Onko mahdollista, että kun iho palaa auringossa, niin muutaman päivän päästä uimaan mennessä vesi pääsisi palaneen ja ”uuden” ihon väliin? Ja tästä iholle syntyisi rakkuloita? Minulla niin tapahtuu, mutta onneksi rakkulat ovat kivuttomia ja pieniä. Ne tyhjenevät nätisti, kun ne puhkaisee. Hanhi

Niin että vesi hiipisikin hanhen selkään? Mainiompaa ajatelmaa rakkuloiden synnylle en ole kuunaan kuullut!

Tuo selitys on valitettavasti ammuttava alas. Tiesitkö, että iho on ihmisen suurin elin? Se painaa aikuisella noin nelisen kiloa. Ihon osa, joka rajaa meidät ulkomaailmaan, on nimeltään orvaskesi, epidermis. Kun sanomme, että onpa sinulla pehmeä iho, tarkoitamme oikeasti, että kylläpäs orvasketesi tuntuu pehmoiselta.

Orvaskeden alla on verinahka, ja näitä kahta kerrosta erottaa tyvikalvo. No, orvaskesi voi irrota alustastaan, verinahasta, monestakin syystä. Hankaus, kuumuus (aurinko!), kylmä, tulehdus tai jokin kemikaali saattaa vaurioittaa orvaskeden, ja tuo tiivis yhteys ratkeaa ammottavaksi aukoksi. Syntyneeseen välitilaan ei suinkaan virtaa vettä ulkopuolelta, vaan se täyttyy verinahan verisuonista tihkuvalla seerumilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus auringon ultraviolettivalo yhdessä jonkin kemikaalin kanssa on tehokas rakkulantekijä. Jos käsittelee vaikka palsternakkaa auringonvalossa, ihoon voi puhjeta rakkula.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla