Pilleriä ei kannata napata yksiltään.
Nyt on taas aika kaivaa D-vitamiinipurkit esiin.
– Tämä on ollut niin surkea kesä auringon suhteen, että kannattaa jo ottaa D-vitamiinilisää, neuvoo ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta.
Moni saattaa napata D-vitamiinipillerin ihan siltään. Se ei ole kuitenkaan järkevää, koska vitamiini on rasvaliukoinen eli tarvitsee rasvaa imeytyäkseen.
– Vitamiinilisä kannattaa ottaa ruoan kanssa, mutta suuria rasvamääriä ei tarvita.
Virtanen kuuluu Itä-Suomen yliopiston ryhmään, joka tutkii D-vitamiinilisän vaikutusta terveyteen. Kun tutkimusten tulokset valmistuvat, saadaan ehkä joku tolkku voimakkaana vellovaan D-vitamiinikeskusteluun. Siinähän perinteisesti osapuolia ovat olleet pohjoismaiset viralliset suositukset sekä suurempia määriä puolustavat lääkärit ja kansalaiset.
Tällä haavaa Itä-Suomen tutkijat liputtavat virallisten suositusten puolesta. Yksi ryhmän tärkeimmistä tehtävistä on kuitenkin tutkia, onko suuremmista D-vitamiinimääristä hyötyä ilman merkittäviä haittoja.
Ylipainoisilla huonot D-vitamiinitasot
Yli 75-vuotiaille suositellaan 20:tä mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä ja muille 10:tä. Varsinkin ikäihmisten suositusta on moitittu liian pieneksi. Jyrki Virtasen mukaan moitteella on osittain pohjaa.
– Jos ruoasta ei saa tarpeeksi D-vitamiinia, 20 mikrogramman lisällä taso voi jäädä aika matalaksi.
Lue lisää: D-vitamiinin puutos on suuri riski yli 55-vuotiaille
D-vitamiinilisää voi ottaa turvallisesti 100 mikrogrammaa päivässä. Näyttöä suurten annosten hyödyistä ei kuitenkaan ole.
D-vitamiinin imeytyminen on hyvin yksilöllistä. Joillakin tietty annos voi nostaa elimistön D-vitamiinipitoisuutta heti, kun samalla annoksella ei ole toiselle mitään vaikutusta. Syytä tähän ei tiedetä.
Jyrki Virtasen mukaan ylipainoisilla on matalammat D-vitamiinitasot kuin muilla. Se johtunee siitä, että D-vitamiini varastoituu osittain rasvakudoksiin. Tarkasti ei vielä tiedetä, mikä ylipainon vaikutus on D-vitamiiniaineenvaihduntaan, vaan asiaa tutkitaan kiivaasti ympäri maailmaa.
Itä-Suomen yliopisto tutkii muun muassa D-vitamiinilisän vaikutusta sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien ilmaantumiseen. Lisäksi se selvittää D-vitamiinilisän vaikutuksia muihin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, masennukseen tai luuston terveyteen.
Mielenkiintoinen artikkeli: Mikä on turvallinen määrä D-vitamiinia?