92-vuotiaan äitini käsiin, jalkoi­-hin ja muualle ihoon tuli aluksi ihottumaa ja sitten kookkaita kutisevia rakkuloita. Lääkärit sanoivat: rakkulatauti. Mistä tässä on oikein kysymys? Kiitos tiedosta

Ytimekäs kuvauksesi sopii täydellisesti rakkulatautiin nimeltä pemfigoidi. Äitisi ikä on tyypillinen, rakkulointia edeltää kutina, syntyvät rakkulat ovat kookkaita, kutisevat ja niitä on missä tahansa ihoalueilla.

Pemfigoidin synty on merkillinen tapahtuma. Elimistön immuunipuolustuksen tehtävä on torjua tartuntatauteja, mutta nyt se käy isäntänsä kimppuun. Ihon pintakerroksen, orvaskeden alla on tyvikalvo, jota vastaan immuunipuolustus tehtailee vasta-aineita.

Tästä seuraa tulehdus ja kutina. Kun orvaskesi viimein irtoaa alustastaan, syntyy rakkula. Rakkuloihin vuotaa verta, ja ne voivat puhjeta niin nopeasti, että iholla näkyy vain rakkuloinnin jälkitila. Usein tarvitaankin koepala todistamaan, mitä ihossa tapahtuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoito kohdistuu vinksahtaneeseen immuunipuolustukseen ja tarkoittaa kortisonia voiteina tai tabletteina, tai toisinaan vieläkin järeämpiä lääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla