Näyttelijä Susanna Haavisto iloitsee nyt elämänkokemuksen tuomasta rohkeudesta.

Susanna Haavisto iloitsee elämänkokemuksen antamasta rohkeudesta: lopultakin uskaltaa olla oma herkkä itsensä.

Tässä Susannan viisi voimanantajaa. Tunnistatko niistä omasi?

 1. Perhe

  ”Iso ruokapöytä ja sauna, ne ovat meidän perheen tärkeät tukipilarit. Ruuanlaitto on Juhan ja minun rakas harrastus, ja varsinkin vanhempi poikamme Timo on perinyt kiinnostuksemme. Ja sauna. Kun kuopuksemme Ville oli pieni, hän sanoi, että sunnuntai-iltana pitää mennä saunaan: silloin puhutaan kaikki viikon asiat, niin ei sitten maanantaina jännitä. Siellä on kuultu ne ensimmäiset tyttöjututkin.
  Perheemme historia löytyy vessapäiväkirjasta, jota olen pitänyt 30 vuotta. Sinne on kirjattu muuttopäivät, säätilat, kaikki arjen asiat. Kun hiljan mietin elämäni ruuhkavuosia ja tuntui, että mielessäni on niillä kohtaa pelkkää mustaa, ilahduin, kun vessapäiväkirja paljasti tuolta ajalta monta hauskaa tapahtumaa.”

 2. Ikä

  ”Kun täytin 50, tuli kaikenlaista kremppaa, mutta myös iso helpotus: nyt uskallan, enää en pelkää. Ensi syksynä julkaistaan kuudes albumini Tässä iässä, jossa lähes kaikki tekstit ovat omiani, sävellykset Juhan ja Anna-Mari Kähärän. Kirjoitan lapsuudesta, vanhemmista, rakkaudesta. Se on taaksepäin katsomista, tai miten sen sanoisi, samojahan me olemme läpi elämän. Vanhempana sitä osaa karistaa turhaa pois, uskaltaa ajatella yksinkertaisemmin. Omat vanhemmat ovat reippaita ikäihmisiä, mutta osaat ikään kuin hiljaksiin vaihtuvat, huolenpidon ympyrä vaihtaa suuntaa. On tärkeää puhua lapsuuden muistoista vanhempien kanssa. Levylle syntyi kappale Kerro minulle, jossa kyselen äidiltä ja isältä, millainen lapsia oikeasti olin.

 3. Rakkaus

  ”Rakkaudessa tärkeintä on tieto tunne ja tieto siitä, että toinen on paras ystävä, jonka hyväksyy minut kaikkine vikoineni. Olemme olleet Juhan kanssa yhdessä 39 vuotta. Iän myötä arjen rakkaus on korostunut. Totta se on, että rakkauden eteen on tehtävä työtä, rakkaus on tekoja. Ja sellaista ’armon kaihia’ on hyvä olla: vähän vaseliinia silmiin, niin ukko näyttää nuoremmalta ja hoikemmalta, siltä samalta, johon nuorena rakastui, niin voin rakastua uudelleen, siihen samaan poikaan...”

 4. Voima

  ”Meissä kaikissa on enemmän voimaa kuin ymmärrämme. Jotta voiman saa käyttöön, pitää olla tahtoa. Olin 35-vuotias, kun päätin, että nyt minun on ruvettava rohkeasti omaksi itsekseni. Aivot silityslaudalle ja rihmat pois. Siitä alkoi tie, jolla lakkasin häpeämästä herkkyyttäni ja ymmärsin sen voimakseni. Tätä herkkyyden voimaa kätilöin esiin ihmisistä, jotka tulevat laulunkielikursseillani. Liian monelle on lapsena sanottu, että älä laula, et osaa, olet huono. Mutta kukaan ei ole huono, jokaisella on oma ääni. On tärkeää laulaa itse, laulaminen ja hyräileminen on ainoa tapa pitää itseään hyvänä sisältäpäin. Kun löytää oman äänensä aikuisena uudestaan, voi löytyä ovi lapsuuteen – ja monta muutakin ovea, uusia voimia.”

 5. Tulevaisuus

  ”Toivon että pysyn terveenä ja saisin matkustaa, maailmassa on lukemattomia upeita paikkoja näkemättä. Haluaisin myös kirjoittaa nykyistä enemmän. Tekeillä olevan romaanin kirjoittaminen helpottui, kun ystävä sanoi, että kirjoita paloja. Tarinan palasia on nyt kertynyt noin 70 sivua. Pidän tästä ’iäisyysprojektista’, siihen on mukava tarttua muiden töiden tauoilla.
  Toisaalta haluan elää tässä hetkessä enkä kuvitella liikoja, koska kaikki voi muuttua hetkessä. Koetan elää niin, että joka päivä olisi pieni juhlahetki – aina löytyy syy laittaa hyvää ruokaa.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Susanna Haavisto

• Syntynyt 1957 Helsingissä, jossa myös asuu.
• Näyttelijä ja laulaja. Näytellyt muun muassa tv-sarjoissa Naapurilähiö, Elämänmeno ja Soitinmenot. Tehnyt soololevytyksiä ja esiintynyt yhdessä Eija Ahvon kanssa.
• Eija Ahvon kanssa Suomen ensimmäinen Unicefin hyvän tahdon lähettiläs.
• Naimisissa, kaksi poikaa.
• Ajankohtaista: Susanna Haavisto nähdään kesällä ja syksyllä 2014 Laulaja – Olavi Virta -musikaalissa, jonka ensi-ilta on 2. elokuuta.
Syksyllä 2014 uusi levy Tässä iässä, syksyllä 2015 Varamummo-sarja Pikku Kakkosessa.

Lue lisää ET-lehden henkilöjuttuja tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla