Minulla on todettu luukudoksen lievä haurastuminen, osteope­nia. Luuntiheysmittaus tehtiin rankakipujen takia. Veren D-vitamiinipitoisuus on alle suosituksen, vaikka käytän D-vitamiinia 20 mikrogrammaa.
Voiko osteopenia aiheuttaa kipuja? Uskallanko syödä kalkkitabletteja? Olen kuullut, että se on vaarallista verisuonille. Eikö tarpeellisen kalkin saa ravinnostakin? Onko tämä perinnöllistä? Onko lapsiltani syytä mitata D-vitamiinipitoisuus verestä? Maikki

Ei luun haurastuminen itsessään tuota kipua. Luu vain murtuu herkemmin, ja se on tietysti kivuliasta.

D-vitamiinipitoisuuden mit­taus on yleistymässä, kuten lääkärit toivovatkin. Luustolle tarpeellinen määrä D-vitamiinin varastomuotoa seerumissa on vähintään 80 nmol/litra. Jos arvo on alle tuon, kannattaa ottaa käyttöön vahvempi D3-vitamiinitabletti.

Kalkkitablettien mahdollinen sydänriskiyhteys on koko lailla hataralla pohjalla, eikä luustolle tarpeellista kalkkia siksi pidä kenenkään välttää. Kalsiumin voi toki saada luomuna ravinnostakin. Maitotuotteethan ovat hyvä kalkin lähde.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luun vahvuudessa ja osteoporoosin kehittymisessä on tiettyä periytyvyyttä. Koska luu rakentuu lapsuudessa ja nuoruudessa, kaikkien lasten pitää saada riittävästi D-vitamiinia ja kalkkia sekä luustoa kuormittavaa liikuntaa, olivatpa sukulaisten luut sitten lujia tai eivät. Miksei sitä D-vitamiinia voisi lapseltakin verestä mitata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla