Mustikkaa, kahvia ja kardemummaa – tämä yhdistelmä toi voiton Aleksis Kiven nimikkoleivos-kilpailussa. Kokeile sinäkin!

Uudenmaan Martat järjesti leivontakilpailun 85-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi. Voittajaksi raati valisti puuppolalaisen Raija Sipisen Mustikkakivi-leivoksen, jossa yhdistyivät hienolla tavalla mustikan, kahvin ja kardemumman maut.

Paitsi herkullinen, mustikkakivi on myös käytännöllinen leivonnainen. Se säilyy mehevänä ja kosteana, ja sen voi tehdä ajoin ennen ennen tarjoilua. Raadin mielestä leivos oli uudenlainen ja erottui muista ehdokkaista. Sen ulkomuodolla oli myös hyvä symboliarvo: siinä voi nähdä kiven ja Taaborinvuoren.

Leivoksen kehittänyt Raija Sipinen kuuluu itse Aleksis Kiven sukupuuhun, ja aihe oli hänelle siksi hyvin läheinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Yksi lapsenlapsistani on vielä syntynyt Aleksis Kiven päivänä, ja kun hän juhlii tänä vuonna 19-vuotispäiväänsä, teemme tietysti näitä leivoksia silloin, Raija Sipinen kertoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kilpailu oli kaikille avoin. Kolmen parhaan joukkoon valittiin ruokolahtelaisen Seija Sikiön kehittämä Aleksin puolukkaherkku ja imatralaisen Leena Henttosen Aleksin marjakori.

Uudenmaan Marttojen kokoamaan raatiin kuuluivat piirin hallituksen puheenjohtaja Tanja Rantanen, varapuheenjohtaja Tarja Kujala ja hallituksen jäsen Heidi Aho, Aleksis Kivi-seuran johtokunnan jäsen, professori Anto Leikola, kotitalousopettaja Marita Joutjärvi, koulutuspäällikkö Satu Nygård Stadin ammattiopistosta, ruokapalvelualue-esimies Suvi Huotari Aleksia ruokapalveluista, Martat-lehden toimituspäällikkö Helena Kokkonen ja Uudenmaan Marttojen järjestöpäällikkö Anne Lempinen.

Mustikkakivi-leivos

noin 20 kpl

200 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
1,5 dl hapanta kermaa (creme fraiche)
0,5 dl piimää
400 g hienoa sokeria
400 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl hienoa suolaa
1 tl kaardemummaa
2 dl kuivattuja tai 3 dl tuoreita kokonaisia mustikoita

Kostutukseen
mustikkamehua

Väliin ja kuorrutukseen
mustikkamokkaa
500 g voita
200 g tomusokeria
0,5 dl vahvaa kahvia
0,5 dl mustikkamehua

  1. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, niiden joukkoon lisätään mustikat, sulatettu voi, kerma-pimäseos ja kananmunat.
  2. Taikina vaivataan puulastalla tai käsin sekaisin ja annostellaan soikeisiin, pieniin voilla voideltuihin leivosvuokiin tai esimerkiksi silikonimuffinssivuokiin ja paistetaan 180-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
  3. Valmista mustikkamokka ja vatkaa kaikki ainekset sähkövatkaimella kuohkeaksi kreemiksi.
  4. Leivokset kumotaan leivinpaperin päälle ja annetaan jäähtyä. Jäähtyneet leivokset halkaistaan kahteen osaan, kostutetaan tikalla mustikkamehua ja väliin levitetään ohut kerros mustikkamokkaa.
  5. Toinen osa leivoksesta laitetaan päälle ja sen pintaa hieman kostutetaan, jonka jälkeen koko pinta peitetään mustikkamokalla. Leivoksen alareunaan laitetaan noin sentin levyisesti fariinisokeria ikäänkuin hiekkapannaksi. Päälle kirjoitetaan sulatetulla suklaalla kirjaimet A.K.
Sisältö jatkuu mainoksen alla