Helle rasittaa sydänsairaiden ja vanhempien ihmisten sydäntä. Tunnetko jo vajaatoiminnan oireet?

Sydämen vajaatoimintaa sairastaa jopa viidennes yli 70-vuotiaista. Ja usein huonolla ennusteella. Sen oireet voivat olla kavalia, ja sairaus tunnetaan muutenkin huonosti, vaikka se heikentää elämänlaatua huomattavasti.

Hyksin sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Johan Lassuksen mukaan riskiryhmässä ovat henkilöt, joilla on aikaisempi sydänsairaus tai korkea verenpaine.

− Sairauden ennuste on huono. Sydämen vajaatoiminnassa kuolleisuus on suurempi kuin sydäninfarktin jälkeen ja monessa syöpätaudissa, minkä harva tietää. Potilaat on tärkeä saada hoidon piiriin, sillä asianmukainen lääkitys yleensä parantaa ennustetta, Lassus sanoo tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sydämen vajaatoiminnassa on sydämen pumppausteho heikentynyt. Helteellä esimerkiksi riittämätön nesteen juominen heikentää tätä tehoa. Akuuttina muotona sairaus voi olla jopa hengenvaarallinen.  Vajaatoimintaa edeltää aina sydänsairaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Korkea verenpaine paksuntaa sydämen seinämiä. Läppäviat, tulehdukset ja runsas alkoholin käyttö vaurioittavat niin ikään sydänlihasta. Sairaus todetaan oireiden, sydänfilmin ja sydämen röntgenkuvan avulla.  Liikunta kaikissa muodoissaan vähentää sydämen kuormitusta.

Valitettavasti sairaus tunnetaan huonosti ainakin oireidensa perusteella. Euroopassa vain kolme prosenttia väestöstä tuntee sydämen vajaatoiminnan oireet. Melkein 90 prosenttia uskoo sydämen vajaatoiminnan oireiden liittyvän ikääntymiseen yleensä.

Tunnetko sinä nämä yleisimmät vajaatoiminnan oireet?

  • Hengenahdistus: Pahaa hengenahdistusta ja väsymistä esiintyy aluksi ruumiillisen rasituksen yhteydessä, esimerkiksi ylämäessä. Vaikeassa vajaatoiminnassa ahdistus pahenee makuuasennossa. Samalla esiintyy kuivaa "sydänyskää".
  • Turvotus: Sydämen oikean puolen vajaatoiminnassa nilkat ja sääret turpoavat, kun keuhkoihin ja muualle elimistöön kerääntyy nestettä. Sääreen jää kuoppa sitä painettaessa.
  • Hukkumisen tunne: Akuutissa sydämen vajaatoiminnassa oireet pahenevat nopeasti ja syntyy tukehtumisen tai hukkumisen tunne.  
  • Muut oireet: Pulssin nousu jo pienessä rasituksessa, erilaiset rytmihäiriöt, huimaus, ruokahaluttomuus, öisin lisääntyvä virtsaamistarve.

Lähde: Novartis

Sisältö jatkuu mainoksen alla