Runeberginpäivänä voi vaihteeksi herkutella kokonaisella kakulla. Tuusulassa sijaitsevan Lottamuseon kahvilan, Lottakanttiinin, ohjeella kakusta riittää isollekin kahvitteluseurueelle.

Runebergin kakku

375 g laktoositonta voita

3,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

5 kananmunaa

2,5 dl piparkakkuja hyvin murustettuna

2,5 dl mantelijauhoa

n 4 dl vehnäjauhola

2,5 tl leivinjauhetta

Kostutukseen:

1 dl vettä, 1 tl sokeria, 5 tippaa karvasmanteliöljyä

tai

½ dl vettä ja ½ dl mantelilikööriä

  • Vaahdota voi ja sokerit hyvin. Lisää munat yksitellen voi-sokerivaahtoon.
  • Sekoita kuivat ainekset hyvin keskenään ja lisää ne hellästi käännellen taikinaan.
  • Voitele voilla ja korppujauholla tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija noin 20 cm). Kaada seos vuokaan.
  • Paista noin 45 min 160 asteessa, uunin alatasolla. Varmista kypsyys tikulla, tarvittaessa jatka hetki paistoaikaa, jäähdytä.
  • Kumoa kakku lautaselle ja kostuta se. Peitä kostutettu kakku ja jätä vetäytymään kylmään yön yli.
  • Tarjolle laittaessasi koristele sokerikuorrutteella ja vadelmahillolla, kuten Runebergin leivos.

www.lottamuseo.com