Kilpailun satoa
Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Laura Tervo kertoo tarjonneensa tätä rullaa aikoinaan omissa kihlajaisissaan ja siskonsa lapsen ris­tiäisissä. Parasta ohjeessa on se, että täytettä voi sovel­taa.

ET-lehti kysyi lukijoiltaan parhaita juhlatarjottavia. Tämä suussasulava ja helppo resepti osallistui Parasta sukupöytään -kilpailuun.

20 palaa

Pohja

50 g voita
2 dl ruokakermaa
2 ½ dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl yrttisuolaa
½ tl sitruunapippuria
3 kananmunaa

Katso 10 parasta piirakkareseptiä tästä.

Täyte

200 g tuorejuustoa,
esim. ruohosipuli
150 g kylmä- tai lämminsavulohta 1–2 valkosipulinkynttä
1 dl tillisilppua
½ tl sitruunapippuria

  • Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon kerma ja maito. Yhdistä vehnäjauhoihin leivinjauhe. Lisää jauhot voi-maitoseoksen joukkoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset kattilaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää mausteet. Hauduta seosta samalla sekoitellen viisi minuuttia. Lisää lopuksi valkuaisvaahto varovasti nostellen sekaan.
  • Levitä massa leivinpaperin päälle uunipellille suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Paista pohjaa 200 asteessa 20–30 min. Anna pohjan jäähtyä ja kumoa se puhtaan leivinpaperin päälle.
  • Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä täyte pohjan päälle ja kääri rullalle. Leikkaa rulla viipaleiksi.

Vinkki! Lämminsavulohen voi vaihtaa kylmäsavuloheen, sieniin tai vaikka poroon.

Muista myös: ET-lehden 10 maukkainta salaattia

Sosekeitto saa uuden säväyksen paahdetusta kardemummasta.

1–2 annosta

1 sipuli
2 isohkoa porkkanaa
1 jauhoinen peruna
½ rkl öljyä
½ tl kardemummaa
¼ tl savustettua paprikajauhetta
4 dl vettä
1 prk (165 ml) kookoskermaa
½ limetin mehu
2 tl hunajaa
½ tl suolaa

  • Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja lohko porkkanat ja peruna.
  • Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon kardemumma ja paprikajauhe.
  • Hauduta miedolla lämmöllä minuutin ajan. Varo, etteivät mausteet pala.
  • Lisää porkkanat, peruna ja vesi. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto.
  • Kaada keittoon kookoskerma, lisää limetin mehu, hunaja ja suola. Maista ja mausta sopivaksi.
  • Paahda leipäkrutonkeja paistipannulla ja lisää niitä tarjoiluvaiheessa keiton pinnalle.

Mustatorvisienistä syntyy maukas keitto, joka saa täyteläisyyttä tuorejuustosta. 

Mustatorvisienikeitto 

1–2 hengelle

1 pieni sipuli
½ l mustatorvisieniä
½ rkl voita
½ rkl vehnäjauhoja
3 dl omenamehua
2 dl vettä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½  kasvisliemikuutio
½  tl mustapippuria myllystä
½  tl suolaa
(tuoretta timjamia)

  1. Kuori ja silppua sipuli. Perkaa tuoreet sienet ja pilko isokokoiset pienemmiksi paloiksi.
  2. Sulata voinokare kattilassa. Lisää joukkoon sipuli sekä 4 dl sieniä ja jauhot. Sekoittele pari minuuttia.
  3. Lisää joukkoon omenamehu, vesi, tuorejuusto, liemikuutio pippuri ja suola.
  4. Hauduta keittoa 20 minuuttia. Soseuta keitto lopuksi.
  5. Paista loput sienistä keiton päälle. Silppua pinnalle timjamia.

Vinkki! Voit tehdä sienikeiton myös suppilovahveroista.