Näyttelijä Susanna Haavisto iloitsee nyt elämänkokemuksen tuomasta rohkeudesta.

Susanna Haavisto iloitsee elämänkokemuksen antamasta rohkeudesta: lopultakin uskaltaa olla oma herkkä itsensä.

Tässä Susannan viisi voimanantajaa. Tunnistatko niistä omasi?

 1. Perhe

  ”Iso ruokapöytä ja sauna, ne ovat meidän perheen tärkeät tukipilarit. Ruuanlaitto on Juhan ja minun rakas harrastus, ja varsinkin vanhempi poikamme Timo on perinyt kiinnostuksemme. Ja sauna. Kun kuopuksemme Ville oli pieni, hän sanoi, että sunnuntai-iltana pitää mennä saunaan: silloin puhutaan kaikki viikon asiat, niin ei sitten maanantaina jännitä. Siellä on kuultu ne ensimmäiset tyttöjututkin.
  Perheemme historia löytyy vessapäiväkirjasta, jota olen pitänyt 30 vuotta. Sinne on kirjattu muuttopäivät, säätilat, kaikki arjen asiat. Kun hiljan mietin elämäni ruuhkavuosia ja tuntui, että mielessäni on niillä kohtaa pelkkää mustaa, ilahduin, kun vessapäiväkirja paljasti tuolta ajalta monta hauskaa tapahtumaa.”

 2. Ikä

  ”Kun täytin 50, tuli kaikenlaista kremppaa, mutta myös iso helpotus: nyt uskallan, enää en pelkää. Ensi syksynä julkaistaan kuudes albumini Tässä iässä, jossa lähes kaikki tekstit ovat omiani, sävellykset Juhan ja Anna-Mari Kähärän. Kirjoitan lapsuudesta, vanhemmista, rakkaudesta. Se on taaksepäin katsomista, tai miten sen sanoisi, samojahan me olemme läpi elämän. Vanhempana sitä osaa karistaa turhaa pois, uskaltaa ajatella yksinkertaisemmin. Omat vanhemmat ovat reippaita ikäihmisiä, mutta osaat ikään kuin hiljaksiin vaihtuvat, huolenpidon ympyrä vaihtaa suuntaa. On tärkeää puhua lapsuuden muistoista vanhempien kanssa. Levylle syntyi kappale Kerro minulle, jossa kyselen äidiltä ja isältä, millainen lapsia oikeasti olin.

 3. Rakkaus

  ”Rakkaudessa tärkeintä on tieto tunne ja tieto siitä, että toinen on paras ystävä, jonka hyväksyy minut kaikkine vikoineni. Olemme olleet Juhan kanssa yhdessä 39 vuotta. Iän myötä arjen rakkaus on korostunut. Totta se on, että rakkauden eteen on tehtävä työtä, rakkaus on tekoja. Ja sellaista ’armon kaihia’ on hyvä olla: vähän vaseliinia silmiin, niin ukko näyttää nuoremmalta ja hoikemmalta, siltä samalta, johon nuorena rakastui, niin voin rakastua uudelleen, siihen samaan poikaan...”

 4. Voima

  ”Meissä kaikissa on enemmän voimaa kuin ymmärrämme. Jotta voiman saa käyttöön, pitää olla tahtoa. Olin 35-vuotias, kun päätin, että nyt minun on ruvettava rohkeasti omaksi itsekseni. Aivot silityslaudalle ja rihmat pois. Siitä alkoi tie, jolla lakkasin häpeämästä herkkyyttäni ja ymmärsin sen voimakseni. Tätä herkkyyden voimaa kätilöin esiin ihmisistä, jotka tulevat laulunkielikursseillani. Liian monelle on lapsena sanottu, että älä laula, et osaa, olet huono. Mutta kukaan ei ole huono, jokaisella on oma ääni. On tärkeää laulaa itse, laulaminen ja hyräileminen on ainoa tapa pitää itseään hyvänä sisältäpäin. Kun löytää oman äänensä aikuisena uudestaan, voi löytyä ovi lapsuuteen – ja monta muutakin ovea, uusia voimia.”

 5. Tulevaisuus

  ”Toivon että pysyn terveenä ja saisin matkustaa, maailmassa on lukemattomia upeita paikkoja näkemättä. Haluaisin myös kirjoittaa nykyistä enemmän. Tekeillä olevan romaanin kirjoittaminen helpottui, kun ystävä sanoi, että kirjoita paloja. Tarinan palasia on nyt kertynyt noin 70 sivua. Pidän tästä ’iäisyysprojektista’, siihen on mukava tarttua muiden töiden tauoilla.
  Toisaalta haluan elää tässä hetkessä enkä kuvitella liikoja, koska kaikki voi muuttua hetkessä. Koetan elää niin, että joka päivä olisi pieni juhlahetki – aina löytyy syy laittaa hyvää ruokaa.”

Susanna Haavisto

• Syntynyt 1957 Helsingissä, jossa myös asuu.
• Näyttelijä ja laulaja. Näytellyt muun muassa tv-sarjoissa Naapurilähiö, Elämänmeno ja Soitinmenot. Tehnyt soololevytyksiä ja esiintynyt yhdessä Eija Ahvon kanssa.
• Eija Ahvon kanssa Suomen ensimmäinen Unicefin hyvän tahdon lähettiläs.
• Naimisissa, kaksi poikaa.
• Ajankohtaista: Susanna Haavisto nähdään kesällä ja syksyllä 2014 Laulaja – Olavi Virta -musikaalissa, jonka ensi-ilta on 2. elokuuta.
Syksyllä 2014 uusi levy Tässä iässä, syksyllä 2015 Varamummo-sarja Pikku Kakkosessa.

Lue lisää ET-lehden henkilöjuttuja tästä.

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.