Oliko isäsi niitä, joihin sota jätti niin syvän trauman, että se vaikuttaa myös sinuun tänäkin päivänä? Ohjaaja Timo Korhonen kutoo isiesi kaltaisten miesten lapsista tarinaa dokumenttielokuvaan.

Timo Korhonen sai kimmokkeen elokuvaan luettuaan Ville Kivimäen Tieto-Finlandialla palkitun teoksen Murtuneet mielet.

– Kirja käsitteli trauman kokemusta ja sen hoitoa. Kivimäen tutkimus perustui traumatisoitujen miesten psykiatrisiin potilaskertomuksiin, joista hän tutkijana teki johtopäätöksiä ja yleistyksiä. Dokumenttielokuva taas pyrkii välittämään yksilön kokemuksen sellaisena kuin se oli ja kuulemaan myös trauman kokeneitten lapsia, Timo Korhonen selvittää.

Potilaskertomukset osoittivat tuon ajan hoitojärjestelmän kyvyttömyyden tunnistaa sotatrauma.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Trauma pyrittiin osoittamaan yksilön heikkoudeksi, sairasmieliseksi reaktioksi tai jopa vähä-älyisyyden seuraukseksi. Psykiatrisiin tutkimuksiin kuului älykkyystesti, joka voitin tehdä shokissa olevalle miehelle. Kivimäen mielestä tämä vääristi tuloksia voimakkaasti, Korhonen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miehet menivät, nimet jäivät

Sotkamossa syntyneen Timo Korhosen oma isä ei kokenut sotatraumaa, mutta sodan jäljet tuntuivat silti hänen lapsuudenperheessään.

– Meillä, niin kuin muissakaan perheissä, ei juuri koskaan puhuttu sodan todellisuudesta. Ei siitä, että isältäni kaatui yksi ja äidiltä kaksi veljeä, eikä varsinkaan siitä, miten he kuolivat. Sankaruutta ei kyseenalaistettu. Äitini puhui enemmän kokemuksistaan sotasairaalan sairaanhoitajana kuin isä rintamakokemuksistaan, Korhonen muistelee.

Sota kuitenkin eli perheessä ja tavallaan elää edelleen. Timon vanhimmalle veljelleni annettiin isän kaatuneen veljen nimi, toinen veli sai äidin kaatuneen veljen nimen.

– Kun minä synnyin, sodasta oli kulunut kymmenen vuotta. Äitini oli sanonut, että nyt surua on kannettu riittävän pitkään, tälle lapselle otetaan nimi pystymetsästä. Jos olisin äitini toisen veljen kaima, nimeni olisi Toimi. Sen verran vanhempani onnistuivat nimeä muuttamaan: yksi kirjain pois ja kirjaimet toiseen järjestykseen, Timo Korhonen naurahtaa.

Kerro tarinasi!

Timo Korhonen on vakuuttunut, että trauma vaikuttaa ja asiasta kannattaa puhua. Se keventää seuraavien sukupolvien taakkaa.

– Odotan kovasti yhteydenottoja. Tämän elokuvan voi tehdä vain, jos kuulemme rehellisiä kokemuksia siitä, millaista oli kasvaa trauman kokeneen isän kanssa, ja myös siitä, miten traumasta päästiin yli, jos päästiin.

Elokuvan tuottaa Filmimaa Oy, tuottajana on Markku Tuurna. Valmis elokuva esitetään aikanaan YLEn TV1 Dokumenttiprojektissa.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla