Mustikkaa, kahvia ja kardemummaa – tämä yhdistelmä toi voiton Aleksis Kiven nimikkoleivos-kilpailussa. Kokeile sinäkin!

Uudenmaan Martat järjesti leivontakilpailun 85-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Voittajaksi raati valisti puuppolalaisen Raija Sipisen Mustikkakivi-leivoksen, jossa yhdistyivät hienolla tavalla mustikan, kahvin ja kardemumman maut.

Paitsi herkullinen, mustikkakivi on myös käytännöllinen leivonnainen. Se säilyy mehevänä ja kosteana, ja sen voi tehdä ajoin ennen ennen tarjoilua. Raadin mielestä leivos oli uudenlainen ja erottui muista ehdokkaista. Sen ulkomuodolla oli myös hyvä symboliarvo: siinä voi nähdä kiven ja Taaborinvuoren.

Leivoksen kehittänyt Raija Sipinen kuuluu itse Aleksis Kiven sukupuuhun, ja aihe oli hänelle siksi hyvin läheinen.

– Yksi lapsenlapsistani on vielä syntynyt Aleksis Kiven päivänä, ja kun hän juhlii tänä vuonna 19-vuotispäiväänsä, teemme tietysti näitä leivoksia silloin, Raija Sipinen kertoi.

Kilpailu oli kaikille avoin. Kolmen parhaan joukkoon valittiin ruokolahtelaisen Seija Sikiön kehittämä Aleksin puolukkaherkku ja imatralaisen Leena Henttosen Aleksin marjakori.

Uudenmaan Marttojen kokoamaan raatiin kuuluivat piirin hallituksen puheenjohtaja Tanja Rantanen, varapuheenjohtaja Tarja Kujala ja hallituksen jäsen Heidi Aho, Aleksis Kivi-seuran johtokunnan jäsen, professori Anto Leikola, kotitalousopettaja Marita Joutjärvi, koulutuspäällikkö Satu Nygård Stadin ammattiopistosta, ruokapalvelualue-esimies Suvi Huotari Aleksia ruokapalveluista, Martat-lehden toimituspäällikkö Helena Kokkonen ja Uudenmaan Marttojen järjestöpäällikkö Anne Lempinen.

Mustikkakivi-leivos

noin 20 kpl

200 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
1,5 dl hapanta kermaa (creme fraiche)
0,5 dl piimää
400 g hienoa sokeria
400 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl hienoa suolaa
1 tl kaardemummaa
2 dl kuivattuja tai 3 dl tuoreita kokonaisia mustikoita

Kostutukseen
mustikkamehua

Väliin ja kuorrutukseen
mustikkamokkaa
500 g voita
200 g tomusokeria
0,5 dl vahvaa kahvia
0,5 dl mustikkamehua

  1. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, niiden joukkoon lisätään mustikat, sulatettu voi, kerma-pimäseos ja kananmunat.
  2. Taikina vaivataan puulastalla tai käsin sekaisin ja annostellaan soikeisiin, pieniin voilla voideltuihin leivosvuokiin tai esimerkiksi silikonimuffinssivuokiin ja paistetaan 180-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
  3. Valmista mustikkamokka ja vatkaa kaikki ainekset sähkövatkaimella kuohkeaksi kreemiksi.
  4. Leivokset kumotaan leivinpaperin päälle ja annetaan jäähtyä. Jäähtyneet leivokset halkaistaan kahteen osaan, kostutetaan tikalla mustikkamehua ja väliin levitetään ohut kerros mustikkamokkaa.
  5. Toinen osa leivoksesta laitetaan päälle ja sen pintaa hieman kostutetaan, jonka jälkeen koko pinta peitetään mustikkamokalla. Leivoksen alareunaan laitetaan noin sentin levyisesti fariinisokeria ikäänkuin hiekkapannaksi. Päälle kirjoitetaan sulatetulla suklaalla kirjaimet A.K.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.