Olen 87-vuotias yksin asuva leski. Aloin hiljan oksennella, ja sitä riittikin 15 tunnin ajaksi. Olin syönyt pari tuntia aiemmin pari ylikypsää mutta muuten hyvännäköistä banaania ja tuntia aiemmin pannulla paistamani, paikalliselta lihatiskiltä ostamani porsaankyljyksen. Vesikään ei pysynyt sisällä kuin vasta seuraavana päivänä. Sitten join sitä useita lasillisia. Johtuiko tämä banaaneista tai kyljyksistä?Ruokamyrkytys

Ruokamyrkytyksen taustalla on ruuan saastuttanut taudinai­heut­taja. Meillä Suomessa ne ovat käytännössä viruksia ja bakteereja. Ruoka voi saastua missä tahansa pellolta pöytään -ketjun kohdassa. Onneksi, tai oikeastaan ison työn ja huolellisuuden ansiosta, näin käy vain harvoin. Tietyt maaperän ja ihon bakteerit tuottavat myrkkyjä, joita ne erittävät ruokaan siinä lisääntyessään. Myrkkyjen aiheuttama raju oksentelu ja vatsakivut voivat alkaa jo tunnin sisällä saastuneen ruuan nauttimisesta. Sitä sitten jatkuu tuntikausia kunnes hellittää. Ripulia ei tiettyjen bakteerien ruokamyrkytyksessä tule lainkaan.
Saitko siis possunkyljyksestä tai banaaneista näitä myrkkyjä? Banaanista tuskin, eikä possunlihastakaan Suomessa ole tainnut tulla sinun oirekuvaasi sopivia ruokamyrkytyksiä, ainakaan tunnetuksi epidemiaksi asti.
Jos vain yksi ruokailija sairastuu, on mahdotonta sanoa, mikä pöpö iski ja tuliko se siitä ruuasta, jota epäilee, saatikka ruuasta ylipäätään. Jos joukko muitakin sairastuu, puhutaan epidemiasta. Sellaisen lähde on tärkeä viranomaisten toimesta etsiä ja hoitaa kuntoon.
Kysymyksesi on joka tapauksessa tärkeä muistutus meille tavallisille ruuan kuluttajille, että säilyttäisimme, valmistaisimme ja jäähdyttäisimme ruuan aina asianmukaisesti, ettei meistä ainakaan tulisi alussa mainitun ketjun heikointa lenkkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla