Kilpailun satoa
Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Laura Tervo kertoo tarjonneensa tätä rullaa aikoinaan omissa kihlajaisissaan ja siskonsa lapsen ris­tiäisissä. Parasta ohjeessa on se, että täytettä voi sovel­taa.

ET-lehti kysyi lukijoiltaan parhaita juhlatarjottavia. Tämä suussasulava ja helppo resepti osallistui Parasta sukupöytään -kilpailuun.

20 palaa

Pohja

50 g voita
2 dl ruokakermaa
2 ½ dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl yrttisuolaa
½ tl sitruunapippuria
3 kananmunaa

Katso 10 parasta piirakkareseptiä tästä.

Täyte

200 g tuorejuustoa,
esim. ruohosipuli
150 g kylmä- tai lämminsavulohta 1–2 valkosipulinkynttä
1 dl tillisilppua
½ tl sitruunapippuria

  • Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon kerma ja maito. Yhdistä vehnäjauhoihin leivinjauhe. Lisää jauhot voi-maitoseoksen joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset kattilaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää mausteet. Hauduta seosta samalla sekoitellen viisi minuuttia. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti nostellen sekaan.
  • Levitä massa leivinpaperin päälle uunipellille suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Paista pohjaa 200 asteessa 20–30 min. Anna pohjan jäähtyä ja kumoa se puhtaan leivinpaperin päälle.
  • Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä täyte pohjan päälle ja kääri rullalle. Leikkaa rulla viipaleiksi.

Vinkki! Lämminsavulohen voi vaihtaa kylmäsavuloheen, sieniin tai vaikka poroon.

Muista myös: ET-lehden 10 maukkainta salaattia

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.