Hyvin suunniteltu piha on pitkän tähtäimen investointi, mutta pihan tyyliä voi vaihtaa vanhallakin tontilla.

Pihasuunnitelma on paperille tehty kokonaisuus pihan toiminnoista, käytöstä ja kasvillisuudesta. Se helpottaa rakentamista ja kustannusten arviointia.

Sen avulla erilaiset toiminnot sijoitetaan pihalle järkevästi ja kasvit löytävät oikeat paikkansa. Jos pihaa rakennetaan vähän kerrallaan, suunnitelma auttaa pitämään kokonaisuuden hallinnassa.

Ammattilaisen käyttö suunnittelussa kannattaa, vaikka olisit kokenut harrastaja. Kun ammattilainen tekee hyvät päälinjat, voit itse keskittyä yksityiskohtiin, kuten istutusten suunnitteluun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ammattilaisen käyttö vähentää epäonnistuneita kokeiluja ja pihasta tulee kerralla toimiva ja viihtyisä. Yhteydenotto suunnittelijaan ei aina tarkoita, että tarvitsee kokonaisvaltaisen suunnitelman. Suunnitelma voi olla luonnosmainen yleissuunnitelma, kertoo pihasuunnittelija Karolina Lindén Puutarhasuunnittelu-Trädgårdsplanering Lindénistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suunnittelija auttaa, kun halut muutoksia pihaasi. Jos kyseessä on uudiskohde, suunnittelija kannattaa ottaa mukaan alusta lähtien. Tontin pohjakuva voi lähettää hänelle jo ennen ensitapaamista.
Pihasuunnitelman voi toki tehdä itsekin. Ja jos rakentaminen ei kiinnosta tai suju, paikalle voi kutsua viherrakentajan, joka tekee työt suunnitelman mukaan.

Pihasuunnittelijan voi kutsua myös konsultointikäynnille, antamaan ammattilaisen näkökulman yksittäiseen epäkohtaan.

– Monilla on hyvä näkemys siitä, mitä pihalleen haluavat ja mitä eivät. He tarvitsevat vain ammattilaisen näkemyksen siitä, miten jäsennellä toiveensa järkevästi. Jos haluaa käyttää viherrakentajaa, tälle olisi hyvä olla antaa tarkka suunnitelma, jotta pihan rakentaminen sujuisi ongelmitta.

Jokainen piha suunnitellaan asiakkaan lähtökohtien ja budjetin mukaan. Suunnittelun hinta riippuu pihan koosta ja suunnitelman laajuudesta. Parin tunnin konsultointikäynti maksaa yleensä alle 200 euroa, laajemmat suunnitelmat 700 eurosta useisiin tuhansiin. Karolina Lindén laskuttaa omakotitalon pihan kokonaissuunnitelmasta keskimäärin 2000 euroa.

Ensimmäisessä tapaamisessa tehdään aloituskartoitus tontilla, käydään läpi toiveet ja tarpeet, päätetään suunniteltava piha-alue ja sovitaan budjetti ja aikataulu.

– Suunnittelija arvioi paikan päällä, kuinka paljon piha vaatii aikaa, ja arvioi työn laajuuden ja hinnan. Kannattaa olla yhteydessä ammattilaiseen, Karolina rohkaisee.

Pihasuunnittelua tekevät hortonomit (amk), puutarhaopistoista valmistuneet suunnitteluhortonomit ja maisema-arkkitehdit.

– Touko- ja kesäkuu ovat hyvin kiireistä aikaa, joten maalis–huhtikuussa on hyvä aika toimia. Suunnitelman voi hyvin tehdä talvellakin, Karolina vinkkaa.

Erilaisia suunnitelmia

Toteutussuunnitelma
Käydään kokonaisuudessaan läpi koko piha. Mitä materiaaleja pihaan tulee ja kuinka paljon, mitä kasveja, kasvien koot ja määrät, onko kaadettavia puita, siirrettäviä pensaita, perennoja, onko säilytettäviä tai purettavia elementtejä. Toteutussuunnitelman voi antaa suoraan viherrakentajalle tarjouspyyntöä varten.

Yleissuunnitelma
Luonnosmainen suunnitelma pihasta. Sen pohjalta voi itse rakentaa pihan. Suunnitelma on luonnos piha-alueen eri toimintojen sijoittelusta, kuten oleskelualueen paikasta, nurmialueista ja niiden muodoista, kivetysalueista, kasvillisuusalueiden sijoittelusta jne.

Konsultointikäynti
Tunnin, parin käynti. Suunnittelija tulee katsomaan pihaa ja antaa tapaamisen aikana neuvoja ja ideoita ongelmakohtiin.

Yksityiskohtakuva
Kuva tehdään jostakin tietystä alueesta tai rakenteesta pihassa. Se voi olla esimerkiksi betonikiveyksestä, jos kiveykseen on tulossa jokin kuvio, tai vaikka piha-aidasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla