Olkapääni on ollut murheen­kryyni jo vuoden. Nyt kipu tuntuu olkapäästä alas kohti olkavartta. Jos vien käden selän taakse ja yritän liikuttaa peukaloa ylös selkärankaa, se nousee vain vyötärölle. Kipulääkkeet eivät auta. Lääkäri sanoi, että se on jäätynyt olkanivel. Mikä auttaisi? Lukija Espoosta

Lopulta se on aika, joka auttaa. Jäätynyt olkanivel sulaa parin vuoden sisällä. Perussyytä nivelkapselin tulehdus-kutistumisprosessille ei tunneta.
Taudin kulussa voi erottaa neljä eri vaihetta. Aluksi olkapäätä vain särkee, yölläkin, ja kaikki liikkeet sattuvat. Tässä vaiheessa sitä on vaikea tunnistaa jäätyneen nivelen ensivaiheeksi. Mutta kun jokunen kuukausi menee, olkanivel alkaa myös ahdistaa liikkeitä. Peukalon saa tuskin ristiselän tasolle, raajan sivunosto, ulkokierto, kaikki liikeradat alkavat kutistua. Tällöin kipuun ei tahdo auttaa kuin kylmähoito.

Siitä eteenpäin liikerajoitus vain pahenee, kunnes olkanivel on tosi jäykkä, mutta sittenpä kipu alkaakin hellittää ja koittaa toipumisvaihe.

Kun kipu on ollut poissa kuukauden, on harjoittelun aika. Ennen sitä liikeratojen väkinäinen harjoittelu tuottaa vain kipua eikä nopeuta paranemista. Fysioterapeutti kannattaa ottaa nyt avuksi. Pikku hiljaa olkanivel sulaa ja liikkeet paranevat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aina ei kaikki elämässä mene kuin oppikirjassa ja jollekulle liikeradat voidaan palauttaa nukutuksessa. Mutta lähes aina olkapää palautuu ennalleen ajan kanssa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulehduskipulääkettä nimenomaan pitää syödä, jotta käden liikkuvuutta kykenee ylläpitämään. Lääkkeistä kieltäytymistä voi ehdottaa vain sellainen, joka ei ole adhesiivista kapsuliittia kokenut.

Lääke ei tee olkaa ja kättä kokonaan kivuttomaksi, mutta helpottaa oloa sen verran, että kättä voi yleensä käyttää tai sen kanssa kykenee nukkumaan.

Täysi liikkumattomuus tai nukkumattomuus kipujen kanssa jopa vuoden ajan ei ole järkevä vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla