Turvallinen asuinyhteisö, jossa on samanhenkistä seuraa ja arjen asioita tehdään yhdessä – sellaiseen muuttaisi yhä useampi eläkeiän saavuttanut. Työeläkeyhtiö Ilmarisen kysely osoitti myös, että moni on valmis yhteisiin kotitöihin pihalla ja keittiössäkin.

Joka kolmas eläkkeelle siirtyvä on kiinnostunut yhteisöllisestä asumisesta. Sen etuja olisivat erityisesti turvallisuus, asumisen kohtuullinen hinta ja seura. Tiedot ilmenevät työeläkeyhtiö Ilmarisen tuoreesta kyselystä 62–68-vuotiaille.

Lähes puolet vastaajista haluaisi muuttaa hyvissä ajoin ennen toimintakyvyn heikkenemistä vanhuusvuosia varten suunniteltuun asuntoon.

– Yhteisöllinen asuminen kiinnosti eniten pääkaupunkiseudulla asuvia naisia, joista joka toinen oli kiinnostunut tällaisesta asumisesta, kertoo rakennuttajapäällikkö Niina Rajakoski Ilmarisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kivalla porukalla kerrostalossa"

Kysely osoitti, että yhteisöllisyys voi ilmetä eri tavoin. Moni haluaa yhdistää oman rauhan ja mahdollisuuden halutessaan olla yhdessä toisten kanssa. Haaveena on esimerkiksi ”kiva porukka samassa kerrostalossa järvenrannalla kaupungissa keskustassa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteisöllisessä asumisessa kiinnostivat myös mahdollisuus saada apua arkeen, yhteinen harrastustoiminta ja arjen askareet.

Moni oli valmis myös yhteisiin siivous- ja ruoanlaittovuoroihin, naisista melkein puolet ja miehistäkin joka viides. Pihaa ja puutarhaa hoitaisi yhteisvoimin valtaosa kaikista vastaajista. Miehistä puolet olisi valmiita kiinteistönhuoltoon.

Joka kolmas remontoisi nykykodin

Vastaajista kolmasosa jäisi mielelllään nykyiseen kotiinsa, jos sen saa remontoitua niin, että siinä voi asua mahdollisimman pitkään. Melko harva on valmis muuttamaan toiselle paikkakunnalle tai tekemään vapaa-ajan asunnosta pysyvän kodin.

Eniten muuttosuunnitelmiin vaikuttaa oma ja puolison terveys. Sen jälkeen tulevat lasten, omaisten ja sisarusten läheisyys, puolison toiveet ja eläkkeen myötä pienentyneet tulot.

Kysely asumisen toiveista tehtiin verkkokyselynä Ilmarisesta vanhuuseläkepäätöksen saaneille loka–joulukuussa 2016.  Vastaajat olivat 62–68-vuotiaita. Kyselyyn vastasi 680 henkilöä. Vastaajat edustavat Ilmarisen arvion mukaan hyvin yksityiseltä sektorilta vanhuuseläkkeelle jääneitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla