Löysä vatsa on ikävä kiusa, jonka syitä kannattaa useimmiten etsiä ravinnosta ja elintavoista.

1. Vatsaflunssa 

Oireet

Alkavat usein äkkiä, ja vetisen löysiä ulosteita tulee monta kertaa vuorokaudessa. Ripuliin liittyy mahan kouristelua, pahoinvointia, oksentelua ja joskus korkeaa kuumetta. Aiheuttajana on tavallisimmin norovirus.

Hoito

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Korvaa nestehukka: juo useita litroja nestettä päivässä. Apteekista saa ripulijuomia, jossa on mukana natriumia. Kotitekoinen juoma syntyy vedellä laimennetusta sokeripitoisesta tuore-mehusta, johon lisätään hippu suolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Ärtyvän suolen oireyhtymä 

Oireet

Vatsakipuja, turvotusta, ilmavaivoja ja joskus tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Välillä löysää, ummetustakin. Hotkinta, ilmaa keräävät elintarvikkeet, rasvainen ruoka, stressi sekä runsas kahvin ja alkoholin juonti altistavat.

Hoito

Karsi ruokavaliosta pois ilmaa keräävät ruoka-aineet, kuten pavut tai tuore ruisleipä. Korvaa ne muunlaisella kuidulla, täysjyvällä ja kasviksilla. Lisää liikuntaa ja vedenjuontia.

3. Laktoosi-intoleranssi 

Oireet

Noin 1-3 tuntia maitotuotteiden syömisen tai juomisen jälkeen vatsaa turvottelee. Myös ilmavaivat kiusaavat. Usein oireina ovat lisäksi löysät ulosteet ja epämääräiset vatsakivut.

Hoito

Maitosokeria eli laktoosia sisältävien tuotteiden välttäminen. Monet sietävät Hyla-merkittyjen elintarvikkeiden vähäistä laktoosimäärää. Kaupoissa on myös täysin laktoosittomia valmisteita.

4. Keliakia 

Oireet

Useimmiten lievää ripulointia tai löysiä ulosteita, ylävatsan turvotusta, ilmavaivoja, joskus anemiaa ja painon laskua. Keliakia voi ilmaantua missä iässä
tahansa.

Hoito

Keliakian aiheuttaa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni, joten hoitona on näiden viljojen elinikäinen välttäminen. Kaura ja monet ulkomaiset viljat soveltuvat myös keliaakikolle.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2017. 

Vierailija

Niin monet eivät kehottamallakaan mene lääkäriin. miesten yleiset syövät ja muut sairaudet ovat usein pahanlaatuisia kun vasta mies menee lääkäriin. Miehet menkää lääkärille, urologille ja tähystyksiin, on helpompi hoitaa alkavaa sairautta kuin edennyttä. Lääkkeet eivät ole myrkkyjä. vaan ne on tarkoitettu  ja myös laboratorioissa kehitetty kukin omiin tiettyihin sairauksiin. Minä en milloinkaan puhu myrkyistä lääkkeiden kohdalla. Solusalpaajatkin ovat lääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla