Suomalaismetsässä kasvaneella kuusella voi hyvinkin olla juuret maailmalla. Tässä yhden joulukuusen tarina.

"Etsin kotia. Jos maltat, voisin hieman kertoa itsestäni. Sen jälkeen olenkin valmis vaikka tulemaan teille jouluksi.

Nyt saatat ajatella, että mitäpä tuollaisella piikikkäällä pölkyllä olisi kerrottavaa – jossain tureikossa ikänsä jököttäneellä.

Mutta juuri sitä minä en ole tehnyt, ehei!

Olen maailmaa nähnyt ja matkustellut.

Olen tavannut monia ihmisiä. Varsinkin eräs Janne on pitänyt minusta hyvää huolta. Tai koko meidän porukasta, meitä on tuhansia.

Mutta nyt kiirehdin asioiden edelle, sellainen olen. Siksi varmaan näen jo itseni seisomassa jonkun mukavan kodin olohuoneessa, vaikka juuri nyt olen vielä tukevasti kasvusijoillani. Janne tietää, milloin minun on oikea hetki lähteä kohti uutta kotia, siihen luotan.

Tulin tänne Rajamäelle, Jannen tykö, kaksivuotiaana taimena Mäntyharjulta vuonna 2006. Meitä on muualtakin, Virosta ja Jämsästä. Älä silti luule, että minä olen joku savolaisjörrikkä. Olenhan tanskalaista siementä. Det var rart at møde dig!


Jannella oli katsottuna minulle mukava kasvupaikka, hän osaa kyllä, on tehnyt tätä hommaa nykyisellä tilallaan jo vuodesta 2000. Siksi hän ei pahasti säikähtänyt, kun hieman jurottelin uutta kotia ennen kuin lähdin kasvamaan. Aika moni meistä tekee niin.

Janne oli kuitenkin varmistanut sen tärkeimmän.

Rajamäellä nimittäin oli istutusaikaan jo terminen kevät, eli lämpötila pysyi läpi vuorokauden plussan puolella.

Kesäkauden sain rauhassa asettua aloilleni. Syyspuolella Janne tuli tarkistamaan, etteivät naapuruston tohottajat, heinät, päässeet tukahduttamaan minua. Jos suoraan sanon, ne ovat aikamoisia tungettelijoita, ellei joku pidä niitä kurissa.

Kasvettuani reippaasti viiden vuoden ajan, Janne alkoi trimmata minua. Sen jälkeen hän on vuosittain leikannut latvaani ja siistinyt kupeita.

Viime syksynä Janne totesi, että minusta on tullut salonkikelpoinen.

Olen valmis maailmalle koko 220-senttisessä komeudessani.

Pituuden lisäksi Janne arvioi joulupuukandidaattien tuuheuden ja värin.

Hyvinvointiamme Janne on avittanut myös lannoituksella. Meidän tilan joulupuiden kauneuden salaisuus on – älä naura – kanankakka. Se on tanskalaisissa tutkimuksissa todettu meille parhaaksi evääksi. Kotipeltomme on vallan luomusertifioitu.

Meidän porukka kypsyy hieman eri iässä valmiiksi joulupuiksi. Toiset ovat lähtövalmiita jo 8-vuotiaana, jotkut kasvavat tehtäväänsä 12 vuoden ajan.

Tällä Jannen luona on sellainen tapa, että meidät saa tulla ihan itse kaatamaan ikiomaksi joulukuusekseen. Lucianpäivänä 13.12. se vilske aina alkaa. Noin 700 meistä lähtee täältä suoraan omaan kotiin. Sukka vain päälle ja menoksi.

Sitten toivomme, että uusi perheemme osaa hoitaa meitä yhä hyvin sisätiloissa kuin Janne pellolla. Jos muuten sinä tarvitset muistinvirkistystä hoito-ohjeista, löydät ne klikkamalla tuota alla olevaa Lue myös -otsikkoa.

Ne, joita ei haeta täältä, lähtevät porukalla eri puolille Etelä-Suomea, toreille ja markettien eteen odottamaan uutta kotia. Ehkäpä me tapaamme sinun kuusenostopaikassasi."

Joulupuun haastattelussa tulkkina toimi kuusenkasvattaja Janne Saarinen Grangårdin tilalta Rajamäeltä.
Joulupuuseuran jäsenten tilamyyntitiedot www.joulupuuseura.fi

Lue myös: Näin saat kuusesi kukoistamaan – 6 varmaa vinkkiä

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.