Mökki tuli siivottua, mutta miksi olo on niin outo? Vatsakipu ja päänsärky voivat olla myyräkuumetta.

Myyräkuume on Puumala-viruksen aiheuttama munuaistauti, joka leviää jyrsijöiden, erityisesti metsämyyrien välityksellä. Virus tarttuu ihmiseen yleensä jyrsijöiden kuivuneista ja pölyävistä eritteistä.

Mökkikauden alku ja sen päättymi­nen ovat myyräkuumeen aikaa. Tyypillinen potilas on sellainen, joka on siivonnut  vajaa tai maapohjaista puuliiteriä ja saanut pari, kolme viik­koa myöhemmin korkean kuumeen. Tupakoitsijoilla on muita suurempi riski saada tartunta.

Tauti ei tartu ihmisestä toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin suojaudut

  • Estä metsämyyrän pääsy liiteriin tukkimalla myyränmentävät aukot.
    Paras konsti suojata nenä ja suu on FFP3-tasoinen suodattava puolinaamari, joita saa rautakaupoista.
  • Suojaa myös kädet tiiviillä, vaikkapa kumisilla suoja­käsineillä.
  • Vaatteet voi suojata myyrien jätöspölyltä kertakäyttöisillä ja hupullisilla haalareilla.
  • Itse siivoukseen riittää tavallinen saippuavesi, sillä se tappaa viruksen. Kostuta lattia ennen lakaisua tai pyyhkimistä, jotta myyrän kuivuneet jätökset eivät pölise. Imurointi on lakaisua turvallisempi menetelmä.
  • Koeta naamaristakin huolimatta tehdä siivous nopeasti. Kun lopetat, poista naamari vasta viimeisenä.
  • Hävitä käytetyt suojaimet tiiviissä muovipussissa sekajätteiden mukana. Pese vielä kädet vedellä ja saippualla tai sivele käsiin desinfioivaa käsihuuhdetta.
  • Painepesuri saattaa levittää taudinaiheuttajia ilmaan, joten sellaista ei kannata käyttää. Auringon valo tappaa viruksia.
  • Ajantasaista tietoa myyräkuumeen ilmaantuvuudesta löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta www.thl.fi. Naputtele hakukenttään sana ”myyräkuume”.

Lue koko juttu et-lehdestä 7/12.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

MYYRÄKUUME

Ruokin lintuja ja ruoka on puutarha laatikossa ulkona. Kerran nostin kannen ja sieltä kurkisti vähän isompi "otus" kun hiiri,joka hyppäs reunan yli kun ensin ihmeteltiin kumpikin. Minkälainen se myyrä on ? Rupesin pelkäämään kun keväällä aina siivoan laatikon ,että onko syytä varautua ja varustautua ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla