Oliko isäsi niitä, joihin sota jätti niin syvän trauman, että se vaikuttaa myös sinuun tänäkin päivänä? Ohjaaja Timo Korhonen kutoo isiesi kaltaisten miesten lapsista tarinaa dokumenttielokuvaan.

Timo Korhonen sai kimmokkeen elokuvaan luettuaan Ville Kivimäen Tieto-Finlandialla palkitun teoksen Murtuneet mielet.

‚Äď Kirja k√§sitteli trauman kokemusta ja sen hoitoa. Kivim√§en tutkimus perustui traumatisoitujen miesten psykiatrisiin potilaskertomuksiin, joista h√§n tutkijana teki johtop√§√§t√∂ksi√§ ja yleistyksi√§. Dokumenttielokuva taas pyrkii v√§litt√§m√§√§n yksil√∂n kokemuksen sellaisena kuin se oli ja kuulemaan my√∂s trauman kokeneitten lapsia, Timo Korhonen selvitt√§√§.

Potilaskertomukset osoittivat tuon ajan hoitojärjestelmän kyvyttömyyden tunnistaa sotatrauma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

‚Äď Trauma pyrittiin osoittamaan yksil√∂n heikkoudeksi, sairasmieliseksi reaktioksi tai jopa v√§h√§-√§lyisyyden seuraukseksi. Psykiatrisiin tutkimuksiin kuului √§lykkyystesti, joka voitin tehd√§ shokissa olevalle miehelle. Kivim√§en mielest√§ t√§m√§ v√§√§risti tuloksia voimakkaasti, Korhonen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miehet menivät, nimet jäivät

Sotkamossa syntyneen Timo Korhosen oma isä ei kokenut sotatraumaa, mutta sodan jäljet tuntuivat silti hänen lapsuudenperheessään.

‚Äď Meill√§, niin kuin muissakaan perheiss√§, ei juuri koskaan puhuttu sodan todellisuudesta. Ei siit√§, ett√§ is√§lt√§ni kaatui yksi ja √§idilt√§ kaksi velje√§, eik√§ varsinkaan siit√§, miten he kuolivat. Sankaruutta ei kyseenalaistettu. √Ąitini puhui enemm√§n kokemuksistaan sotasairaalan sairaanhoitajana kuin is√§ rintamakokemuksistaan, Korhonen muistelee.

Sota kuitenkin eli perheessä ja tavallaan elää edelleen. Timon vanhimmalle veljelleni annettiin isän kaatuneen veljen nimi, toinen veli sai äidin kaatuneen veljen nimen.

‚Äď Kun min√§ synnyin, sodasta oli kulunut kymmenen vuotta. √Ąitini oli sanonut, ett√§ nyt surua on kannettu riitt√§v√§n pitk√§√§n, t√§lle lapselle otetaan nimi pystymets√§st√§. Jos olisin √§itini toisen veljen kaima, nimeni olisi Toimi. Sen verran vanhempani onnistuivat nime√§ muuttamaan: yksi kirjain pois ja kirjaimet toiseen j√§rjestykseen, Timo Korhonen naurahtaa.

Kerro tarinasi!

Timo Korhonen on vakuuttunut, että trauma vaikuttaa ja asiasta kannattaa puhua. Se keventää seuraavien sukupolvien taakkaa.

‚Äď Odotan kovasti yhteydenottoja. T√§m√§n elokuvan voi tehd√§ vain, jos kuulemme rehellisi√§ kokemuksia siit√§, millaista oli kasvaa trauman kokeneen is√§n kanssa, ja my√∂s siit√§, miten traumasta p√§√§stiin yli, jos p√§√§stiin.

Elokuvan tuottaa Filmimaa Oy, tuottajana on Markku Tuurna. Valmis elokuva esitetään aikanaan YLEn TV1 Dokumenttiprojektissa.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla