. Ota kakkupohja uunista ja levitä marenki aaltomaisesti kakun pinnalle. Jatka paistamista noin 15 minuuttia eli kunnes marengin pinta on saanut hieman väriä.
  5. Valmista täyte. Leikkaa raparperit viiden sentin pätkiksi. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon sokeri. Lisää raparperit, kun sokeri on liuennut. Hauduta raparpereja muutama minuutti ja nosta ne pois liemestä, kun ne ovat hieman pehmenneet. Lohko mansikat. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja lisää joukkoon rahka ja sokeri.
  6. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Levitä kermavaahtoa ja päälle mansikoita ja raparpereja. Nosta toinen levy päälle ja jatka täyttämistä. Koristele pinta mansikoilla ja raparpereilla.