Ihanat katkaraputäytteiset kevätkääryleet vievät ruokaseurueen makumatkalle Aasiaan.

Kevätkääryleet

12 kpl

1 pkt ( 12 kpl) riisipapereita
vettä

Täyte

500 g keskikokoisia katkarapuja
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni vihreä chilipalko
1 ½ rkl kalakastiketta
1 limetin mehu
2 rkl ruokosokeria

Lisäksi

1 ruukku jäävuorisalaattia
1–2 porkkanaa
1 dl suolapähkinöitä
2 ruukkua korianteria
(1 ruukku tuoretta minttua)

  • Valmista katkaravuille marinadi. Hienonna kuorittu salottisipuli, valkosipulinkynnet ja chili. Lisää joukkoon kalakastike, limetin mehu ja ruokosokeri. Kaada liemi katkarapujen joukkoon ja anna maustua kylmässä vähintään muutama tunti.
  • Revi jääsalaatti, kuori ja leikkaa porkkanat ohuiksi tikuiksi, rouhi pähkinät ja silppua korianteri.
  • Levitä riisipaperit työpöydälle ja kasta ne kuumaan veteen yksi kerrallaan, kunnes ne pehmenevät ja muuttuvat taipuisiksi. Nosta riisipaperit vedestä ja taputtele liika vesi pois talouspaperilla.
  • Laita paperin keskelle reilusti salaattia, porkkanatikkuja, pähkinöitä ja silputtuja yrttejä sekä katkarapuja.
  • Kääri paperi tiukalle rullalle. Kääri ensin kierros kääretortun tapaan, käännä reunat täytteen päälle ja jatka käärimistä. Anna kääröjen vetäytyä muutama minuutti ja leikkaa keskeltä kahtia.
  • Tarjoa kevätkääryleet Nuoac cham -dippikastikkeen tai makean chilikastikkeen kanssa.

Mehevä minttusuklaakakku on yllättävän helppo: sekoita vain kaikki aineet keskenään!

After eight -suklaakakku

12 palaa

6 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1,5 dl kuohukermaa
0,5 dl turkkilaista jogurttia tai bulgarianjogurttia
2 dl lämmintä vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Väliin

100 g After Eight -minttusuklaata

Kuorrutus

300 g After Eight -minttusuklaata
½ dl kuohukermaa

Päälle

250 g vaaleansinistä sokerimassaa
Polka-karkkeja

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Kaada nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Kaada puolet taikinasta voideltuun, korppujauhotettuun 1,5 litran leipävuokaan. Asettele päälle After Eight -suklaita ja kaada lopputaikina vuokaan. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Taikina saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi.
  3. Anna kakun jäähtyä. Kumoa ja tasoita tarvittaessa pinta. Halkaise kakku.
  4. Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa kattilassa miedolla lämmöllä. Levitä puolet kuorrutteesta kakun väliin, loput päälle ja reunoille. Jäähdytä jääkaapissa.
  5. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Siisti reunat. Koristele kakku Polka-karkeilla.

Vinkki! Jos et halua käyttää sokerimassaa, voit siivilöidä kakun päälle tomusokeria ja koristella sen pelkillä Polka-karkeilla. 

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.